Skip to main content

Rohm Semiconductor: gyártórendszerek hatékonyságának felügyelete

Megjelent: 2017. szeptember 05.

eetimes3

Napjainkban az IoT és az Ipar4.0 „hívószavakban” még mindig inkább a lehetőséget látja az ipar, semmint azokat a konkrét, kézzelfogható megoldásokat, amelyek már profitot termelnek gyártónak és felhasználónak egyaránt.

A Rohm Semiconductor (Rohm) most azzal javítja ezt a mérleget, hogy olyan megoldással állt elő, amely az IoT-világot jellemző nagy mennyiségű, „mindenhol jelen levő” szenzorainak jeleiből a gyártás hatékonyságát veszélyeztető, rejtett hibákra, illetve káros tendenciákra képes időben a karbantartók figyelmét felhívni. 

 

 

 A Rohm által javasolt moduláris rendszer a gyártóberendezéseket és a gyártási folyamatot jellemző számos paraméter valós idejű felügyeletével képes előre jelezni a gépek és más gyártóberendezések várható meghibásodásait azáltal, hogy integrálja a mérhető fizikai jellemzőiket (nyomás, hőmérséklet, szín stb.). Ezek értékeinek adott kombinációi mechanikai, környezeti vagy optikai rendellenességekre utalnak, amelyek megelőzése jelentősen csökkenti a gyártórendszer nem tervezett állásidőinek összegét és az azzal járó költségeket. Ehhez a rendszerhez a Rohm egy szubgigahertzes vezetékmentes kommunikációt javasol, amely számos vezetékmentes csomóponttal képes kommunikálni 1 km-es körzeten belül.

Az ipari alkalmazásokban gyakran fontos a berendezések állapotának valós idejű felügyelete, amelynek gyűjtött adataiból a meghibásodások korai jelei felismerhetők. Egy teljes gyártóberendezésben bekövetkezett egyetlen meghibásodás jelentős veszteségek forrása lehet, és ez vezeti a gyártókat arra, hogy a gépek és berendezések „egészségének” felügyeletével próbálják elkerülni ezeket a költséges veszteségforrásokat. A gépek egészségének felügyelete a gyár egy speciális szempontból történő vizualizációja, amelynek célja, hogy a karbantartás stratégiája ne az aránylag költségesebb megelőzésre, hanem a fenyegető tényleges hibák előrejelzésére fókuszáljon. Ehhez folytonos adatgyűjtés és -analízis szükséges.
A javasolt rendszer lehetővé teszi az összes berendezés mechanikai, környezeti és optikai felügyeletét, amelynek adataiból a potenciális meghibásodásokra és nem tervezett leállásokra még a bekövetkezésük előtt lehet következtetni. Ehhez könnyen, olcsón és gyorsan telepíthető hőmérséklet, szín, nyomás és más szenzorokra van szükség. A gyűjtött, és az azokból szintetizált adatok bárhonnan és bármikor elérhetők, és a hibás termékek nyomon követésére is alkalmasak. Az ábrán egy demórendszer látható, amelyre egy szivattyúból és tartályból álló rendszeren 11 szenzort (csomópontot) telepítettek. Az adatok vezetékmentesen továbbítódnak a vezérlőrendszerhez, amely a fenyegető meghibásodásra utaló jelek alapján riasztást ad ki és leállítja a folyamatot. Az adatok egy gateway segítségével felhőszerverre kerülnek, ahonnan gyakorlatilag a világon bárhol elérhetők.
(forrás: eetimes.com)