Skip to main content

Robotikaújdonságok az igus-tól

Megjelent: 2018. június 06.

LIDKülönféle kis tömegű anyagmozgatási feladatok automatizálásánál alkalmazható az igus új beltéri lineáris robotja, a drylin E, míg a cég e-chain kábelkínálatát tovább bővítő két PUR hibrid chainflex kábel – a CFSPECIAL.792.015 és a CFSPECIAL.792.016 – a biztonságos energiaellátást biztosítja a Fanuc robotok hetedik tengely mentén történő mozgatása során.

 

drylin E lineáris robot

A gyártási folyamatok automatizálása egyre nagyobb teret nyer, hiszen az így átszervezett folyamatok sokkal rövidebb idő alatt, jóval olcsóbban végrehajthatók. Természetesen e területnek is megvannak a maga speciális felhasználói igényei, mint például a gyártás alatt lévő termék könnyű és precíz mozgatásának biztosítása a legszűkebb helyeken is. Ezekhez hasonló követelményeknek kell megfelelniük a lineáris robotoknak, amelyeket pontosan az ilyen alkalmazási területeken éri meg a legjobban működtetni. Az új, teljesen kenés- és karbantartásmentes drylin E lineáris robot többféle alkalmazási területen is maradéktalanul megállja a helyét, legyen szó szigorú biztonsági előírások szerint üzemelő orvostechnológiai berendezésekről, mikroelektronikai műveletsorokról vagy kis szériaszámban előállított alkatrészek mozgatásáról. Egy 400 × 400 × 100 milliméteres kis munkatérben a robot legfeljebb 0,5 méter/mp sebességgel képes maximálisan 2,5 kilogramm súlyú terhek mozgatására. „A nagy teljesítményű műanyagból készülő csúszó alkatrészeknek, valamint a kenés- és karbantartásmentesen működő gépelemeknek köszönhetően a két drylin ZLW fogasszíjas tengely és a drylin GRW fogasléces tengely precízen és megbízhatóan működik” – foglalja össze a drylin E lineáris robot működésének alapjait néhány szóban az igus drylin hajtástechnológiáért felelős részlegének vezetője, Alexander Mühlens tervezési igazgató. A megoldáshoz opcionálisan a rendszerprofilok tartóelemei is megrendelhetők. A működésre kész lineáris robot NEMA17/23 léptetőmotorokkal és kódolókkal együtt 24 órán belül megrendelhető kiszállításra. Ennek köszönhetően a rendszer már akár másnap csatlakoztatható és üzembe helyezhető.
A kis helyen használható új drylin E lineáris roboton kívül az igus közvetlenül készletről szállít lapos és gyártósori robotokat. Valamennyi lineáris robot felszereltségének részét képezik az előkonfigurált drylin lineáris modulok és a NEMA léptetőmotorokkal ellátott lineáris tengelyek, továbbá az önálló összeszereléshez szükséges valamennyi alkatrész. A készletről kapható alkatrészeken túl, a felhasználók a https://www.igus.eu/robot-enquiry címen a drylin W rendszer alapján saját lineáris robotjukat is megépíthetik. Igényeiknek megfelelően lehetőség van a tengelyhossz és a különféle motorok konfigurálására, az igus energiatovábbító láncait és kábeleit felhasználva.

 

PM6217 1

A kis méretű helyeken is megbízhatóan működő új drylin E lineáris robot három tengely mentén is precízen és kenés nélkül mozog (Forrás: igus GmbH)

 

CFSPECIAL.792.015 és CFSPECIAL.792.016 chainflex kábelek

Az ipari robotok nagy gyártóüzemek területén történő hatékony használatához gyakran kell azokat a hetedik tengelyen, egyenes vonalon mozgatni. Fontos, hogy a biztonságos energiaellátás mindvégig biztosítva legyen a tengely mentén a kapcsolószekrénytől a robotig.
Az igus számos motion plastics terméket kínál kifejezetten a nagy igénybevételű robotalkalmazásokhoz többek között többtengelyes energiaellátó rendszereket, valamint az ABB és KUKA robotok hetedik tengelyéhez szánt kábeleket. A cég egyedi, kötegelt kialakítású, hosszú energialáncos elmozdulásokhoz készült kábelei megelőzik a „dugóhúzó” effektust és a gyártósorok egyéb meghibásodásait. Ezeket a speciálisan tervezett kábeleket, a nagyobb elmozdításokat igénylő gyártóüzemek rendkívül dinamikus alkalmazási területeihez fejlesztették ki és tesztelték. A hetedik, lineáris tengely mentén történő nagy lökethosszok esetében különösen fontos, hogy a kábelek „dugóhúzó” miatti meghibásodásai elkerülhetőek legyenek.
A hetedik tengelyen használt e-chain kábelek termékszegmensében az igus tovább bővítette termékkínálatát, mégpedig két PUR hibrid kábellel, amelyeket kifejezetten a Fanuc robotokhoz szánt. A CFSPECIAL.792.015 és a CFSPECIAL.792.016 speciális chainflex kábelek árnyékoltak, valamint kopásálló PUR külső borítással rendelkeznek, emellett rendkívül ütésállóak, lángállóak és halogénmentesek. A különleges kábelek nemcsak az olajnak és a hűtőfolyadéknak állnak ellen, hanem a hidrolízisnek és a mikrobáknak is. A rendkívül rugalmas CFSPECIAL.792.015 és CFSPECIAL.792.016 PUR hibrid kábelek megfelelnek a Fanuc robotok elektromos és műszaki követelményeinek, valamint eleget tesznek a gyártási rendszerek hosszú, csúszó elmozdulásainál magvalósuló, rendkívül dinamikus alkalmazási területek magas műszaki elvárásainak, amit az igus saját tesztlaboratóriumában valós körülmények között elvégzett bevizsgálássorozat valamint a cég által biztosított 36 hónapos garancia is alátámaszt.

 

PM0818 1

A kifejezetten a Fanuc robotok hetedik tengelyéhez tervezett kábeleket a nagyobb elmozdításokat igénylő gyártóüzemek rendkívül dinamikus alkalmazási területeihez fejlesztette ki és tesztelte az igus (Forrás: igus GmbH)

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.igus.hu

 

Még több igus®