Skip to main content

Robot szórakoztatja az embereket Párizsban

Megjelent: 2019. január 31.

universal robots myro lidMyro, a szórakoztató robot létrejöttével újabb alkalmazási területen bizonyítja sokoldalúságát az együttműködő mesterséges intelligenciára épülő robotika. Myro létrehozása a Nokinomo francia interaktív designügynökségnek köszönhető, akik az Île-de-France Tanácsa által kiírt Innov'up Proto pályázat segítségével megvalósított projekt végeredményeként „keltették életre” a párizsi Grande halle de la Villette kulturális központban szórakoztató kollaboratív robotot.

 

A Nokinomo alapítói, Emanuelle Jourdes és Patrick Simonnet a Universal Robots egyik francia forgalmazójánál, a Sysaxes-nél dolgozó Erik Pourtau-val közösen kezdtek el egy új projekten gondolkodni. Abból a meglátásból indultak ki, hogy a mai világban egyre nehezebb felkelteni a nagyközönség figyelmét, majd megálmodtak egy olyan intelligens eszközt, amely visszautasíthatatlanul vonzó és jókedvre képes deríteni a közönségét különféle interakciók segítségével. Így született meg Myro, amelyet úgy hoztak létre, hogy egy UR3 robotkart felszereltek egy okos kamerával és hangosítással, majd egy mesterséges intelligenciával ellátott, átlátszó digitális érintőképernyő mögé ültették.
A szórakoztató robot nevét Joan Miró, a híres spanyol festő inspirálta, vonzereje pedig pajkos természetéből és szerethető ügyetlenségéből ered. Myro egy olyan robot, amely mindenkiből érzelmeket fakaszt és saját személyiséggel rendelkezik.
Az átlátszó kabinban elhelyezett kobot (kollaboratív robot) anonim felismerőtechnológia segítségével észleli az emberi látogatók jelenlétét, majd többek között beszél, énekel, táncol, mozog, és még duzzog is. Myro-t egy átlátszó képernyő választja el a felhasználótól, egy olyan kifejezésre és párbeszédre alkalmas felület, amelyre Myro rajzol, fest, ír, és videót vetít ki. A felhasználók az érintőképernyőn keresztül játszhatnak, együtt rajzolhatnak, és kommunikálhatnak is a robottal.

 

universal robots myro 1

 

Myro egy kapcsolatokat és érzelmeket teremtő kobot

Myro mellett nehéz csak úgy elmenni, mivel több módszerrel is felhívja magára a figyelmet. Kamerájával felismeri a látogatókat, és megnyerő viselkedésével kapcsolatfelvételre invitálja őket. Amőbázni szeretnél? Információra van szükséged? Egy kis kikapcsolódásra vágysz? Vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy? Myro számos szórakoztató játékot és szolgáltatást nyújt, amelyek lehetnek interaktívak vagy éppen elgondolkodtatóak is.
Myro néha vízfestékspirálok festésével demonstrálja művészi oldalát, máskor a „szájával” megfog egy közeli tárgyat, hogy megmutassa azt a közönségnek. Az információ pedig a kiterjesztett valóság segítségével jelenik meg az átlátszó képernyőn. Myro kifejezi az érzéseit, beleértve a boldogságot és szomorúságot, de néha duzzog is, például, amikor egy játékban veszít, sőt olyan is előfordul, hogy ilyenkor összeomlik, vagy alvást szimulál. Myro érzelmei gazdagabbá teszik az emberekkel való interakciót. A látogatókat meghatja Myro durcáskodása, beszélnek hozzá, és szórakoztatja őket a viselkedése, amit másokkal meg is osztanak.

 

universal robots myro 2

 

Myro a szórakoztató robot, amellyel szóba lehet állni

Myro-t olyan további nyitott, nagy forgalmú helyeken tervezik felállítani, ahol az embereknek hosszú várakozási idővel kell szembenézniük, információkra, útmutatásra vagy szórakoztatásra van szükségük. Myro alkalmazásait ezen szükségletek kielégítésére hozták létre.
Myro sok helyre be tud illeszkedni, például kellemesebbé teheti az utazók várakozását vasútállomásokon vagy repülőtereken. Myro-t a bevásárlóközpontok is alkalmazhatják arra, hogy márkákat vagy termékeket reklámozzon, szórakoztató játékokkal szolgáljon, valamint növelje az üzletek látogatottságát, vagy a márkahűséget. Mindemellett múzeumok számára is nagy segítség lehet a gyűjtemény bemutatásával és információk közlésével.

 

Forrás: a Universal Robots sajtóközleménye