Skip to main content

Rezgésfelügyelet vezeték nélkül

Megjelent: 2021. április 06.

ifm lidAdott berendezések és gépek aktuális állapotáról nagyon pontos és átfogó képet kaphatunk azok folyamatos rezgés- és hőmérséklet-felügyeletén keresztül. A mérési értékek alapján a gépek tulajdonosai (üzemeltetői) előre meg tudják tervezni a szükséges karbantartásokat és leállásokat, valamint azonnal reagálni tudnak a váratlanul jelenkező hibákra. Ennek köszönhetően a javítási költségek, a karbantartási és leállási idők is jelentősen csökkenthetők.

 

A folyamatos és zavartalan termelés csak folyamatosan karbantartott, kitűnő állapotban lévő berendezésekkel lehetséges. Ennek biztosítása érdekében a gépek és berendezések kopó és elhasználódó alkatrészeit bizonyos időközönként cserélni kell. A cserélendő alkatrészek és időpontok meghatározása legtöbbször korábbi tapasztalatok alapján történik, ezért gyakran elővigyázatosságból olyan alkatrészeket is kicserélnek, amelyek állapota ezt még nem teszi indokolttá. Emiatt a leállások sokkal gyakoribbak és hossszabbak, valamint a karbantartási költségek is jóval magasabbak. A gépek állapotának felügyeletére már régóta használnak rezgésvizsgálatokat. Az időszakos műszeres rezgésmérés habár átfogó képet ad az adott gép aktuális állapotáról, nem nyújt teljes védelmet a vizsgálatok között keletkező meghibásodásokkal szemben. A teljes körű védelem és előre tervezhető karbantartási műveletek csak a gépek állapotának folyamatos ellenőrzése során kapott információk kiértékelésével biztosíthatók. A rezgésdiagnosztikai eszközök a lassúnak mondható kopási folyamatok figyelése mellett a váratlanul bekövetkező szerszám-, illetve alkatrészsérülésekre vagy törésekre is azonnal reagálnak, aminek köszönhetően a gép még a nagyobb károsodások előtt, időben leállítható. Ennek következtében a javítási költségek, a karbantartási és leállási idők is minimálisra csökkenthetők. Emiatt egyre nagyobb teret hódít és népszerűségnek örvend a különböző gyártóberendezések rezgésfelügyelete, a beépített szenzorokkal történő folyamatos rezgésdiagnosztika. Az ifm electronic annak érdekében, hogy még több gép üzemeltetője élvezhesse a folyamatos rezgésfelügyelet műszaki és gazdasági előnyeit, a rezgésérzékelő-termékcsaládját vezeték nélküli rezgésérzékelőkkel bővítette. Ezekkel akár nagyobb kiterjedésű gyártelepek teljes rezgésvédelme is egyszerűen megvalósítható.

 

Gyors és egyszerű integrálás

A berendezések átfogó felügyelete a teljes mértékben vezeték nélkül működő érzékelőkkel gyorsan és nagyobb munkaráfordítás nélkül valósítható meg.

 

01 ifm

1. ábra VWV001 rezgésérzékelő

 

Az elemmel működő VW (1. ábra) érzékelők az Ethernet interfész mellett többféle vezeték nélküli kommunikációs lehetőséget biztosító ZB0929 gateway-en keresztül (2. ábra), a legnagyobb adatbiztonsággal továbbítják a mért értékeket az IT hálózatba. Egy gateway-hez közvetve vagy az intelligens mesh hálózaton keresztül akár 28 darab érzékelő is csatlakoztatható. A csatlakoztatás az érzékelőn található nyomógomb megnyomásával pillanatok alatt elvégezhető.

 

02 ifm

2. ábra ZB0929 gateway és VW rezgésérzékelő


Az érzékelők a nem kívánatos rezgések kizárása miatt műgyantával kiöntött házban található elemmel legalább 4 évig üzemeltethetők a DIN ISO 10816 szabvány szerinti ciklikus felügyelet mellett.

 

v-RMS- és hőmérsékletmérés

A gépek alkatrészeinek elfáradási és előregedési mértékére a rezgési sebesség effektív értéke alapján lehet következtetni. További kialakuló meghibásodásra utaló információ a berendezés hőmérsékletének emelkedése, amely túlzott súrlódás vagy villamos meghibásodás esetén jelentkezik. A v-RMS- és hőmérsékletmérésnek köszönhetően a vezeték nélküli rezgésfelügyeleti rendszerrel a gépeken kialakuló károk időben felismerhetők, és elvégezhetők a szükséges karbantartási műveletek, ezzel megelőzve a nagyobb károkat és költséges leállásokat.

 

03 ifm

3. ábra Ventilátor-rezgésfelügyelet

 

Kiértékelés

A rezgésérzékelők mérési értékeinek feldolgozása, elemzése és megjelenítése az LR Smartobserver szoftverrel végezhetők el. Az egyes érzékelőkhöz riasztási értékek is beállíthatók, amivel a teljes mérési rendszer gyorsan üzembe helyezhető.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com