Skip to main content

Rendkívüli aktivitás különleges helyzetben

Megjelent: 2021. január 12.

beckhoff lidAz elmúlt években megtapasztalhattuk a Beckhoff egyedülálló aktivitását. Ebben az évben azonban nem tudta megrendezni a hagyományos Beckhoff Technology Day konferenciát, nem lehetett a hagyományos képzéseket biztonságosan megszervezni az oktatóközpontjaikban, és a konferenciákon sem volt esély a személyes találkozásokra.

 

 

A koronavírus kapcsán kialakult szokatlan helyzetben csak az online térben nyílt lehetőség, hogy jelentős, meghatározó technológiai újdonságokról és fejlesztési irányzatokról, esettanulmányokról hírt adjon a Beckhoff, ezért annak érdekében, hogy kapcsolatban maradjon Partnereivel, és segítse őket abban, hogy a kulcsfontosságú automatizálási technológiákról értesüljenek, az őszi időszakban webinársorozatot szervezett. A webinársorozat 30 perces online előadások keretei között nagyszerű fórummá vált az automatizálási technológiák naprakész információinak az átadásában. Természetesen az úgynevezett hagyományos konferenciákon való részvétel is csak online módon valósult meg.

 

Beckhoff a PCS konferencián

A november 10-én megrendezett PCS Meeting – Folyamatirányító Rendszerek Találkozó 2020 online konferencián Franziska Dreisewerd, a Beckhoff Automation GmbH & Co. KG folyamatautomatizálási részlegének munkatársa „Feldolgozóüzemek moduláris automatizálása MTP csomagokkal” címmel tartott előadást.

 

beckhoff 1

 

A moduláris rendszerek egyre gyakoribbak a gyártásban és a folyamattervezésben. A váltakozó mennyiségek és a rendkívül specializált termékek megkövetelik a hatékony, kis sorozatú termelést. A feldolgozóipar gyorsan változó piacán az üzemek automatizálása a hagyományos merev rendszerekről rugalmas, „csatlakoztass és termelj” („plug and produce”) jellegű megoldásokra áll át.
A nagy feldolgozóüzemek egyedi modulokra történő felosztásával a jövőben a gyárak vezérlését előre elkészített elemekből – úgynevezett modultípuscsomagokból (MTP – Module Type Package) – rugalmasan, minimális erőfeszítéssel lehet majd megvalósítani. Ezek az MTP-csomagok az egyes folyamatelemek automatizálásának gyártófüggetlen funkcionális leírásai. Az MTP-csomagok műszaki munkafolyamatba történő integrálása révén a modulok könnyen beépíthetők a folyamatvezérlő rendszerbe. Ezzel rugalmasabbá válik a gyártási folyamat, mivel a modulok átrendezésével egy üzem gyorsan és hatékonyan állítható át.

 

MTP

 

A Module Type Package (MTP) segítségével a folyamatmodulok funkcionálisan vannak leírva – a gyártótól és a technológiától függetlenül. Az önálló modulok – amelyek különböző gyártóktól származhatnak – könnyen újra felhasználhatók és összekapcsolhatók komplex rendszerekbe. A modulokba zárt funkciók csökkentik az egymás közötti függőségeket, nagymértékben biztosítva az interferencia nélküli viselkedést.
Az MTP-csomagok segítségével nemcsak a piacra jutási idő csökkenthető, hanem a hibás modulok egyszerűbb cseréje révén az üzem állásideje is. Ezenfelül az MTP-koncepció rugalmasabb és hatékonyabb gyártást tesz lehetővé, elősegítve a piaci igények kielégítését. Mivel kisebb tételszámok, sőt, akár egyedi gyártások is megvalósíthatók, még testreszabott termékeknél is rövid szállítási idő biztosítható.

 

IO-Link User Workshop

A magyar IO-Link Közösség 2018 tavaszán alakult meg azzal a céllal, hogy a közösséget alkotó gyártók közösen népszerűsítsék az IO-Link technológiát. Annak ellenére, hogy a közösség tagjai az automatizálási piacon gyakran egymás közvetlen versenytársai, egy jól működő, stabil, könnyen használható és univerzális kommunikációt szeretnének közösen támogatni. Az IO-Link univerzális interfész saját protokollal és IO-Link master-rel, kézzelfogható előnyöket kínál a gyors és költségtakarékos telepítéshez, valamint folyamatos diagnosztikát és az érzékelők gyors cseréjét.
November 12-én az IO-Link User Workshop (Online Webinár) keretében Mikli Áron, a Beckhoff Automation Kft. alkalmazástechnikai mérnöke „IO-Link diagnosztika és előrejelző karbantartás IoT és Analytics segítségével” címmel előadást tartott.

 

beckhoff 3

 

Manapság a gyárak egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a minél hatékonyabb termelésre, aminek az alapja az információgyűjtés, az adatok analizálása és eszközdiagnosztika elérhetősége. Ebben nyújt segítséget a TwinCAT Analytics funkciója. IO-link-es rendszer és Analytics használatával historikus vagy akár live adatok feldolgozásával egyszerűsödik a hibakeresés folyamata, és előrejelző karbantartások beütemezésével optimalizált működést lehet biztosítani a gyártóegységeknél, növelve ezzel a rendszer megbízhatóságát.
Az előadás keretében betekintést nyerhettünk IO-link-es eszközökről gyűjtött információk tárolásába a TwinCAT Analytics Logger funkció segítségével, valamint azok feldolgozásába és analizálásába a TwinCAT Workbench és Analytics Runtime segítségével.

 

Beckhoff webinársorozat

A hét részből álló webinársorozat izgalmas témái feltehetően sok érdeklődőt vonzottak.
A tematikák kiválasztásakor a szervezők különös figyelmet fordítottak arra, hogy a Beckhoff technológiáival még csak most ismerkedő szakemberek és a Beckhoff-technológiákban már jártas, akár speciális területen tevékenykedő résztvevők egyaránt találjanak érdeklődésüknek megfelelő témakört.
Az újdonságok közül is kiemelkedik a jelenlegi időszakban leginkább aktuális „A válság teret ad az innovációnak, az EtherCAT-rendszerrel pedig piaci előnyhöz juthat!” című webinár.
A Beckhoff által fejlesztett EtherCAT-technológia a leggyorsabb ipari Ethernet-technológia, amely globálisan egyre nagyobb teret hódít. Az EtherCAT Technológiai Csoport (EtherCAT Technology Group – ETG) a világ legnagyobb ipari Ethernet- és terepi buszrendszerekkel foglalkozó szervezete, amely az EtherCAT-megoldásokat használó tagvállalatokat foglalja magába. 

 

 beckhoff 4

 

Martin Rostan, az EtherCAT Technológiai Csoport ügyvezető igazgatójának előadásából megtudhattuk, miért olyan fontos a terepi busz, illetve milyen kihívásokkal találkozhatunk ha Ethernet-alapú terepi buszt szeretnénk használni; megismerhettük az EtherCAT-et mint valós idejű Ethernet terepi buszt, valamint az EtherCAT egyedülálló funkcionális elvét; továbbá tájékozódhattunk arról, hogyan lehet piaci előnyhöz jutni és költséghatékonyabban fejleszteni az EtherCAT használatával; és megismerhettük az EtherCAT-rendszer telepítését, a hibaelhárítás folyamatát, valamint a diagnosztikát. Ezenfelül betekintést nyerhettünk az IoT, Ipar 4.0, OPC UA szabványokba, és további koncepciókba; hallhattunk az EtherCAT kiberbiztonsági vonatkozásairól, továbbá bemutatásra kerültek az EtherCAT G és G10 kommunikációs protokollok.

A webinársorozat véget ért, de annak, aki nem tudott részt venni rajta, nem tudta meghallgatni az előadásokat, lehetősége van a Beckhoff YouTube csatornáján megtekinteni azokat:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLJt_gOfzgpR_u6FQE9jA2dRpXO88WJcgX

 

 

A Beckhoff PC-alapú vezérlési technológiára épülő, nyílt automatizálási rendszereket kínál. Széles termékpalettáján ipari PC-k, terepi I/O-eszközök, szervohajtások, szervomotorok,
lineáris szállítórendszerek, valamint automatizálási szoftverek szerepelnek, amelyek önállóan vagy rendszerbe integrálva precízen megvalósított vezérlőrendszerként működhetnek.
A Beckhoff New Automation Technology filozófiája világszerte széles körben alkalmazott, sokoldalú automatizálási megoldásokat tesz lehetővé a CNC-vezérlésű gépektől az intelligens épületekben alkalmazott automatizálási eszközökig.
A vállalat nemcsak alapvető technológiát biztosít az intelligens gyárak számára, hanem jövőbe mutató innovációival meghatározza az integrált ipar fejlődési trendjeit is.
Az Ipar 4.0 alapjait a Beckhoff már több mint 30 éve lefektette, és jelenleg is a legjobb megoldásokat kínálja a felhőalapú számítástechnikától a közösségi automatizálásig.

 

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

 

még több Beckhoff