Skip to main content

Relpol elektromágneses és szilárdtest-relék

Megjelent: 2023. április 18.

TME lidA relék a legtöbb vezérlőrendszer legfontosabb összetevői közé tartoznak. Lehetővé teszik a nagy ter­helésű műveletek (motorok, fűtőtestek, szivattyúk, lámpák) vezérlését kompakt és energiatakarékos mikrokontroller-alapú áramkörök és egyéb digitális alkatrészek segítségével. A cikkben a Relpol relék áttekintését láthatjuk, ami tartalmazza a klasszikus (elektromágneses) reléket, és a legmodernebb SSR modulokat is.

 

Amikor egy adott alkalmazáshoz választunk ki reléket – legyen szó nagy méretű telepítési munkáról vagy egyedi projektről – mindig ügyelni kell arra, hogy a relé olyan alkatrész, amelynek ellen kell állnia a nagyon nagy terheléseknek, valamint a hirtelen fellépő túlfeszültségnek és áramnak. Figyelembe véve a teljes egység életciklusát, a legjobb, ha olyan gyártókhoz fordulnak, amelyek kipróbált és bevált megoldásokat kínálnak, és amelyek megfelelnek a szigorú szabványoknak is. A Relpol mindenképpen ebbe a csoportba tartozik, hiszen immár több tucat éve foglalkozik elektromechanikus alkatrészek tervezésével és gyártásával. Termékeik magas minőségén kívül a cég versenyképes árakat is kínál.

 

Repol o

 

Elektromágneses relék

Az elektromágneses érintkezőkkel felszerelt „klasszikus” relé­termékcsalád alapvető felosztása az ipari alkalmazásokra szánt alkatrészek és a miniatűr relék (vezérlőáramkörökben használt) megkülönböztetésén alapul. A reléken kívül a Relpol saját kiegészítőket is kínál, pl. aljzatok DIN-sínre szereléséhez vagy túlfeszültség-védelmi modulokhoz.

 

Ipari relék

A TME termékkatalógusában megtalálható a rendkívül népszerű Relpol ipari relék választéka. Ezek az alkatrészek DPDT (R2N sorozat), 3PDT (R3N) és 4PDT (R4N) érintkezőkonfigurációval rendelkeznek, amelyeket dugaszolható aljzatokba szerelnek. Tipikus hálózati terhelések (250 V AC) szabályozására a 6 A és 12 A közötti tartományban (maximális áram akár 24 A-ig), valamint 24 V DC feszültség szabályozására lettek kifejlesztve ugyanabban az áramtartományban (modelltől függően). Ha több érintkezőpárt használnak, az R4N termékek 440 V AC áramkörök zárására használhatók. Félig átlátszó testekbe vannak zárva, hogy a rutin­karbantartási vagy hibadiagnosztikai feladatok során könnyen ellenőrizhetők legyenek. Ezenkívül a relék tesztgombokkal (karok a test tetején) vannak szerelve az érintkezők reteszelésére. A kínálatban találhatók 6 V DC és 12 V AC feszültséggel (220 V DC és 230 V AC) vezérelt modellek, amelyek szinte minden tipikus vezérlőáramkörben használhatók. A tekercs energiafogyasztása 0,9 W vagy 1,6 VA.

 

A ház tetején egy tesztkapcsoló található, amely megkönnyíti az érintkezők reteszelését

  

Miniatűr relék 

A Relpol választékában szereplő miniatűr relék olyan tipikus alkalmazásokhoz készültek, mint a vezérlők, háztartási eszközök, valamint ipari és építészeti automatizálási megoldások (világítás, automata ajtók, beléptető telefonok). Versenyképes áraikkal és minőségükkel kitűnnek számos népszerű márka közül. Az ipari termékcsaládhoz hasonlóan ebben a katalóguskategóriában is megtalálhatók a teljesítményjellemzők és funkciók széles skáláját kínáló alkatrészek. A relék DPDT, SPDT és DPST, SPST konfigurációs érintkezőkkel rendelkeznek, az alaphelyzetben-nyitott (NO) változatban. A névleges tekercsfeszültség 3 V-tól 110 V-ig terjed DC-nél és 12 V-tól 230 V-ig AC-nál, így szinte minden szabványos projekt követelményének megfelelnek. A legtöbb modell IP67-es behatolás elleni védelemmel rendelkezik, azaz teljesen védett a por és a víz (és más nem korrozív folyadékok) behatolása ellen. Az érintkezők maximális névleges áramerőssége eléri az akár 24 A-t is, 16 A névleges áramfelvétellel, 250 V AC és 24 V DC mellett. Vegye figyelembe azt is, hogy ezeket az alkatrészeket -40 °C és 85 °C közötti hőmérséklet-tartományban való működésre tervezték.

 

Repol miniatűr relé 2

Bizonyos relémodellek átlátszó házba vannak tervezve

  

Interfészrelék

Az interfészrelé egy négy összetevőből álló moduláris eszköz. Itt egy elektromágneses relé (pl. a fent ismertetett termékcsaládba tartozó RM84 sorozat egyike) az alapelem. A másik interfészrelé-komponens egy DIN (35 mm-es) sínre szerelhető test, amelynek aljzatába relé helyezhető (GZP80 szabvány). Csavaros sorkapcsokkal csatlakozik a vezetékekhez. A test egy relére nyomókarral van felszerelve (a csere megkönnyítése érdekében). Lásd alább a jelző/túlfeszültség-védelmi modult.

 

Repol interfészrelé 3

A miniatűr relét egy karral tartják a foglalatban

 
Az interfészrelé megkönnyíti a szabványos elektromágneses relék beépítését a hálózati áramkörökbe. Erre a funkcióra számos telepítési típusnál szükség van – különösen a közvetett vezérlés és automatizálás (amelyek riasztórendszereket is tartalmaznak) területén megvalósított alkalmazásokban. A kiegészítőkkel, például a fésűs csatlakozókkal való kompatibilitás ezeknek a moduloknak fontos jellemzője.

 

Tartozékok

A TME termékkatalógusában elérhető Relpol-tartozékok többnyire interfészrelé-komponenseket tartalmaznak, azaz karok és aljzatok DIN-sínre szereléshez (terminálokkal a miniatűr relék elhelyezéséhez). Ez a termékkategória magában foglalja a relé­alj­zatokat is a NYÁK-ra (THT) való szereléshez. Az ezekkel az alj­zatokkal kialakított áramkörök karbantartása egyszerű, mivel mindössze a kapcsolóelem gyors cseréjét jelenti.

 

SSR modulok

Az SSR modulokat szilárdtest-reléknek is nevezik, így az „SSR” a „szilárdtest-relé” rövidítése. Az ilyen relékben az elektromechanikus alkatrészeket nagy teljesítményű félvezető alkatrészekre cserélték ki, amelyek biztosítják a gyors válaszidőt, csendes működést és kiváló elektromos paramétereket.

 

Egyfázisú szilárdtest-relék

A Relpol SSR modulok egy- és háromfázisú változatban kaphatók. Előbbi 10 A-től 80 A-ig képes áramot kezelni. Véletlenszerű bekapcsolású (azonnali) és nullátmenetes változatban kaphatók (ami csökkenti az interferenciát, és pozitív hatással van az induktív terhelések élettartamára). A minimális kapcsolt feszültség értéke ezeknél a moduloknál 24 V (és elérheti a 660 V AC-t is). Modelltől függően a vezérlőfeszültség DC vagy AC forrásról táplálható. Ami az egyenáramot illeti, a 4 V-tól kezdődő értékek támogatottak, ami megfelel a számos mikrokontroller-alapú vezérlőre jellemző paraméternek, mivel ezek nagy része 5 V-on működik. Az AC-hez alkalmas modellek 90 V és 280 V AC közötti feszültség rákapcsolása után aktiválódnak. Az RSR72 relék beépített hűtőbordákkal vannak ellátva, amelyek elvezetik a hőt, és javítják ezen alkatrészek termikus jellemzőit (üzemi hőmérséklet: -30–80 °C).

 

 

 Repol szilardtest relé 4

A modul alapja hőelvezető fémből készül

 

Háromfázisú szilárdtest-relék

A háromfázisú SSR-ek ellenállnak a motorok, sütők és egyéb ipari berendezések által kifejtett nagy terheléseknek (akár 660 V AC és 80 A-ig is). Az egyfázisú elemekhez hasonlóan ezek is 4 V és 32 V DC és 90 V és 280 V AC közötti feszültségekkel vezérelhetők.

 

Repol szilardtest relé 5

Ez a modul nemcsak csavaros csatlakozókkal, hanem négy rögzítőfurattal is rendelkezik

A vezérlőáramkör optikailag szigetelt. A modultest maximális mérete 78 × 105 × 38 mm. Ebbe a termékcsoportba tartoznak a nullátmenetes relék is. Egy LED jelzővel vannak ellátva, amely figyelmeztet a működésükre.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/52144/relpol-elektromagneses-es-szilardtest-relek-ssr/#moduly-ssr

 

#0c2e7d