Skip to main content

RECOM DC/DC átalakítók 300 W névleges teljesítményig

Megjelent: 2022. október 05.

TME lidRPA sorozatú termékek IKT,
vasúti és ipari alkalmazásokhoz

A DC/DC konverter számos áramkör egyik kulcseleme. Megfelelő paraméterekkel, stabil feszültséggel és a hatékony teljesítményhez elegendő árammal látják el az elektromos terheléseket. Az olyan területek, mint az ipar, az információs és kommunikációs technológiák és a vasúti közlekedés, különösen jellemző alkalmazásai ezeknek az eszközöknek.

 

Az ezeken a területeken alkalmazott megoldásoknak nemcsak teljes mértékben megbízhatónak kell lenniük, hanem biztonságosnak is a kezelők, felhasználók és utasok számára. Az RPA sorozatú konverterek kifejezetten ilyen alkalmazásokra tervezett termékcsalád tagjai. Minden típus rendelkezik a megfelelő tanúsítvánnyal, és kiváló elektromos paramétereket kínál. A TME kínálatában ezek az eszközök 20 W-tól 300 W-ig terjedő névleges teljesítménnyel kaphatók. Az alábbiakban áttekintjük a termékeket alapvető jellemzőik, funkcióik és alkalmazási területeik leírásával.

 

recom dcdc landing 2022 RD

 

Az RPA sorozatú átalakítók alapvető jellemzői

A RECOM RPA termékcsaládja több átalakítósorozatot tartalmaz, amelyek névleges teljesítményük és bemeneti feszültségtartományuk szerint vannak felosztva. Először is megvizsgáljuk, hogy ezek a termékek milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

Méretek és házak
Az RPA sorozatú konvertereket úgy tervezték, hogy közvetlenül PCB-re szerelhetők legyenek. Szabványos 2,54 mm-es osztású csatlakozókkal rendelkeznek. Nyitott kerettel és zárt változatban – azaz az áramkört a mechanikai sérülésektől védő házban – is kaphatók. Szabványos méreteiket az alábbi táblázat részletezi:

 

TME table

 

Védelmek
A RECOM DC/DC sorozatú konverterek számos védelemmel vannak felszerelve, amelyek célja, hogy csökkentsék a meghibásodások kockázatát szokatlan körülmények között, még az elfogadható üzemi paraméterek túllépése esetén is. A védelem típusonként és sorozatonként eltérő, de a legtöbb termék az alábbiakban ismertetett áramköri védelmek közül legalább hárommal felszerelt. Az alapvető védelmek a névleges feszültség ellátására összpontosítanak. Ezek OVP (Over Voltage Protection) áramkörök, amelyek figyelik az áramkör kimeneti feszültségét, és megszakítják az áramot a terheléshez, ha az előre beállított értéket túllépik (a legtöbb esetben a védelem 110…130% körül aktiválódik). A hasonló típusú védelmek közé tartozik az UVP (feszültségvédelem) – védelem a túl alacsony kimeneti feszültségtől, pl. meghibásodás következtében, valamint az UVLO (feszültségzár alatt) – ez az áramkör deaktiválja az átalakítót túl alacsony bemeneti feszültség esetén (a szabványos védelem mobil használat esetén újratölthető vagy nem újratölthető akkumulátor tápellátással). Az SCP (zárlatvédelem) és OCP (túláram elleni védelem) – aktiválódik, ha a terhelés kritikusan magas, ami óvja az átalakítót a sérülésektől. A RECOM termékek túlmelegedés ellen is védettek – OTP (túlmelegedés elleni védelem).

 

Az RPA sorozat áttekintése a TME-nél

Az alábbiakban áttekintjük a RECOM konverterek alsorozatát (az RPA csoportból) a maximális kimeneti teljesítményük szerint. Megjegyzendő, hogy ezek a termékek teljes dokumentációval vannak ellátva (elérhető a TME katalógusából) – ezért javasolt a kiválasztott termék jellemzőinek részletes megismerése után kiválasztani az alkalmazásához leginkább megfelelő terméket.

Kompakt 20 és 30 W-os átalakítók
A 20 W-os és 30 W-os modellek 4:1 bemeneti feszültségtartományt kínálnak (9 V és 36 V DC között). Kimeneti feszültségük 3,3 V, 5 V, 12 V és 24 V DC, és egyes termékek egy másik -12 V vagy -15 V DC kimenettel is fel vannak szerelve. Egy négyzethüvelyk (25,4 mm × 25,4 mm) alapterületű házakban vannak elhelyezve. Ezek az eszközök -40 °C és 71 °C vagy 105 °C közötti hőmérsékleten működhetnek (modelltől függően). Az átalakítókat ipari és vasúti alkalmazásokhoz tervezték (EN50155 tanúsítvánnyal rendelkeznek). Az ezekből a sorozatokból származó termékek hatékonysága eléri a 89%-ot.

 

RPA30 2412SAW P

Az összes 20 és 30 W-os konverter 25,4 mm × 25,4 mm-es kiszerelésben kapható

 

 

50 W-os alkatrészek ipari alkalmazások áramellátásához
Az 50 W névleges teljesítményű és 91%-os hatásfokú RPA50S konvertereket olyan alkalmazásokhoz tervezték, mint az ipari tápegységek, az információs és kommunikációs technológiák, valamint a PoE (Power over Ethernet) megoldások. A fent említett termékektől eltérően ezek nem zártak – konvekciós hűtéssel akár 54 °C-ig, mechanikus légáramlású készülékekben pedig 85 °C-ig működnek. Ebben a sorozatban ez a kimeneti feszültség 3,3 V, 5 V és 12 V, azonban ez a paraméter -20% és +10% közötti tartományban állítható be egyetlen ellenállás csatlakoztatásával a TRIM és a +Sense/-Sense kivezetések közé.

 

RPA50S 4805SWP

A 2,54 mm-es sorkapcsok lehetővé teszik a kívánt PCB egyszerűbb tervezését

 

 

RPA60-FW sorozatú átalakítók
Az RPA60-FW sorozat 60 W-os konverterei EN60950 (ICT alkalmazások) és EN50155 (vasúti alkalmazások) tanúsítvánnyal rendelkeznek. Nagy hatásfok – akár 93%, minimális terhelés nélkül és 1500 V szigetelési ellenállás (max. 1 perc) jellemzi őket. Minden modellnél a bemeneti feszültség 9 V és 36 V között van, az áramkörök 50 V-ig ellenállnak a feszültségugrásoknak, és a fent említett védelemmel vannak ellátva. A következő kimeneti feszültségek állnak rendelkezésre: 5 V, 12 V, 15 V és 24 V (+/-10%-os beállítással).

 

RPA60 2412SFW P

A készülékházaknak köszönhetően az átalakítók akár 85 °C-ig is képesek működni

 

 

100 W-os átalakítók nagy hőtűréssel
A RECOM 100 W-os DC/DC átalakítókat szállít 5 V és 48 V DC közötti kimeneti feszültséggel. Ezek az alkatrészek két változatban kaphatók: nyitott keretes RPA100E-W és zárt RPA100H-RUW. Ez utóbbiak RUW (Railway Ultra Wide Input) komponensek, ami azt jelenti, hogy vasúti alkalmazásokhoz készültek, és széles bemeneti feszültségtartomány jellemzi őket, jelen esetben 16,5 V-tól 140 V DC-ig. A test felső felülete lapos fémlemezből készült, amely támogatja az áramkör hőszabályozását. Menetes furatokkal rendelkezik, ahová hűtőbordát lehet felszerelni – ez utóbbi használata esetén az áramkörök 97 °C-os hőmérsékletig működnek. A csavaros rögzítésnek köszönhetően az alkatrészek ellenállóak maradnak az ütésekkel és rezgésekkel szemben.

 

RPA100E 4805SW N

Burkolat nélküli 24,6 g-os modellek

 

 

Nagy hatásfokú 150 W-os modellek
Az RPA sorozatú 150 W-os konverterek 12 V-tól 54 V DC-ig terjedő kimeneti feszültséget kínálnak (+10% és -20% beállítással), miközben megtartják a 92%-os hatékonyságot. Mind az RPA150E-EW, mind az RPA150Q-RUW komponensek hőleadást támogató fedőlemezzel vannak felszerelve, aminek köszönhetően a környezeti hőmérséklet tűrése akár a -40 °C-tól (bizonyos esetben) 85 °C-ig vagy 105 °C-ig is terjedhet. Csakúgy, mint a fent leírt RUW modellek esetében, a tervezők a bemeneti feszültségek igen széles skáláját is kihasználhatják: 24 V-tól 110 V DC-ig.

 

RPA150E 4824SEW P

A lapos házfedél és a menetes furatok megkönnyítik a hűtőborda felszerelését

 

 

Hatékony 200 és 300 W-os átalakítók
A nyitott keretes RECOM RPA 30 W-os konverterek, 16 V és 35 V DC között állítható kimeneti feszültséggel rendelkeznek. Támogatják a 36 V-tól 72 V-ig terjedő bemeneti feszültséget, miközben hatásfokuk 94,8%-os is maradhat, így tökéletes alkatrészei ipari és IKT-alkalmazások tápellátási áramköreinek. A hőleadó komponens használatának köszönhetően kényszerlevegő-áramlással az áramkörök akár 85 °C-os hőmérsékleten is működhetnek. Az RPA200H-RUW konverterek áramköri jellemzői hasonlóak az RPA150Q-RUW sorozatokéhoz (széles bemeneti feszültség és hőtűrés, mechanikai ellenállás). A fő különbségek a méretben (itt Half Brick) és természetesen a kimeneti teljesítményben – amely eléri a 200 W-ot – vannak.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hungária körút 162.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
(https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/45560/recom-dcdc-atalakitok-300w-nevleges-teljesitmenyig/)