Skip to main content

Programozható fényoszlopok

Megjelent: 2018. október 29.

ifm lidA különböző berendezések üzemállapotának visszajelzésére a berendezés vezérlése mellett, sok esetben a gépeket kezelő vagy karbantartó személyzetnek is szüksége van. Ezt a funkciót már régóta fényoszlopokkal valósítják meg. Az ipar fejlődésévével egyre nagyobb az igény a szabadon programozható és ebből adódóan univerzálisan használható fényoszlopokra. Az ifm electronic ennek figyelembevételével fejlesztette ki a kompakt, IO-Link kommunikációs interfésszel rendelkező, könnyen telepíthető fényoszlopcsaládját.

 

A gyárakban lévő gépek, szállítórendszerek és berendezések pillanatnyi állapotának ismerete a vezérlés mellett a kezelő és karbantartó személyzet számára is nagyon fontos. Az egyes állapotokról vagy figyelmeztető jelzésekről legegyszerűbben különböző színű fény vagy hangjelzés segítségével lehet tájékoztatni a gépek környezetében tartózkodó személyeket. Ezt a feladatot már régóta fényoszlopokkal valósítják meg a gépgyártók. Ezeket a hagyományosnak mondható fényoszlopokat különböző színű burákból, talprészből, villogtató elektronikai részből és zárókupakból kellett összeállítani a felhasználónak. Ezt az időigényes összeállítási folyamatot gyakran nemcsak az első telepítés alkalmával kellett elvégezni, hanem a gépek átalakítása vagy bővítése esetén is. Az ifm electronic ezeket szem előtt tartva fejlesztette ki kompakt szabadon programozható fényoszlopait.

 

Abra 1

1. ábra  A fényoszlopok egyszerűen rögzíthetők vízszintes és függőleges felületre a 90°-ban elforgatható talprésznek köszönhetően, amely szabadon beállítható az adott alkalmazáshoz

 

Fényoszlop változatok

A fényoszlopok mindegyike az ipar 4.0 igényeinek megfelelően IO-Link kommunikációs interfésszel rendelkezik, amely lehetővé teszi a folyamat- és diagnosztikai adatokhoz való közvetlen hozzáférést.
A fényoszlopok számos funkciójának beállítása IO-Linkkel könnyen és gyorsan elvégezhető, mindemellett vezérelhetők is ugyanezen az interfészen keresztül.
A széles körű használhatóság érdekében több eszköz az IO-Link mellett digitális bemenettel és programozó nyomógombbal is rendelkezik. Ennek köszönhetően az eszközök hagyományos módon a megfelelő bemenetre adott tápfeszültség segítségével is működtethetők. A termékkínálatban szirénával szerelt változatok is megtalálhatóak.

 

Abra 2

2. ábra  Töltésiszint-visszajelzés analóg működési módban

 

Könnyű telepíthetőség

A fényoszlop rögzítéséhez nincs szükség egyéb kiegészítők vásárlására, mivel azok a szükséges talppal és rögzítő csavarokkal együtt kerülnek leszállításra. Megemelt rögzítési igény esetén szerelőlábbal ellátott változatok is elérhetőek. A szerelőláb 90 fokban elforgatható (1. ábra), így falra történő szerelés is megvalósítható további tartozékok nélkül. Emellett tartócsőre való rögzítéshez szükséges kiegészítők tartozékként megvásárolhatók.

Az RGB LED technológiának köszönhetően a fényoszlopok az adott alkalmazásnak és igényeknek megfelelően testre szabhatók. Nincs szükség a különböző színű burkolatok körülményes összeszerelésére, mivel a színek és a világítás módja (folyamatos, villogó vagy villanó fény) szabadon programozható IO-Link vagy nyomógomb segítségével. A szirénával rendelkező típusok esetén 8 különböző hangjelzés állítható be. Ezenkívül a fényoszlopon három működési mód be/kikapcsolás, RGB és analóg (2. ábra) áll rendelkezésre.

A be/kikapcsolási mód esetén a szirénát és az egyes szegmenseket az előre megadott hangjelzésnek és színeknek megfelelően lehet be-, illetve kikapcsolni. RGB üzemmód esetén a színek, szegmensek, világítás módja, valamint a hangminták tetszőlegesen kapcsolhatók az adott bitkombinációk segítségével. Analóg üzemmód kiválasztása esetén akár tartályok töltési szintje megjeleníthető IO-Link kommunikáció segítségével. A felhasználó 9 különböző megjelenítési stílus közül választhat. A LED technológia további előnye, hogy a fényoszlop rendkívül hosszú élettartammal rendelkezik.


Igényes kialakítás

A speciális szabadalommal védett búrakialakítás nagy kontrasztot biztosít a LED fényfoltja és a külső háttér között, így erős külső fény esetén is nagyon jól láthatók a fényjelzések. A hosszú idejű láthatóságot segíti a lámpatest sima felülete is, amelyen sem por, sem víz nem tud megtapadni. Ennek köszönhetően a szennyeződések sem tapadnak meg rajta. Mivel minden fémrész, mint például csavarok, csatlakozók a műanyag burkolat alatt helyezkednek el, így a fényoszlopok alkalmasak lehetnek élelmiszeripari és orvosi, valamint gyógyszeripari vagy vegyipari területen való használatra.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

Még több ifm electronic