Skip to main content

Precíz mérés ipari környezetben Testo távadókkal

Megjelent: 2021. szeptember 06.

testo lidEgy ipari létesítmény és annak berendezései számára fontos és (költség)hatékonyságot eredményező tényező a különböző rendszeren és ingatlanokon belül uralkodó értékek mérése. Gondolhatunk ezalatt a klímarendszer értékeinek vizsgálatára, a helyiségek nyomáskülönbségeinek precíz mérésére, vagy a sűrített levegős rendszerek veszteségeinek és fogyasztásának feltérképezésére. Bármelyikről is legyen szó, a Testo távadó, az ultrahangos szivárgáskereső és a megújult sűrített levegős termékei biztos megoldást nyújtanak.

 

 

A Testo távadókínálatában egyaránt megtalálhatók hőmérséklet-, pára-, nyomás-, sűrített levegős fogyasztásmérő, illetve harmatpont-távadók is. Minden műszer rendelkezik analóg kimeneti lehetőséggel (pl. 4-20 mA), illetve egyes típusoknál akár kijelzős, akár Ethernet hálózatba köthető vagy relével rendelkező megoldások is elérhetők. A távadók memóriával nem rendelkeznek, így önmagukban egy adatgyűjtőt nem tudnak helyettesíteni, viszont egy PLC rendszerrel, vagy egy testo Saveris Bázissal összekötve a mért adatok archiválására is nyílhat lehetőség. A távadókat előre beállított határértékekkel és skálázással lehet rendelni. Ezek modifikálására a kijelzők alatti vezérlőgombok és/vagy az opcionálisan rendelhető P2A szoftver ad lehetőséget.

 

testo 1

testo 6621


A Testo hő- és páratávadó kínálata 4 féle alapmodellből tevődik össze. Ezen műszerekkel mérhetővé válnak a helyiségekben és a (lég)csatornákban uralkodó hő- és páraértékek. A testo 6621 egy fali, vagy csatornakivitelben kapható, kijelzős vagy anélküli távadó, amely analóg kimenete és beépített vagy külső érzékelője révén ideális lehet a légcsatornák és/vagy a helyiségek mérésére. A testo 6651 és testo 6681 távadók rendelhetők már Ethernet csatlakozással és relékimenettel is. A testo 6621 rögzített érzékelőjével ellentétben ezen műszerekhez a testo 6600 és a 6610 szériájú külső hő- és páraszenzorokat szükséges beszerezni. Ezek között található direktben rögzíthető mérőcsonk, kábeles érzékelő vagy csatornaérzékelő is. A testo 6621 szenzorának is a védelmére szolgáló védőkupak a testo 6621, 660x és 661x modelleknél is lecserélhető akár fém, akár PTFE kivitelre a környezeti körülményeket figyelembe véve (pl. nagy légsebesség, agresszív kémiájú mérési közeg).

 

testo 2

testo 6381


A testo 6631 egy a testo 6621 modellhez hasonlatos, de speciálisan üvegházakba és laboratóriumokba tervezett hő- és páratávadó, választható kijelzővel vagy anélkül, illetve különböző védőszűrőkkel.
A Testo differenciálnyomás-távadó kínálata a hő- és páratávadókhoz hasonlatosan 4 féle termékből áll. Használatukkal mérhetővé válnak a helyiségek vagy szekrények közötti nyomáskülönbségek, továbbá egyes modelleknél a hő- a pára- és a légsebességértékek is. A 6321 egy kompakt differenciálnyomás-mérő távadó, amely elérhető akár kijelzős, akár kijelző nélküli változatban, illetve széles méréstartományú konfigurációkkal akár -100…+100 Pa méréstartománnyal is. A testo 6351 távadó válaszható akár -50…50 Pa méréstartományú kivitelben, kijelzővel, relével, Ethernet csatlakozással vagy mindezek nélkül is széles mértékegység-kijelzési választékkal. A testo 6381 távadó a testo 6351 nyújtotta lehetőségeken túl külső hő- és páraszenzor csatlakoztatási lehetőséget, még szélesebb mértékegység beállítási lehetőséget és még több méréstartománnyal bíró kivitelt kínál. Ezeken felül a testo 6351 és testo 6381 Prandtl/Pitot cső csatlakoztatása esetén képes akár légsebesség mérésére is. A testo 6383 nyomástávadó egy tisztaterekbe javasolt, falba süllyeszthető nagy pontosságú műszer opcionális hő- és páraérzékelő-csatlakoztatási, Ethernet kapcsolati, kijelző és relékimeneti opciókkal.

 

testo 3

testo 6383

 


A sűrített levegő mint energiaforrás kiemelten fontos az ipari szereplők számára. Több független elemzés már bizonyította, hogy az ilyen rendszerek 25-40%-os veszteséggel rendelkeznek, amely megfelelő műszerekkel lokalizálható, így ezáltal csökkenthető. A sűrített levegős rendszerek nem megfelelő működése nagymértékű felesleges kiadásokat generálhat, ezáltal ezen rendszerek precíz mérésével majdnem biztosra vehető a költségmegtakarítás. A Testo termékkínálatában többféle rendszerbe integrálható sűrített levegős fogyasztásmérő és ultrahangos szivárgáskereső is található, továbbá többféle harmatpont-távadó is.

 

testo 4

testo 6451


A rendszerbe integrálható fogyasztásmérők között megtalálható csőszakaszra integrált és mobilisan áthelyezhető megoldás is. Az integrálható megoldások DN15-ös átmérőtől egészen DN250-es átmérőig kaphatók akár horganyzott acél, akár rozsdamentes acél csőszakaszra integrálva. Mindegyik változat rendelkezik analóg, impulzusos és kapcsolókimenettel. Az új testo 6451/6452/6453/6454, a testo 6456, a testo 6457 szériájú távadók a korábbi 64xx modellekkel ellentétben már képesek egyszerre négy mérési érték együttes mérésére és 3 érték kijelzésére (áramlási arány, összesítő, hőmérséklet-, üzemi nyomás). A testo 6457 termékcsalád ezek mellett nyomás alatti szenzorkivételi lehetőséget is kínál. A testo 6448 a testo 645x termékekkel ellentétben szabadon áthelyezhető a rendszeren a különleges rögzíthetősége révén, így egy komplex rendszer több különböző ponton való fogyasztásának felmérésére is alkalmas. Elérhető levegő-, nitrogén-, vagy CO2-töltöttségű sűrített levegős rendszerek mérésére kétféle méretben (DN40…DN80 és DN100…DN250). A műszerhez opcionálisan rendelhető szorítógyűrű széles választékban és akár fúrókészlet is.

 

testo 5

testo 5457


A Testo sűrített levegős harmatpont-távadó kínálatát a testo 6721 és a testo 674x termékek képezik. Mindegyik G ½”-es vagy NPT ½”-es menetrögzítésű változatban elérhető.
A testo 6721 esetén választható -30…+30°Ctd és -45…+30°Ctd méréstartományú változatokban érhető el. A testo 674x modellek esetében pedig válaszható akár kijelzős, akár anélküli kivitel is. A testo 6721 nem rendelkezik kijelzéssel, viszont analóg csatlakozással az összes Testo harmatpont-távadó bír.

 

testo 6

testo 6740

 

testo 7

testo Sensor LD Pro


Sűrített levegős rendszerek felmérésénél rendkívül hasznos lehet egy ultrahangos szivárgáskereső. Egy ilyen műszerrel kontaktus nélkül lokalizálhatók a szivárgások, egyes esetekben pedig pillanatok alatt kalkulálható az éves veszteség is. A Testo kínálatában kétféle termék, a testo Sensor LD és a testo Sensor LD Pro található. Az előbbi egy színes kijelzővel, érzékenységállítással és cserélhető tölcsérekkel rendelkezik. A szett része egy akusztikus tölcsér, egy szűkítőcső, zajszigetelt fejhallgató és egy kemény műszerbőrönd is. A másik termék a Testo kínálatában a testo Sensor LD Pro, amelyhez többfajta cserélhető fej is beszerezhető (parabola, hattyúnyakas, akusztikus). A testo Sensor LD Pro további előnyei a beépített digitális CMOS szenzor is. A kijelzőre vetített digitális képen a mért értékek vizuális formában (mintegy AR-technológiaszerűen) jelennek meg. A kijelzés segítségével, nemcsak a szivárgás helye, hanem az iránya is láthatóvá válik. Továbbá, amennyiben beállításra kerül a mért gáz fajtája és árfolyama, a testo Sensor LD Pro az éves veszteséget is képes kalkulálni. A mért értékek a testo Sensor LD modellel ellentétben nem csupán megjelennek a kijelzőn, hanem az értékek archiválhatók, és az opcionálisan rendelhető Testo Leak Reporter PC szoftverrel dokumentálhatók is.

 

A részletekért kattintson ide

 

 

Testo (Magyarország) Kereskedelmi Kft.
1139 Budapest, Röppentyű u. 53.
Tel.: +36 1 237 1747
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.testo.hu