Skip to main content

Piher Sensing Systems potenciométerek

Megjelent: 2022. május 13.

TME lidA potenciométerek számos elektronikus áramkör kulcsfontosságú elemei. Gyakran használják trimmerként az áramkörök pontos kalibrálásához és beállításához, mielőtt a készüléket eljuttatnák a végfelhasználóhoz. Ezenkívül szabályozási potenciométerként is használhatók a manuális paraméterbeállításokhoz, például a hangerő szabályozásához vagy a program kiválasztásához a termék élettartama alatt. Gyakran használják műveleti erősítőkben, de meg­találhatók digitális áramkörökben is, különösen D/A és A/D átalakítókkal kombinálva.

 

Számos eszköz élettartama függ a potenciométer minőségétől és külső tényezők (rezgés, oxidáció, korrózió) hatásaival szembeni kopásállóságától. Ugyanez vonatkozik a termikus együtthatóra, vagyis az ellenállás változására a hőmérséklet hatására. Ideális esetben a telepítő által beállított ellenállásnak állandónak kell maradnia – így garantálják az ipari automatizálási berendezések, a háztartási kis- és nagygépek, valamint (az eszközök közül is talán az egyik legfontosabb) a mérőberendezések hosszú távú és megfelelő működését. Más szavakkal: a potenciométer kiválasztásakor a tervezőknek és a gyártóknak mindig a minőséget kell szem előtt tartaniuk. Mivel a TME gyakran szállít elektronikus alkatrészeket tervezési szakaszhoz, prototípusok készítéséhez, egyedi alkalmazásokhoz és tömeggyártáshoz, a passzív alkatrészek nagyon fontosak. A jól ismert és bevált márkák termékei kiemelt helyen állnak, köztük a Piher Sensing Systems is.

 

TME kezdo


A Piher Sensing Systems spanyol cég, amely érintés nélküli és érintkező helyzetérzékelők fejlesztésére és gyártására specializálódott, az utóbbiak közé tartoznak a potenciométerek is. Ma már ez a márka az amerikai Amphenol csoport tagja – jól ismert a professzionális elektronikai mérnökök számára mind a kínálat szélessége, mind a megoldások minősége miatt. Nincs ez másként a Piher Sensing Systems logója alatt készülő termékeknél sem; hiszen ezek is a tartós és pontos eszközök gyártására szánt megoldások.

 

A megfelelő potenciométer kiválasztása

A Piher Sensing Systems potenciométer-választéka több mint száz termékből áll. Az összes típus paraméterét alaposan részletezi
a TME katalógusa, így az adott cikket kereső vásárlók igényeik szerint, pontosan szűkíthetik a találatokat.
A termékek az alábbi linken érhetők el: https://www.tme.eu/hu/katalog/?search=piher_202107
A Piher termékek jellemzőit azok szimbólumai mutatják, amelyek pontosan meghatározott, rövidebb kódokból épülnek fel.

 

TME 1

 

  • A szimbólum első része a potenciométer sorozatát jelöli. Felosztásukat és tulajdonságaikat az alábbiakban tárgyaljuk.
  • A szimbólum második része a rotor vagy a beállító hornyok típusát jelöli. A katalógusunkban kapható termékek esetében ez a következő lehet: „L” rotor (nyíl alakú); „K” rotor (kereszt alakú); „M” rotor (hatszögletű imbuszfoglalat) 2,05 mm magassággal. Az ilyen potenciométerek a Piher gombok segítségével is beállíthatók.
  • A szimbólum harmadik része a szerelési módot jelöli. A H01 termékeket THT-szerelésre tervezték, merőlegesen rögzíthetők a NYÁK-felületre, a raszter 2,5 × 5 mm. Ugyanez vonatkozik a H02-re is, de ennél az érintkezők hajlítottak, megkönnyítve az alkatrész rögzítését forrasztás előtt. A V10 elemek párhuzamosan vannak összekötve, 5 × 10 mm-es sorkapcsokkal (a V11 változat hajlított érintkezőkkel rendelkezik). Az SMD alkatrészek 5 × 9,4 mm (V50) és 5 × 4,35 mm (V55) raszterrel érhetők el. A V60 és V65 változatok ugyanolyan méretekkel rendelkeznek, de THT érintkezőkkel vannak ellátva.
  • Az alkatrész ellenállását mutatja az az érték, amely három karakter formájában van kódolva, az utolsó számjegy a nullák számát adja meg. Például: az 503-at 50 000-nek kell olvasni, vagyis az ilyen jelöléssel ellátott potenciométer ellenállása 50 kΩ. Az ellenállás értékét az összes Piher potenciométeren hagyományos formában is feltűntetik (1K, 10K, stb.).
  • Az egyetlen betűkarakter a potenciométer jellemzőit adja meg. Az „A” lineáris potenciométereket jelöl, a „B” logaritmikusakat.
  • Az utolsó rész a névleges ellenállási tűrést jelöli. Jelenleg négyféle tolerancia áll rendelkezésre a TME kínálatában, nevezetesen 0505 = 5%, 1010 = 10%, 2020 = 20% és 3030 = 30%.

 

Piher Sensing Systems potenciométer-sorozat

A cikk további része a Piher potenciométerek fő sorozatát ismerteti. A gyártó egyéb termékei is megtalálhatók a kínálatban (pl. axiális alkatrészek). A szállító teljes választékát megtalálja a TME katalógusában.

 

PT10 és PTC10

A Piher Sensing Systems 10 mm-es THT potenciométerei a PT10 és a PTC10 sorozatba tartoznak. A második csoport megkülönböztető jellemzője az út anyaga (cermet-fémkerámia) és a hozzá tartozó nagyobb teljesítmény, 330 mW és hőmérséklet, 90 °C (szénelemeknél 150 mW és 70 °C). Itt kell megjegyezni, hogy a zsugorított fémből készült alkatrészek hőstabilak. A hőmérsékleti együttható akár 100 ppm/°C is lehet (max. 0,01% a környezeti hőmérséklet 1 °C-os változása esetén). Valamennyi termék esetében a mechanikus forgási szög körülbelül 235°; a gomb átmérője 10,3 mm. A PT sorozatú 100 Ω és 5 MΩ ellenállású potenciométerek, amelyek vízszintesen vagy függőlegesen is felszerelhetők, már elérhetők a TME kínálatában is. THT potenciométerekhez csak lineáris modellek állnak rendelkezésre a TME-nél.

 

TME 3

A PTC10 sorozatú cermet útvonalak lehetővé teszik a maximális 330 mW teljesítmény elérését

 

TME tabl1

 

 

SMD potenciométerek

Felületszereléshez a Piher Sensing Systems a PS-6, PS-10, PS-15, PSC-10 és PSC-15 sorozat alkatrészeit kínálja. Ezeknek a sorozatoknak a fő megkülönböztető jellemzői a potenciométer maximális teljesítménye.

 

TME 4

SMD potenciométer átmenő furatokkal

 

TME tabl2

 

A PS sorozat esetében ez az érték (típustól függően): 100, 150, 250, 330 és 500 mW lehet, így a sorozat megválasztása elsősorban az alkalmazástól függ, ha például nagyobb áramerősség-tűrésre lehet szükség (audió áramkörök beállítása). Az SMD potenciométerek ellenállása 10 Ω és 1 MΩ között mozog, ezek üreges tengelyű, egyfordulatú trimmerek.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
(https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/43743/Piher-Sensing-Systems-potenciometerek/)