Skip to main content

Perspektíva 4.0 – PLM válaszok graphIT kézből az Ipar 4.0 kihívásaira

Megjelent: 2016. november 11.

perspektiva logo 20162016. november 9-én tartotta éves rendezvényét a hazai CAD/CAM/PLM piac meghatározó megoldásszállítója, a graphIT Kft. A Perspektíva 4.0 központi témája az Ipar 4.0 és a PLM kapcsolata volt. Az idei eseményt a téma aktualitásának köszönhetően még az előző éveknél is nagyobb érdeklődés kísérte.

 

Az idei Perspektíva 4.0 is hagyományosan a PLM Design Contest 2016 tervezői pályázat díjkiosztójával indult, melyet aztán egy jól átgondolt tematika szerint felépített szakmai előadássorozat követett, egyre részletesebben bemutatva a PLM szerepét a digitalizációban és az Ipar 4.0-ban. A graphIT, mint a Siemens egyetlen hazai PLM Gold Partnere, a Siemens által vízionált Digitális Vállalat (Digital Enterprise) koncepción keresztül ismertette a jelenleg legfejlettebb PLM szoftverkomponensek szerepét az ipari tervező- és gyártócégek folyamataiban.

Esettanulmányként egy teljes és valós PLM folyamat került bemutatásra az Ipar 4.0 mintagyárának tekintett ambergi Siemens gyárban előállított SIMATIC Nanobox nevű kompakt méretű ipari PC példáján keresztül. A digitális ikerpár koncepciója megjelent minden fázisban: az alkatrésztervezés bemutatása Solid Edge-ben történt, melyet az NX-ben és a Simcenter-ben végrehajtott analízis és megmunkálás tervezés követett. A gyártás tervezésére, előkészítésére és szimulációjára a Tecnomatix termékcsalád különböző moduljai mutattak be megoldásokat (Plant Simulation, Process Simulate Robotics), végül az ún. Quality Management portfólió szoftvereivel mutatták be a NanoBox problémás részeinek ellenőrzését.

 

nanobox gyartasa

A Siemens Nanobox PC SIMATIC IPC227E tervezésének és gyártásának PLM támogatása


A graphIT PLM-előadásai között kapott helyet két nagyon érdekes partnerelőadás, szintén az Ipar 4.0 jegyében. A graphIT stratégiai partnere, az evopro systems engineering Kft. a rendszerintegrátor nézőpontjából hívta fel a figyelmet az Ipar 4.0 számos fontos folyamat- és IT-szintű kérdésére, valamint ismertette a graphIT-tal közösen létrehozott Teamcenter alapú mintarendszer funkcionalitását. A másik partner prezentációt a Siemens Zrt. tartotta, és bemutatta, hogy Magyarország első elektromos repülőgépének fejlesztése során milyen komplex kihívásokkal kerültek szembe és hogy a Siemens PLM szoftverei hogyan segítettek ezek megoldásában.

 

elektromos repulogep 2

eFusion: a Siemens PLM segítségével tervezett elektromos repülőgép


A Perspektíva 4.0 kiállítói területén a graphIT technológia partnerei, az evopro, a Fujitsu, a SZEngine és a 3Dconnexion mutatták be megoldásaikat. Érdemes kiemelni az evopro standján lévő virtuális üzembehelyezést demonstráló, közvetlenül az Ipar 4.0 koncepciójának szellemében kialakított mintarendszert.

 

graphIT Perspektiva 2016 kiallitok

Pillanatkép a Perspektíva 4.0 kiállítói területéről


A rendezvényen kiosztották a hagyományos Design Contest tervezői díjakat, amelyekre mind a Solid Edge, mind pedig az NX oldalon számos színvonalas pályamunka érkezett.
A Perspektíva 4.0 konklúziója, hogy a hazai iparvállalatoknak minden szinten fel kell készülnie a digitalizáció és az Ipar 4.0 kihívásaira, és ezek PLM vonatkozásában a graphIT Kft., mint a területet 20 éve és teljes hatókörében képviselő szakértő hatékony segítséget tud nyújtani.

További információ: http://www.graphit.hu/perspektiva

 

graphIT Kft.
1027 Budapest, Medve u. 17.
Telefon: +36 1 436 9600
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.graphit.hu

www.facebook.com/graphitltd

www.youtube.com/graphitltd


Még több graphIT