Skip to main content

PCS 2022 – a program- és szervező­bizottság visszatekintése I.

Megjelent: 2023. szeptember 04.

PCS lidA tavalyi konferencia a szakmai kapcsolatok építésének és az együttműködés erősítése mellett a tudományos eredmények bemutatásának is fontos fóruma volt. A program- és a szervezőbizottság tagjai ebben a kis összefoglalóban visszatekintenek az előző évi eseményre, és elmesélik, hogy milyen élményekkel gazdagodtak, összegezve a rendezvény számukra fontos történéseit.

 

Dr. Bölkény Ildi – Szervezőbizottság

A klíma- és energiapolitikát figyelemmel kísérő szervezőbizottsági tagként örömömre szolgált, hogy a tavalyi évben a hidrogéntechnológia került fókuszba a konferencián. A hidrogéntematikus napon többek között az AKVAMARIN és a FLUMEN projektek kerültek részletes bemutatásra. Az AKVAMARIN a Magyar Földgáztároló Zrt. gondozásában valósul meg, ahol zöld hidrogént földgázzal elegyítve kívánnak felhasználni, előbb saját berendezéseik működéséhez, később a végfelhasználóknak eljuttatva. A Földgázszállító Zrt. FLUMEN projektje az előbbihez csatlakozva a zöld hidrogén-földgáz elegy távvezetéki rendszeren történő szállíthatóságát vizsgálja.

 

PCS konferencia 1

 

Bóta Péter – Programbizottság

Tavaly először, programbizottsági tagként az előszervezésben is részt vehettem, a helyszínen pedig előadóként és levezető elnökként is aktív részese lehettem a konferenciának.
Jó pár éve hangzott el először az Ipar 4.0 kifejezés. Akkor még csak ízlelgettük, mi is ez. Nagyon élveztem, hogy tavaly már ezzel kapcsolatos tapasztalatokat osztottunk meg egymással. Ma már nemcsak használjuk a mesterséges intelligenciát, de mérjük is annak teljesítményét, illetve látjuk ipari alkalmazhatóságának korlátait.
Azt gondolom, hogy nagyon színvonalas előadásokat hallhattunk, amelyek adott esetben a magas műszaki szintű ismeretek mellett társadalmi témákat is elemeztek.

 

Manninger Gusztáv – Programbizottság

Programbizottsági tagként először vehettem részt a konferencián. Több mint 20 éve rendszeres résztvevője vagyok a DCS, illetve a PCS konferenciának, és nagy örömömre szolgál, hogy megmaradt a szakma olyan kiemelt találkozópontjának, amiből valóban csak egy van, és ezért azt gondolom mindenki nagy várakozással tekint a következőre is.
Az Ipar 4.0 ipari megoldások szekciónak voltam levezető elnöke, és valóban érdekes előadásokat hallgathattunk: szerszámgépek digitális gyártástechnológiai megoldásairól, valamint a hazai gyárainkban zajló érdekes és előremutató gyártásoptimalizálási megoldásokról. Bízom benne, hogy 2023-ban a terepi műszerezéshez újszerű gázanalitikai megoldásokkal is jelentkezünk majd egy hasonló tematikájú szekcióban.

 

PCS konferencia 2

 

Vörös Csaba – Szervezőbizottság

Évről évre meglepetések érnek az egyes szekciók előadásainak hallgatása közben. A múlt évi konferencián a 0. napi, oktatáshoz kapcsolódó előadások leptek meg a legjobban. Számos felettébb érdekes, és/vagy elgondolkodtató előadás volt hallható. Természetesen a többi nap programját tekintve is izgalmas és hasznos esemény volt, ahol legfőképpen az ipari folyamatokkal kapcsolatos biztonsági és megvalósíthatósági kérdéseket vitatták meg a résztvevők – fókuszban a hidrogén és a kapcsolódó robbanásbiztonság területével, ahol a hidrogén tárolásának, szállításának és felhasználásának legújabb technológiáit és biztonsági megoldásait bemutató érdekes és innovatív előadások hangzottak el. Azt sem kell elfelejteni, hogy az esemény a Meeting nevet viseli, így bőséges lehetőséget kínált a megszerzett tudás és tapasztalatok cseréjére, valamint a szakértők és iparági szereplők közötti kapcsolatépítésre és együttműködésre ugyanúgy, mint baráti beszélgetésekre, találkozókra.
A múlt évi konferencia nemcsak az akkori helyzetet és kihívásokat mutatta be, hanem az idei rendezvénynek is előkészítette a terepet. A folyamatirányítás területén számos aktuális és izgalmas téma várja majd a szakembereket, amelyekkel szeretnénk megjelenni az idei rendezvényen.

 

PCS konferencia 3

 

Poór Tibor – Programbizottság

Nagy öröm számomra részt venni minden PCS konferencián, amely mind a szakmai, mind pedig az üzleti tapasztalatok és tudás megosztására összpontosít, és amelyet évről évre minőségibb előadások, aktívabb részvétel jellemez. A helyszín is hozzájárul a különleges hangulathoz, konstruktív és kreatív gondolkodáshoz, társalgásokhoz, amelyek a programoknak és a résztvevőknek egyaránt köszönhetők. Biztos vagyok benne, hogy akik aktívan részt vesznek a konferencián, azok újabb tudással, tapasztalattal, esetleg az újításra nyitottan és mindenképp számos lehetőség ismeretében távoznak, amelyeket saját vállalatuk fejlesztésére tudnak fordítani.
Számomra a tavalyi már a sokadik alkalom volt, amelyen részt vettem, előadtam, kerekasztal-beszélgetési tag voltam, azonban a 2022-es alkalom volt az első, amikor felkértek programbizottsági tagnak, a szekció levezető elnökének, illetve tavaly elnyertem a legjobb előadói díjat is.
A konferencián az irányítástechnikai szakterület teljes portfóliója felvonult a terepi műszerektől, a PLC, DCS folyamatirányító rendszereken keresztül a cyber biztonságig, továbbá ezen képességek oktatásáig. Ezen széles portfólió által vált mára az ország legkomolyabb, legszínvonalasabb szakmai konferenciájává.

 

PCS lesz idén is, minden érdeklődőt szeretettel várunk.
2023. október 2–4.
Miskolc-Lillafüred, Hotel Palota****
PCS2023 (pcsmeeting.hu)

#007ab4