Skip to main content

PCS 2019 konferencia

Megjelent: 2019. december 10.

3 pcs

Idén is megrendezésre került a PCS konferencia azzal az alapvető céllal, hogy teret adjon a folyamatirányítás, a gyártásautomatizálás és a kapcsolódó informatika területén megjelenő új eszközök, rendszerek és alkalmazásaik bemutatására.

 

 

 

A november elején megtartott rendezvény csodálatos helyszíne ismét a lillafüredi Hotel Palota szálló volt. A konferenciaprogramot Kovács Péter – az Innovációs és Technológiai Minisztérium Gazdaságstratégiáért és Szabályozásért Felelős Államtitkárság Főosztályvezetőjének – „A hazai iparfejlesztés irányvonalai” című előadása nyitotta meg.


1 pcs

 

A szakmai előadássorozatot Ács István (Bosch Rexroth Kft.) prezentációja vezette be, amelynek témakörét a negyedik ipari forradalom és a jövő gyára adta. Bemutatta, hogy miként lehet elindítani a digitalizációs folyamatokat a már meglévő technológiák alkalmazásával, merre vezet az út, és hogyan képzelhető el egy cég gyártási folyamata és logisztikája a jövőben.
Dr. Jónap Károly – a Miskolci Egyetem ny. főmunkatársa – „Úttörő technológiák és Folyamatirányítási trendek” című előadásában bemutatásra kerültek azok a technológiák, amelyek alapvetően megváltoztatták a mindennapi életünket, úgy a civil szférában, mint az ipar területén. Prezentációja során a korszerű megoldások – új típusú irányítási algoritmusok, modellalapú, invazív irányítások –, az új alkalmazási lehetőségek – felhő alapú irányítás, adatbányászati módszerek használata – rövid ismertetésére és összehasonlító elemzésére került sor. Előadásának utolsó szakaszában pedig a jövő kihívásaira adandó válaszokra tett javaslatokat.
Fábián Zoltán – IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. – az Ipar 4.0 eszközökkel végzett gyártási folyamatok oly módon való megtervezéséről beszélt, hogy az az egyéni igények gyors, rugalmas, a legmagasabb minőség és a legalacsonyabb költség melletti kielégítését szolgálja.
Szabó Mihály – az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projektben résztvevő, az i4.0 Nemzeti Technológiai Platform alapító Festo képviselője – a cég digitalizáció útján megtett első lépéseiről, az okosgyár létrehozásáról tartott előadást.
Azt, hogy az Ipar 4.0 sikeres megközelítése miként lehetséges, Macher Judit – Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. – ismertette saját tapasztalataik alapján.
Zseli Máté – Continental Automotive Hungary Ltd. – a változó piaci helyzetek miatti termeléshatékonyság kihívásairól osztott meg gondolatokat. Mi a digitalizáció szerepe a vállalatok teljesítményében, és hogyan segítheti a hatékonyságot? Hogyan támogatják az ipar 4.0 megoldásai az autógyártók növekedését és csökkentik a piaci függőséget?
A PCS 2019 konferencia első napja az Ipar 4.0 jegyében telt, így a kerekasztal-beszélgetés témáját is az adta, hogy a Mintagyárak projekt tapasztalatai alapján miként tudják a folyamatirányítás és gyártásautomatizálás témájában érdekelt cégek az Ipar 4.0-ás fejlesztéseket hasznosítani. A beszélgetés aktív szereplői voltak az IFKA (Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.) és az általuk támogatott Mintagyár projekt részvevői.

 

2 pcs


A második napon két külön szekció indult párhuzamosan, amelyek mellett még Workshop programokra is lehetőség nyílott. A DCS Szolgáltatások és Ipari alkalmazások szekciót, a tavalyi év legjobb előadója címet elnyerő, Benjamin Bruns (Beckhoff Automation GmbH, Product Manager) indította. Az idei „Új automatizálási technológia a folyamatirányításban” című előadásában a moduláris folyamatautomatizálás új tendenciáiról, a nyitott platformokról, a gyorsabb innováció lehetőségeiről beszélt.

 

3 pcs


Az Ipari automatizálás szekcióban az „Omron Integrált, Intelligens, Interaktív Automatizálási rendszerei"-ről tartott érdekes előadást Szabó Dániel, ahol egyszerű vezérlőmegoldásokról, fejlett ellenőrző rendszerekről, együttműködő robotokról és MI algoritmusokat alkalmazó gépi tanulással vezérelt rendszerekről hallhattunk.
Az Ipari alkalmazások és Ipar 4.0 szekcióban Fajka Géza (Weidmüller Kereskedelmi Kft.), a „Vezérlés korszerűsítése/PLC Migration” témakörben egy a telepítés, rendszerleállás idejét és költségét jelentősen növelő csatlakozástechnikai probléma megoldásáról tartott előadást. A PLC/DCS rendszerek élettartama, a gyártói támogatás megszűnése, új kommunikációs igények felmerülése és nagyobb hatásfok elérése szükségessé teszik a PLC migrációt, amiben a Weidmüller megoldása komoly támogatást jelent.

 

4 pcs


Amikor két szekcióban folynak az előadások sajnos mindig szembesülünk azzal a ténnyel, hogy nem tudunk egyszerre két/három helyen lenni. Hiszen a kiváló előadások mellett még a gondosan felépített kiállításokat is meg kellett tekinteni, és érdekes Workshopok is vonzották a résztvevőket. Már akit vonzottak, mert sajnos az idei PCS konferencián is tapasztalható volt jó néhány résztvevő érdektelensége, amit nagyon nehéz megérteni, hiszen kiváló és alaposan felkészült külföldi és magyar előadók előadásait hallhattuk. Nagyszerű, jelenünket – és még inkább a jövőnket – befolyásoló, meghatározó, izgalmas témák adták az előadások és workshopok témáit. Az aktív résztvevők pedig rengeteg új ismeret birtokában távozhattak a PCS 2019 konferenciáról.
Köszönet a kiváló rendezésért!

 

Szerző: Harmath Csaba

 

Az előadások többsége már megtalálható és letölthető a PCS 2019 weboldalról: http://pcsmeeting.hu/PCS2019/