Skip to main content

PC-alapú vezérlés a folyamatautomatizálásban: új, veszélyes környezethez tervezett egységek és a kapcsolódó interfészek integrálása

Megjelent: 2017. október 05.

Beckhoff TwinCATA folyamatvezérlés világában egyre fokozódik az igény a költségek mérséklésére alkalmas, rendhagyó, újszerű automatizálási megoldások iránt. A legígéretesebb optimalizálási lehetőségeket a gyártás- és a folyamatautomatizálásra egyaránt kiterjedő, univerzális platformok rejtik magukban. A Beckhoff PC-alapú vezérléstechnikája beleillik ebbe a képbe, részben a folyamatspecifikus protokollok és interfészek integrálása, részben pedig a gyártó veszélyes környezetbe szánt termékeinek széles választéka miatt. Mind a be-kimeneti rendszer, mind a TwinCAT fejlesztőkörnyezet szintjén teljeskörűen megvalósított HART-funkciók megkönnyítik a tervezést, és általuk megbízhatóbb lesz az üzembe helyezés és üzemeltetés is. 

 

A TwinCAT automatizálási szoftverrel kétségkívül mérsékelhetők a folyamattechnológiai fejlesztések nehézségei, mert a szoftver a HART-funkciók széles körét támogatja, közvetlenül a tervezési interfésztől kezdődően. A TwinCAT FDT (Field Device Tool – terepi egység kezelőeszköz) konténerbe ennek megfelelően bármilyen terepi berendezés meghajtója (Device Type Manager, DTM) beépíthető. Így a teljes HART-konfigurációk hatékonyan, egyetlen eszköz segítségével megvalósíthatók.
A Beckhoff CommDTM a TwinCAT fejlesztőkörnyezet már meglévő folyamatvezérlő rendszerekbe történő beágyazását teszi lehetővé. Segítségével bármilyen FDT-konténer alatt létrehozhatók DTM-ek. Mindez a HART-képességgel rendelkező EtherCAT-terminálokhoz csatlakoztatott összes egységre érvényes, amelyek az ismert konténerekben futtatva távolról konfigurálhatók és paraméterezhetők, közvetlen PLC-hozzáférés nélkül is. A fentiek eredményeképpen a rendszerek egyszerűbben üzemeltethetők, csak a legszükségesebb paramétereket kell beállítani, sőt a Beckhoff OPC UA szerver-kliens megoldása a folyamatadatok biztonságos globális megosztását is lehetővé teszi, kényelmes rendszervezérlési és távoli karbantartási lehetőségeket nyújtva.

 

Beckhoff TwinCAT

A TwinCAT vezérlő- és fejlesztőkörnyezet teljeskörűen támogatja a HART-protokollt és sokrétű folyamatautomatizálási könyvtárakkal rendelkezik

A termékcsaládba szisztematikusan beépített robbanás elleni védelem

Az ELX-sorozatú EtherCAT-terminálok új, rendkívül kompakt változatai szintén támogatják a HART-funkciókat. Belsőleg védett be- és kimeneteiken keresztül veszélyes – 0, 1 vagy 2-es besorolású – zónába telepített terepi eszközök közvetlenül hozzácsatolhatók egy automatizálási rendszerhez. Egyszerűbb kábelezést igénylő felépítésük és az ebből következő helymegtakarítás eredményeképpen jól integrált, költséghatékony folyamatvezérlő megoldások építhetők fel. Az új, CPX sorozatú vezérlőpaneleknek és panel PC-knek köszönhetően mindemellett robbanásveszélyes helyeken is alkalmazható a Beckhoff kifinomult kialakítású, fejlett, többérintéses kijelző-technikája.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

Még több Beckhoff