Skip to main content

Panasonic automatizálási alkatrészek

Megjelent: 2021. október 05.

tme lidBár az átlagfogyasztó a Panasonic márkát
a szórakoztatóelektronikához kapcsolja, az ipari automatizálás szakemberei jól ismerik a japán vállalat másik arcát is. A korábban Matsushita Electric Industrial néven ismert márka számos területről származó eszköz gyártására szakosodott – biztosítva a magas specializációt és a termékek minőségét.

 

A TME számos Panasonic terméket kínál, legtöbbjük pedig közvetlenül a raktárról szállítható. Ennek eredményeként a lehető legnagyobb mértékben csökkenthető az ügyfelekhez történő szállítási idő, ami az automatizálási alkatrészek esetében minimális állásidőt és a gépek hatékony karbantartását jelenti.
Az alábbi cikkben több termékcsoportról is tárgyalunk. Ez csak egy szelet a TME kínálatában elérhető Panasonic termékek széles választékából. Az alábbiakban ismertetett típusok mellett az on-line katalógus passzív alkatrészeket (pl. kondenzátorok széles választékát), mikrokapcsolókat, elektromágneses reléket és még sok minden mást tartalmaz.

 

Fotoelektromos érzékelők

A fotoelektromos érzékelők az automatizálás számos területén megtalálhatók – bár a leggyakoribb alkalmazások közé az intelligens épületek, a világítás-, a riasztó- és a HVAC-rendszerek tartoznak, de olyan eszközökben is használják őket, mint például a jegykiadó automaták. A Panasonic fényvisszaverő szenzorokat PaPIR-nek hívják – amely a Panasonic Passive Infrared (vagyis piroelektromos, egyfajta infravörös detektor) kifejezést takarja. A japán gyártó termékei környezetbarát anyagokból készülnek. Az EKMB sorozat kiemelkedik a hasonló termékek közül nagyon alacsony energiafogyasztásával (1 µA vagy 6 µA). Mivel tápfeszültségük 2,3 V–4 V DC, ideálisak akkumulátoros tápellátású készülékekhez, pl. az elektromos hálózattól és a megfigyelőrendszerektől (CCTV) távol eső helyek alkalmi és automatikus megvilágítására. Digitális kimenettel rendelkeznek, és immunisak az interferenciára, amely hamis kiváltást okozhat. Az alkatrészeket furatszerelt technológiára (THT) tervezték.

 

tme 1

1. ábra PaPIR mozgásérzékelő – 5 m érzékelési tartomány

 

 

DIN sínes tápegységek

Az FP-PS24 egy DIN sínre szerelt egyenáramú tápegységsorozat. Úgy tervezték, hogy közvetlenül az elektromos hálózatról lehessen táplálni a világ bármely pontján (85 V és 264 AC között, 47-63 Hz). 24 V DC stabil feszültséget biztosítanak, amelyet potenciométerrel 23 V és 29 V között lehet beállítani. A sorozat három modellt tartalmaz, a következő utótagokkal a típusszám végén: 023E, 060E és 120E. Maximális kimeneti áramuk állandó terhelés esetén 1 A, 2,5 A és 5 A. Ezeket az értékeket átmenetileg (pl. indításkor akár 25%-kal (7 másodpercig) vagy 50%-kal (legfeljebb 3 másodpercig) túlléphetik. A tápegységek hatékonysága eléri a 91,5%-ot, ami védjegyzett, hosszú élettartamú kondenzátorok használatával együtt garantálja az ergonómikus működést és a tartósságot – az automatizálásban használt tápegységek fontos jellemzőit.
Az EN60950 (informatikai berendezésszabvány) és az IEC60068 (ütésvizsgálat) szerint kerülnek gyártásra. A tápegységek védettek kimeneti rövidzárlat vagy túlterhelés ellen. Ha a kimeneti feszültség hibája miatt meghaladja a 35 V DC-t, a kimenet megszakad.

 

tme 2

2. ábra Panasonic FP-PS24 kapcsolóüzemű tápegység; 120 W

 

 

PLCs

A modern automatizálási rendszerekben egyre gyakrabban találkozunk autonóm vezérlőegységekkel, azaz PLC-kkel – programozható logikai vezérlőkkel. A programozható logikai vezérlők lehetővé teszik kompakt gyártási vagy szállítási útvonalak (gyártás vagy tárolás/szállítás) fejlesztését, komplex automatizálást az épületekben, és számos más megoldás/fejlesztés megvalósítását. A Panasonic több termékcsoportot kínál, amelyek jellemzőit az alábbiakban tárgyaljuk. Itt kell megjegyezni, hogy az említett termékeket katalógusunk és tájékoztató kiadványaink részletesen leírják. Részletes termékinformációk az egyes termékoldalakon találhatók.

 

FP0R sorozat

Az FP0R sorozat kompakt (25 mm széles) PLC modulokat és azok tartozékait tartalmazza. A központi egységek RS232C-porttal, nagy sebességű vezérlőrendszerekkel és a programozáshoz mini USB-porttal vannak ellátva. A program kapacitása 32 000 lépés. Bővítőegység nélkül legfeljebb négy tengely vezérelhető. Mindegyik FP0R modul analóg vezérlőként is használható (a PWM kimeneten kondenzátorszűrővel). A bemenetek nagy sebességű számlálókhoz kapcsolódnak, amelyek függetlenek a programtól (pl. kódolóktól vagy érzékelőktől), lehetővé téve a bemeneti impulzusok pontos számlálását. Érdemes megjegyezni, hogy a Panasonic lehetőséget nyújt a felhasználóknak, hogy akár 99 FP0R-egységet is csatlakoztassanak a Modbus-protokoll segítségével, és mindegyik egység akár 128 I/O pontot támogat – ami lehetőséget ad egy nagyon kiterjedt vezérlőrendszer kiépítésére. A vezérlők nem változó memóriával vannak ellátva, ami sok esetben csökkenti a gépek/berendezések újraindításának idejét áramkimaradás után.
A Panasonic PLC az FPWIN Pro programozószoftverrel programozható, amelyhez mind a gyártó, mind számos felhasználó jól dokumentált példamegoldásokat és útmutatókat tett közzé az interneten. A szoftver lehetővé teszi a vezérlők működésének irányítását többek között létradiagramok, blokkdiagramok, valamint utasításlisták és strukturált szöveg segítségével.

 

tme 3

3. ábra FP0R sorozatú bővítőmodul (16 bemenet, 16 kimenet) tartozékokkal

 

 

FP0H sorozat

Az FP0H sorozatú vezérlők hasonló funkciókkal rendelkeznek, mint a fent leírt egységek, de az eszközök újabb generációjához tartoznak, és a továbbfejlesztett kommunikáció érdekében lettek kialakítva. A beépített RJ-45-portokkal Ethernet/IP, Modbus-TCP vagy MC (MEWTOCOL) protokollok segítségével közvetlenül csatlakozhatnak a hálózatokhoz. Ennek eredményeként számos eszközzel képesek együttműködni – nem csak a Panasonic által gyártottakkal. Ideálisak a gépi felügyelethez – adatok továbbítására a szerverre vagy a helyi hálózathoz csatlakoztatott számítógép képernyőjén történő megjelenítésre. Az adatok SD-kártyára menthetők, mivel minden egység rendelkezik SD-nyílással. Ha a vezérlőt más kommunikációs módszerekhez kell igazítani, FP0H sorozatú bővítőkazetták állnak rendelkezésre (pl. AFP0HCCS1M1).
Maga a vezérlő 16 bemenettel, 16 kimenettel (tranzisztoros) és 4 HSC bemenettel (azaz nagy sebességű számlálóval) rendelkezik. A készülékek 24 V DC-vel működnek.

 

tme 4

4. ábra Az RJ-45 portok az FP0H PLC modulba vannak telepítve

 

 

FP-X és FP-X0 vezérlő

Az FP-X sorozatot úgy alakították ki, hogy megfeleljen a komplex automatizálási rendszerek telepítői és tervezői igényeinek. Az ezen csoportba tartozó termékeket úgy tervezték, hogy összetett és precíz eszközöket vezéreljenek, miközben csökkentik a vezérlők számát. Ez lehetővé teszi a kompakt és viszonylag egyszerű vezérlőrendszerek felépítését minimális erőfeszítéssel. Az összes FP-X-egység gyors 32-bites RISC processzorokon alapul. Bővítőmodulok (további I/O portok) használatakor egyetlen vezérlő akár 300 I/O pontot képes támogatni. A központi és kiegészítő egységek relékimenettel rendelkeznek, legfeljebb 2 A terhelhetőséggel, ezért felhasználhatók elektromechanikus alkatrészek (mágnesszelepek, szervók, stb.) közvetlen vezérlésére. További kommunikációs portok (Modbus, PLC-link, RS232, stb.) állnak rendelkezésre a kompatibilis modulok telepítése után.
A rendszer módosítása és karbantartása érdekében az FP-X vezérlőket független, nem változó memóriával látták el a kódjegyzetek tárolására. Ezért az algoritmus tartalmazhat olyan információkat, amelyek csökkentik a „dekódolás" és a szerkesztés idejét – még akkor is, ha azt nem a fejlesztő végzi.
Az FP-X0 termékcsoport hasonló funkcionalitással rendelkezik, mint az FP-X sorozat, bár korlátozott mértékben. Ezek egyszerűbb, megfizethető PLC-k, 100 V-tól 240 V AC-ig táplálva, alkalmasak az elektromechanikus gépek és alkatrészek vezérlésével kapcsolatos legtöbb feladatra. Maximális programkapacitásuk 8000 lépés, beépített analóg bemenettel, amely megkönnyíti a kommunikációt például hőmérséklet-érzékelőkkel, valós idejű órával (RTC) és egy számlálóval, amelynek maximális számlálási sebessége 20 kHz vagy 50 kHz. A típustól függően az ügyfelek 6 és 28 kimenet közötti egységek közül választhatnak (ebből 4 és 24 relékimenet).

 

tme 5

5. ábra Megfizethető FP-X0 illesztőprogramok, a beépített USB porton keresztül programozhatók

 


Az FP-X0 készüléket a legjobb ár-teljesítmény arányra tervezték. Ez a sorozat mindenekelőtt olyan kis üzemek számára ajánlott, ahol, hasznosnak bizonyulhat a gyártósorok, a mechanikus megmunkálás, a csomagolás automatizálás, stb. korszerűsítése.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
(https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/43591/Panasonic-automatizalasi-alkatreszek/)