Skip to main content

OSRAM: rekord hatásfokú vörös led

Megjelent: 2011. november 21.

Az OSRAM Semiconductors kutató-fejlesztő laboratóriumában rekord hatásfokú vörös ledet állítottak elő. A kísérleti példányon 61% hatásfokot mértek. Az 1 mm2felületű csip által kibocsátott sugárzás domináns hullámhossza 609 nm volt, és 40 mA-es nyitóáramnál 201 lm/W volt az egységnyi teljesítményre vonatkoztatott fényárama.

Különösen érdekes, hogy még a gyakorlatilag nagyon fontos, nagyáramú, 350 mA-es munkapontban sem csökkent ez az érték 168 lm/W alá, azaz még ebben az üzemmódban is a felvett elektromos teljesítmény felénél többet alakított át fényenergiává. Ennek jelentősége a világítástechnikában a fehér fény legkorszerűbb, színkeverő módszerrel történő előállításakor jelentkezik. Ilyen például az OSRAM Brilliant Mix koncepciója, amellyel tetszőleges színhőmérsékletű fehér fényt lehet előállítani a melegfehértől a semleges fehéren át a napsugárzás színhőmérsékletével összehasonlítható fényig.

 

11 11.Osram

 

 

A rendszer hatásfoka  alkotóelemeinek hatásfokától függ, tehát az OSRAM a különlegesen magas hatásfokú vörös fényforrásával komoly lépést tett az általános világítástechikában a szabályozható  színhőmérsékletű fehér fényforrások előállítása felé a projektoroknál és az autók vörös jelzőfényeinél.A jó hatásfok egyben azt is jelenti, hogy ugyanazon fényáram előállításához kevesebb ledcsip is elegendő, következésképpen kisebb fényforrásokat lehet gyártani, és a tervezők könnyebben tudnak újszerű világítástechnikai ötleteket megvalósítani. A fényhatásfok ilyen látványos növelését a cég eredeti vékonyréteg-technológiájának legújabb változata tette lehetővé.

www.osram.com