Skip to main content

Optimalizálás és fejlesztés egyben – egy érpáros igus Ethernet-kábel e-chain energialáncokhoz

Megjelent: 2020. május 08.

igus id

A digitalizáció következtében a gyárak és a berendezések által generált adatok mennyisége folyamatosan nő. A terepi buszokat (például Profibus és CC-Link), valamint az Ethernet ipari kommunikációs hálózati változatait (például Profinet és CC-Link IE) folyamatosan továbbfejlesztik, hogy egyre nagyobb és nagyobb mértékű adatátvitelt tegyenek lehetővé. Hasonló a helyzet a hagyományos Ethernet-kategóriák esetében is.

 

Néhány évvel ezelőtt még minden hálózati kiépítés mércéje a CAT5 volt, majd óriási előrelépést hozott a CAT5e megjelenése, mára pedig már a CAT6A és a CAT7 hálózatok iránti kereslet nő ugrásszerűen. Ugyanakkor minden korábbi fejlesztés megtorpant a berendezés utolsó „intelligens” részénél. A kábelek mérete és a csatlakozómegoldások miatt eddig még nem sikerült olyan csatlakozást kifejleszteni, amely elért volna egészen a legapróbb érzékelőig. Az egyik lehetséges megoldást az olyan kábelek jelentik, amelyek mindössze egyre redukálják az érpárok számát. Az egy érpáros Ethernet-technológia (Single Pair Ethernet – SPE) merőben új lehetőségeket kínál az adatfolyamok megbízható és gyors továbbításához a berendezés akár legkisebb területei felé, ezért kiváló alternatíva a hagyományos soros buszrendszerekkel szemben az autóipar, a vasút-technológia vagy éppen az ipari robotok területein.

 

igus

Az e-chain energialáncokhoz kifejlesztett igus CFBUS.PUR.042 egy érpáros Ethernet-kábel segítségével megbízhatóan csatlakoztathatók az érzékelők, ezáltal az új kábel jelentős mértékben elősegíti az intelligens ipari automatizálást (Forrás: igus GmbH)

 

igus chainflex CFBUS.PUR.042 kábel – az intelligens ipari automatizáció kulcsa

Kifejezetten a mozgó e-chain energialáncokban történő tartós használatra tervezte az igus a CFBUS.PUR.042 egy érpáros chainflex Ethernet-kábelt. Az egy érpáros Ethernet-kábel az „amit nem használunk, attól meg lehet szabadulni” elvet követve mindössze egyetlen érpárral dolgozik a szokásos négy helyett. Bár ezáltal az adatátviteli sebesség 10 Mbps és 1 Gbps közé csökken, de számos alkalmazásban nincs is szükség ennél többre. Az erek számának csökkentése révén viszont a CFBUS.PUR.042 25%-kal kisebb külső átmérőt biztosít, ezzel pedig már eléri egy patch-kábel szintjét. Az új kábelt pontosan a T1-es csatlakozóinterfészhez tervezték, amelyet kifejezetten az SPE-technológiához fejlesztettek ki. Ennek eredményeképpen a tartós árnyékolás megbízható átvitelt biztosít, az elektromágneses kompatibilitás (EMC) pedig kiváló. A kábel és a csatlakozó kombinációja szokatlanul masszív – az igus rendkívül kopás- és bevágásálló PUR köpenyt használ, a csatlakozó pedig erős fém zárószerkezettel és PCB aljzattal van ellátva. A kábel és a csatlakozó kisebb méretének köszönhetően extra hely szabadul fel még a legapróbb méretű e-chain sorozatok esetében is.
Az olaj- és lángálló CFBUS.PUR.042 kábelt beható vizsgálatoknak vetették alá az igus 3800 négyzetméteres kísérleti laboratóriumában. A vállalat széles termékkínálatában szereplő több mint 1300 másik kábelhez hasonlóan az egy érpáros Ethernet-kábel élettartama is előre kiszámítható az interneten keresztül, a német gyártó pedig 10 millió kettős löketnyi vagy
36 hónapos üzembiztos működést garantál hozzá.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

még több igus®