Skip to main content

OnRobot Eyes 2.5D-s képfelismerő rendszer látásvezérelt robotikai alkalmazásokhoz

Megjelent: 2020. április 22.

onrobot eyes lidAz Eyes 2.5D-s „látása” egyképes kalibráció alapján mélységérzékeléssel és a tárgyak felismerésének képességével látja el a robotkarokat, amelyekhez zökkenőmentesen integrálható, és intuitív módon programozható.

 

 

 

 

A robotkarok gyakori munkafeladatai közé tartozik, hogy úgy vegyenek fel tárgyakat, hogy azok nincsenek egységesen rendezve, illetve különböző alakkal és mérettel rendelkeznek. A folyamatos pozicionálás érdekében a gyártóvállalatok gyakran fordulnak kiegészítő eszközökhöz, adagolókhoz, illetve egyéb felszerelésekhez, amelyek további kiadást és komplexitást jelentenek egy olyan alkalmazás számára, ami ennek köszönhetően a végén merevvé válik, nem képes a különböző típusú tárgyak kezelésére, és aminek átalakítása hosszabb időt igényel egy új termékkel végzendő munka esetén.
A 2D-s vizuális felismerő rendszerek mellett egyre inkább elterjedőben van a 2.5D technológia, ami nemcsak a hosszúságot és távolságot érzékeli, hanem az egyes munkadarabok magasságáról is információt szolgáltat, ami nagy jelentőséggel bír olyan esetben, amikor a tárgyak magassága különbözhet, illetve amikor egymásra kell rakodni azokat.

 

onrobot eyes system

 

Az OnRobot mélységérzékelésre is képes 2.5D-s Eyes képfelismerő rendszere alkalmazható tárgyak széles választékának válogatására, CNC gépek kiszolgálására olyan fém munkadarabok esetében, amelyeket alakjuk határoz meg, illetve számos egyéb felvétellel és lerakással járó feladatra (Pick and Place), ahol meghatározó a tárgyak pozíciója.
Az Eyes-nak mindössze egyetlen képet kell készítenie a kalibrációhoz és a tárgy felismeréséhez. Automatikus fókuszának köszönhetően pedig különböző távolságokról is együtt tud dolgozni ugyanazzal az alkalmazással.
Az Eyes könnyedén rögzíthető a robotkar csuklójára, de a roboton kívül is elhelyezhető, emellett tökéletesen kompatibilis az összes együttműködő, könnyű ipari robotkarral az OnRobot One-System Solution megoldásának köszönhetően. Ez a vállalat Quick Changer gyorscserélőjén alapuló egységesített mechanikus és kommunikációs interfész mostanára már az összes OnRobot termék alaptartozékává vált.

 

onrobot eyes munka kozben 1

 

Az új képfelismerő rendszer közvetlenül lép kapcsolatba más OnRobot eszközökkel, ezáltal az Eyes és bármelyik OnRobot fogó (gripper) közös használata rendkívül egyszerű. A kettős fogórendszer kialakításnak és a Dual Quick Changer kettős gyorscserélőnek köszönhetően az Eyes automatikusan be tudja állítani a gripper szerszámközéppontját (TCP), ami által kiküszöbölhető a különböző márkájú eszközök és a különböző szoftvercsomagok közötti esetleges inkompatibilitás. Az optimális rögzítés az alkalmazástól függ. Amennyiben az Eyes vizuális felismerő rendszert a roboton kívül telepítik, akkor például nem kell a robot mellett húzódó kábelekre figyelni, és a rendszer a ciklusidő javítására is képes azáltal, hogy mialatt az Eyes elkészíti a képet és feldolgozza azt, a robot egy másik művelettel foglalkozhat.

 

Forrás: az OnRobot sajtóanyaga