Skip to main content

Önellenőrző hőmérséklet-érzékelő

Megjelent: 2020. október 29.

ifmAz olyan gyártási folyamatoknál, ahol a termékek minősége nagymértékben függ a pontos hőmérsékleti értéktől, rendkívül fontos, hogy a hőmérséklet-érzékelő pontos mérési értékeket továbbítson a vezérlés számára. Az ifm electronic ennek garantálása érdekében a legújabb TCC hőmérséklet-érzékelőit egy speciális önellenőrzési funkcióval látta el, amely az érzékelő működésének minden pillanatát folyamatosan felügyeli, ennek következtében a felhasználó mindig biztos lehet az érzékelő megfelelő működésében.

 

A hőmérséklet-érzékelők elsősorban az élelmiszeriparban, a rendszeres tisztítási folyamatok által generált extrém hősokknak vannak kitéve, amelyek rendkívüli módon igénybe veszik a hőelemet, és törvényszerűen driftet idéznek elő. A TCC érzékelő a belső kalibrációs folyamatának (Calibration Check Technology) köszönhetően folyamatosan felügyeli a hőmérsékleti drift mértékét. A hagyományos hőmérséklet-érzékelőkkel ellentétben a TCC érzékelő egy előszelektált PT1000 érzékelőt és egy hozzá illeszkedő karakterisztikával rendelkező hosszú ideig stabil NTC elemet tartalmaz. Az érzékelő két hőelemének köszönhetően az egyik elem kiesése esetén a folyamat a másik segítségével biztonságosan befejezhető. Működés közben, ha a két hőelem hőmérséklet-különbsége tűréshatáron kívül van – ez 0,5 és 3 K között állítható be – akkor ezt az érzékelő optikailag jelzi, és IO-Linken, illetve a diagnosztikai kimeneten keresztül jelentést küld a központi vezérlésnek. Súlyos hiba esetén ugyanez érvényes. A TCC érzékelő a folyamatos drift és saját működésének felügyeletével védi a termelési folyamatokat, a termékminőséget, és jelentősen csökkenti annak kockázatát, hogy hibás hőmérsékletek miatt teljes gyártási tételek vesszenek kárba.

 

ifm 1

 

Átláthatóság

A TCC hőmérséklet-érzékelő aktuális állapotáról a felhasználó digitális és vizuális formában is azonnal értesülhet. A szenzoron található nagy méretű LED megfelelő működés esetén zölden világít. Amennyiben a hőmérséklet tűréshatáron kívüli érték, a visszajelzés kék színűre vált. Bármilyen súlyos zavart, például valamelyik főelem kiesését piros szín jelzi. Ezenkívül a TCC a dokumentálás megkönnyítése érdekében a szükséges adatokat automatikusan lementi. Ilyen adat a beépítés dátuma, üzemórák, hőmérséklet-hisztogram és naplófájlok az eseményüzenetekhez és a kalibrálási ellenőrzési állapotokhoz.

 

 

ifm 2

A megfelelő működést zöld led jelzi

 

Szimuláció a beépítés előtt

A hőmérséklet-érzékelő szimulációs üzemmóddal is rendelkezik, amelynek segítségével letesztelhető az érzékelő beállítása és a vezérléshez való csatlakoztatása. A szimulációs üzemmódban szabadon megválasztható az érzékelő-folyamat és referencia-hőmérséklete, valamint szoftveresen definiálható azon érték, amelytől a TCC üzenetet küld.

 

Robusztus kialakítás

A hosszú és megbízható működés érdekében az érzékelő elektronikája tökéletesen tömített és hegesztett, rozsdamentes acélházban került elhelyezésre. Az új mérőhegy kialakításának köszönhetően a TCC hosszú távon ellenálló a külső hatásokkal szemben pl. nedvesség, termikus és mechanikus sokkok, rezgések.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,
www.ifm.com

 

még több ifm