Skip to main content

Olajokhoz tervezett mechatronikus áramlásérzékelő

Megjelent: 2021. január 14.

ifm1A nagy igénybevételű berendezések kritikus pontjainak optimális kenése csak az olajkör megfelelő működése esetén biztosított. Ezért a gépek és berendezések zavartalan működéséhez elengedhetetlen az olajkörben áramló olaj áramlási mennyiségének folyamatos felügyelete.
Az olajok áramlásának ellenőrzése sokszor nem egyszerű feladat, mivel az olaj hőmérséklete és viszkozitása igen széles tartományban változhat üzem közben. Az ifm electronic ezeket figyelembe véve fejlesztette ki, kimondottan olajokhoz használható legújabb SB áramlásérzékelőit.

 

Mechatronikus mérési elv

A mechatronikus áramlásérzékelők a folyadék áramlását egy a szelepfészekben mozgó rugóval megtámasztott dugattyú pozíciójából kalkulálják ki. A dugattyú pontos helyzetét mágneses szenzor érzékeli, és azt analóg jel formájában továbbítja a feldolgozóelektronika számára. A rugóval megtámasztott dugattyú pozíciófüggetlen beépítést tesz lehetővé, valamint visszacsapó szelep feladatát is ellátja a folyadékkörben. A mérési elv további előnye, hogy rendkívül gyors és viszonylag kis változásokat is képes lekövetni.

 

ifm

1. ábra  Kifejezetten olajokhoz tervezett mechatronikus áramlásérzékelő

 

Kimondottan zord ipari környezetbe

Az új, kimondottan nagy viszkozitású olajokhoz tervezett SB mechatronikus áramlásérzékelők könnyen ellenállnak a nehézipar zord körülményeinek. Ebben az áramlásérzékelőben a pontosság és rugalmasság ötvöződik a robusztussággal, amellyel eleget tesz a nehézipar és acélgyártás által támasztott követelményeknek. Az érzékelő megbirkózik a nagynyomású közegekkel, a hőmérséklet-ingadozásokkal, valamint a folyadékokban képződő buborékokkal.

 

Kiváló teljesítmény

A kimondottan olajoknak ellenálló alkatrészek felhasználásával és az olajspecifikus beállításnak köszönhetően, az új érzékelők olajok áramlásának ellenőrzése esetén is maximális pontosságot és minimális válaszidőt kínálnak a felhasználó számára. A pontosságot az ingadozó közeghőmérséklet és viszkozitás sem befolyásolja a beépített hőmérséklet-kompenzációnak és speciális olajkalibrációnak köszönhetően.


Átláthatóság

Az SB áramlásérzékelő kapcsoló-, analóg, frekvencia- vagy IO-Link kimenetein keresztül ad információt az aktuális átfolyási mennyiségen kívül a közeg hőmérsékletéről a vezérlés számára. A felhasználó ezen információkat könnyen leolvashatja a nagyméretű, többszínű, forgatható kijelzőről, valamint ellenőrizheti a visszajelző ledek segítségével a kapcsolókimenetek aktuális állapotát.

 

ifm

2. ábra  Jól látható kijelző

 

Ráadásul a megfelelő tartomány messziről is jól látható (2. ábra) a kétszínű, piros és zöld megjelenítésre programozható folyamatértékeknek köszönhetően. Az SB az ifm electronic számos érzékelőjéhez hasonlóan IO-Link kommunikációval is rendelkezik, amellyel a paraméterezés mellett a folyamatértékek digitális formában mindenféle átalakítási veszteségek nélkül kiolvashatók és továbbíthatók a vezérlés számára.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

még több ifm