Skip to main content

Nyolc műszer – egyetlen oszcilloszkópban

Megjelent: 2017. június 06.

rsRTH 47772 06A Rohde & Schwarz Scope Rider egy „laborasztalnyi” műszert helyettesít


A digitális jelfeldolgozású laborműszerek hardver tömbvázlata nagyon hasonló. A különbségekért a szoftver a felelős. Ez indította a Rohde & Schwarz tervezőit arra, hogy megalkossák a Scope Ridert, amely nyolc műszer funkcióit egyesíti. A hordozható készülékkel a példátlanul gazdag funkcióválaszték könnyen a terepi alkalmazások helyszínére szállítható.

 

A masszív kivitelű, R&S® Scope Rider elnevezésű kézi oszcilloszkóp immár nyolcféle műszer képességeit egyesíti, így kategóriájában a legsokoldalúbb készüléknek számít. Ezen új képességek közt többek között a spektrumanalizátoros, a frekvenciaszámlálós és a tápegységek minőségének elemzésére szolgáló harmonikus analizátoros funkciók is megtalálhatók. Legyen szó akár laboratóriumi mérésekről, akár helyszíni telepítésekről vagy szerviz- és karbantartási tevékenységekről, ez a műszer betölti a megfelelő céleszköz szerepét. Mivel ez a teljes körűen leválasztott bemenetekkel rendelkező kézi berendezés a CAT IV szintű követelményeket is kielégíti, forrásoldali mérések is végezhetők vele kisfeszültségű hálózatokban, 600 V-ig terjedően.
Az R&S® ScopeRider nyolc mérőműszer képességeivel felvértezett, XY-ábrázolással és görgetett megjelenítéssel („roll mode”) rendelkező, határvonalas kiértékelést is nyújtó, akkumulátoros kézi oszcilloszkóp mindenféle elektronikai rendszerben végzett hibaelhárításhoz szükséges funkciót tartalmaz. A Rohde & Schwarz három új lehetőséggel, a spektrumanalizátor, a frekvenciaszámláló és a harmonikus analízis funkciójával bővítette a hagyományos oszcilloszkóp üzemmódjainak körét.

Spektrumanalizátor

Az új, R&S®RTH-K18 jelű spektrumanalizátor-kiegészítés segítségével – a gyors képfrissítési mechanizmusnak köszönhetően – könnyedén, hatékonyan végezhetők frekvenciatartománybeli mérések. Mindössze a középponti frekvenciát és az ábrázolandó tartományt kell csak beállítani. A maximális és minimális csúcsérték-tartó, a felülírásos és az átlagolásos megjelenítéssel azonnali, alapszintű elemzések végezhetők. A logaritmikus függőleges skálázás, valamint a dBm-ben vagy dBV-ban történő szintábrázolás egyszerűen beállítható, a műszer kezelése letisztult, magától értetődő. A részletesebb vizsgálatok, elemzések a kurzorok és jelölők segítségével a szokásos módon végezhetők.

rsRTH 47772 06

Egyedülálló képesség: precíziós frekvenciaszámláló

Az R&S®Scope Rider az egyetlen kézi oszcilloszkóp, amely precíziós, kétcsatornás frekvenciaszámlálási lehetőséget tartalmaz. Az R&S®RTH-K33 jelű szoftveropció segítségével azonnal meghatározható egy órajel frekvenciája, kilenc helyiértéken kijelezve, öt helyiértékes pontossággal megjelenítve. Az egyik csatornára nagypontosságú referenciajelet vezetve a mérési pontosság hét helyiértékesre növelhető.

Felharmonikus-analízis tápegységek minőségének elemzésére

A teljesítményelektronikai áramkörök gyakran jelentősen beterhelik a tápegységeket. Ez utóbbiak felharmonikusainak elemzése jelentősen hozzájárulhat a különféle rendszerek zavarmentes működtetéséhez. Az új, R&S®RTH-K34 jelű szoftveropció lehetővé teszi e jelenségek vizsgálatát: a felharmonikusok 64-ed rendig terjedőn mérhetők vele, egyben a teljes harmonikus torzítást is meghatározza (az alapharmonikusra és a jel effektívértékére vonatkoztatva is). A felsoroltak mellett az R&S®RTH-K34 jelű kiegészítéssel az EN50160 norma szerinti határértékek teljesülése is ellenőrizhető.

Kezeléstechnika

Az R&S®Scope Rider összes új funkciója a műszer kapacitív érintőképernyőjén keresztül kezelhető. A beállítások forgatógombbal és előlapi nyomógombokkal is elvégezhetők, így az oszcilloszkóp mostoha terepi viszonyok között, akár kesztyű viselése mellett is könnyen kezelhető.

A funkcióbővítés máris megrendelhető

Az említett új kiegészítések már megrendelhetők a Rohde & Schwarz-tól. Az R&S®Scope Rider két- és négycsatornás változatban készül, sávszélessége 500 MHz-ig növelhető. Mind az alapműszer, mind az opciók típusjelzése RTH10xx formátumú, amelyet a gyártó és a forgalmazó partnerei egységesen használnak.

További információkért kattintson ide!


Rohde & Schwarz Budapesti Iroda

1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu

Még több Rohde & Schwarz