Skip to main content

Nyilvánosságra hozta éves robotikai jelentését az IFR

Megjelent: 2018. november 28.

ifr world robotics report 2018 lidAz idén Tokióban megrendezett Robotikai Csúcstalálkozó (World Robot Summit – WRS) keretein belül megtartott sajtótájékoztatón mutatta be aktuális jelentésének eredményeit a Nemzetközi Robotikai Szövetség (International Federation of Robotics – IFR).

 

 

 

A World Robotics Report 2018 tanulmány egyik legfontosabb konklúziója, hogy az ipari robotikába való befektetés mértéke egyre növekvő tendenciát mutat. 2013 és 2017 között a világszerte értékesített ipari robotok száma megduplázódott (114%) és a következő három évre prognosztizált kitekintés is azt becsüli, hogy átlagosan további 14%-os éves növekedés várható.
A Nemzetközi Robotikai Szövetség számos technológiai újításról is beszámol a 2018-as jelentésben, mint például az ember és gép közötti együttműködés koncepciója, valamint a könnyű programozás, amelyek hozzájárulnak a gyártási folyamatok termelékenységének növeléséhez és kiterjesztik a robotalkalmazások felhasználási területeit.

 

ifr world robotics report 2018 y

 

A jelentés egyre növekvő igényt mutat a robotikai automatizációt érintően, különös tekintettel az autóipar, az elektronikai ipar és a fémipar területeire. A 2017-es értékesítések 73%-ért öt ország piaca – Kína, Japán, Dél-Korea, az Egyesült Államok és Németország – felelt.
A World Robotics Report 2018 tanulmány szerint jelenleg izgalmas időket él meg az együttműködő robotok piaca, amely a várakozások szerint az ipari automatizáció legjelentősebb piaci mozgatórugójává fog válni az elkövetkező években. Magyarországon az egyik legfontosabb szektor az autóipar. Az elmúlt években megfigyelhető volt, hogy a legtöbb autóipari befektetés a fejlesztéseket célozta meg, különös tekintettel a robotizációra.

 

Források: a Universal Robots és az IFR sajtóanyagai