Skip to main content

NXP: robusztus kapacitív kapcsolók mostoha környezetbe

Megjelent: 2013. október 24.

nxpAz NXP újdonsága az önkalibráló funkciókkal is rendelkező kapacitív érintés- és közelségi kapcsolócsalád. A PCF8883 és PCF8885, valamint az automotív minősítésű PCA8885 és PCA8886 megbízható érzékelést tesz lehetővé akkor is, ha a kezelőgomb porral, nedvességgel, zsírral vagy más anyaggal szennyezett, és védett a hirtelen hőmérséklet-változásokkal és az elektromágneses interferenciával szemben is. Az érzékelősík kapacitásának változásait digitális jelfeldolgozó értékeli, ezért az NXP-megoldáshoz nincs szükség külső, „utófeldolgozó” mikrovezérlő és szoftver alkalmazására.

 

A mindössze 3 μA-es csatornánkénti fogyasztás lehetővé teszi, hogy az érintésvezérelt vagy közelségi kapcsoló folyamatosan működjön, amivel elkerülhető az alvó üzemmód bonyolult aktiválása, valamint az abból való felébresztés. A mintavételi frekvencia és a válaszidő könnyen változtatható, amellyel a kapacitív kapcsolócsalád alkalmazói konfigurálhatják azokat a beállításokat, amelyek révén illeszthetik azokat az ipari és automotív felhasználás körülményeihez. Az egycsatornás PF8883 és a kétcsatornás PCA8886 jól felhasználható például érintőkapcsolók megvalósításához vagy olyan közelségérzékelőhöz, amely egy másik rendszert ébreszt fel alvó üzemmódjából. A sokcsatornás PCF8885 viszont toló- vagy forgókapcsolók, esetleg érintőkapcsoló-mátrixok megvalósítására alkalmas.
A gyártó bízik abban, hogy a felhasználók az érintőképernyős mobil eszközök széles körű elterjedésével megszerezték a közelségi és érintőkapcsolók rutinszerű alkalmazásához szükséges gyakorlatot  

www.nxp.com