Skip to main content

NXP: egyszerre biztonságos és nagy hatótávolságú a RAIN RFID

Megjelent: 2015. május 21.

Az NFC-alkalmazások biztonságérzetét a néhány centiméteres leolvasási távolság is erősíti, de hasonló biztonságra tartanak igényt a nagy hatótávolságú RFID-k felhasználói is. Az NXP új, UCODE DNA-alapú RAIN RFID-tagjeit felhasználóknak nem kell választaniuk a biztonság és a hatótávolság között.

Az új tageket akár elektronikus útdíjfizetésre, járműregisztrációra, elektronikusan leolvasható rendszámtáblákra, a behajtás engedélyezésének automatizálására, parkolás-ellenőrzésre és más, nagy hatótávolságot igénylő alkalmazásokra lehet használni – az adatmanipulációt gyakorlatilag kizárva. A kriptográfiai szintű jogosultság-ellenőrzés dinamikus biztonságot nyújt, mivel az adatforgalom minden egyes tranzakció során különbözik egymástól, a forgalmazás „lemásolásával” nem támadható a biztonságos azonosítás. Az UCODE DNA azonosítási protokollja az ISO/IEC 29167-10 jelzésű, 128 bites kulcshosszúságú AES-algoritmuson alapuló, szabványosított eljárás, amelyet a GS1 EPC Gen2 V2 vezetékmentes interfésszel kombináltak. Ez utóbbi az UHF-tartományban (860 és 960 MHz között) teszi lehetővé a kriptográfiai biztonságú adatcserét. Az UCODE DNA biztonsági adatokkal történő „egyéniesítése” már a tag IC-k gyártása közben megtörténik. Ez nemcsak a RAIN RFID-rendszerek üzembe helyezését gyorsítja fel, hanem lehetőséget ad a rendszertervezésre
a rendszer működéséhez szükséges kriptográfiai ismeretek nélkül is. A mindennél fontosabb biztonságon kívül a rendszer előnyeként említhető a tagbe épített 3 kbites memória, amit az alkalmazásfejlesztők használhatnak, a 448 bites „világegyedi” termékkód és a -19 dBm-es olvasási érzékenység.
www.nxp.com