Skip to main content

NTAG 5 NFC család az NXP-től

Megjelent: 2020. november 11.

EBV 3 aAz NFC technológia egyik megalkotójaként az NXP Semiconductors mindig a leginnovatívabb NFC megoldásokkal jelenik meg a piacon, megcélozva a felhasználási módok legszélesebb körét. A közelmúltban az NXP bemutatta az NTAG 5, az NFC Forum Type 5 kompatibilis NTAG családját, amely az NFC kommunikációt különböző vezetékes interfészekkel egyesíti.

 

A Near Field Communication (NFC) egy szabványon alapuló rövid hatótávolságú vezeték nélküli kommunikációs technológia, amely megkönnyíti és kényelmesebbé teszi a fogyasztók életét világszerte azáltal, hogy egyszerűbbé teszi a tranzakciókat, a digitális tartalmak cseréjét és az elektronikus eszközök kapcsolatba kerülését. Az NFC kompatibilis a világszerte már telepített több százmillió érintés nélküli kártyával és olvasóval.

 

Az NTAG 5 család valamennyi tagjára jellemző tulajdonságok:

 • NFC Forum és ISO / IEC 15693 szabványnak megfelelés

 • Konfigurálható vezetékes interfész: PWM, GPIO, Event Detection lábkivezetés

 • Energiaszüretelés (energy harvesting) konfigurálható kimeneti feszültséggel 30 mW-ig

 • Skálázható biztonsági funkciók

 • Három konfigurálható felhasználói memóriaterület

 • Alacsony energiafogyasztás (kevesebb, mint 6 μA készenléti áramfelvétel)

 • Széles üzemi hőmérséklet-tartomány: -40 és +85 °C között

 • Terméktámogatás (fejlesztőeszközök, alkalmazási példák, szoftver, gyakorlati oktatás)

 

A funkciókban gazdag és az NTAG korábbi generációihoz képest további fejlesztésekkel rendelkező NTAG 5 család lehetővé tesz néhány egyedi és innovatív felhasználási lehetőséget számos szegmensben, beleértve a fogyasztói, az ipari vagy az egészségügyi szektort. Az NTAG 5 család három alkategóriából áll, amelyek mindegyike egy vagy több egyedi tulajdonsággal rendelkezik az előbbiekben említett közös legfontosabb jellemzőkön felül:

 • NTAG 5 Switch, PWM és GPIO interfész

 • NTAG 5 Link, I2C-interfész

 • NTAG 5 Boost, I2C-interfész és Active Load Modulation (ALM) funkció

 

EBV tabela

 

 

Az NFC Forum egy nonprofit ipari szövetség, amelyet az NFC technológia szabványosítására és népszerűsítésére hoztak létre, biztosítva az eszközök és szolgáltatások átjárhatóságát. A legújabb NFC specifikációk (az NFC Forum Type 5 működési specifikációk) tartalmazzák az NFC-V rádiófrekvenciás (RF) technológia megvalósítását, amely az ISO / IEC 15693 szabványon alapszik. Az NFC-V technológia hatékonyabb antennatervezést tesz lehetővé, kiterjesztett hatótávolsággal és kisebb méretekkel, mint a korábbi NFC technológiák. Az NFC Type 5 specifikációk néhány egyéb optimalizálást és szolgáltatást is bevezetnek, amelyek az IoT környezetben a jobb kommunikációra összpontosítanak. Az NFC Forum szponzor tagjai az Apple Inc., a Dai Nippon Printing Co. Ltd., a Google, Inc., az Intel, a MasterCard Worldwide, az NXP Semiconductors, a Qualcomm, a Samsung, a Sony Corporation, az STMicroelectronics és a Visa Inc

 

 

NTAG 5 Switch

Az NTAG 5 Switch (NTP5210) egy NFC Forum-kompatibilis PWM-GPIO és NFC híd. Ez a megoldás konfigurálható PWM és GPIO kimeneteket tartalmaz, ezért nincs szükség egy külső MCU-ra, ezzel létrehozva egy igazán költséghatékony megoldást világítási vagy motormeghajtási feladatokra. Különféle célokra alkalmazható 512 bájtos, jelszóval védett, nem felejtő memóriát is tartalmaz a megoldás. Az energiaszüretelő funkció segítségével akár egy külső szuperkapacitást is fel tud tölteni az alkatrész, ami külső szenzorok vagy LED-ek táplálására is alkalmas lehet.

 

EBV 1

1. ábra  NTAG 5 Switch egyszerűsített alkalmazási példa

 

EBV 2

2. ábra  NTAG 5 Link egyszerűsített alkalmazási példa

 

NTAG 5 Link

Az NTAG 5 Link (NTP5312, NTP5332) NFC Forum-kompatibilis PWM-GPIO-I2C és NFC híd. Az NTAG 5 Switch összes szolgáltatása mellett az NTAG 5 Link I2C képességgel látja el a három kivezetéses interfészt, további 256 bájt SRAM-ot, nagyobb EEPROM méretet és kifinomultabb biztonsági funkciókészletet nyújtva. Ezekkel az extra tulajdonságokkal ideális megoldás lehet IoT alkalmazásokban. Az NTP5332 továbbá master-ként is kommunikálhat az I2C buszon, ebből kifolyólag MCU nélkül képes digitális szenzorok kiolvasására vagy konfigurálásra.
A terméktámogatás részeként az NXP kifejlesztett egy háromkártyás fejlesztői csomagot, az OM2NTA5KIT-et, ami mindhárom NTAG 5 megoldást támogatja (NTAG 5 Switch, NTAG 5 Link, és NTAG 5 Boost). A kit használható az NFC Cube-bal vagy egy NFC-re alkalmas okostelefonnal, amire ingyenesen letölthető egy segédalkalmazás (iOS és Android támogatás is).

 

EBV 3 a

EBV 3 b

3. ábra  NTAG 5 link/switch demokártya

 

NTAG 5 Boost

Az NTAG 5 Boost (NTA5332) egy NFC Forum-kompatibilis PWM-GPIO-I2C és NFC híd, amely az NTAG 5 Link összes szolgáltatásán felül egy aktív terhelésmodulációs (ALM) sémát is bevezet az RF kezelőfelülethez. Külső tápegység használatával az ALM jelentős antennaméret-csökkentést tesz lehetővé a kommunikációs tartomány csökkentése nélkül. Az ALM funkciónak köszönhetően az NTAG 5 Boost zökkenőmentes NFC kapcsolatot biztosít még apróbb eszközök, kis méretű rendelkezésre álló helyek és alkalmazások számára is.

 

EBV 4

4. ábra  NTAG 5 Boost egyszerűsített alkalmazási példa


Összegzés

Az NXP NTAG 5 családja kibővíti a hagyományos NFC  megoldások palettáját. Számos új innovatív funkció bevezetésével az NTAG 5 család belép az IoT és az egészségügy területére, magával hozva továbbra is a technológia egyszerűségét, amely annyira népszerűvé tette a fogyasztói piacon.
Ha egy egyszerű „tap-n-go” stílusú kezelőfelülettel szeretné frissíteni a termékét, ugyanakkor csökkentené a költségeket, akkor az NXP NTAG 5 lehet a megfelelő megoldás.

 

További konzultáció céljából forduljon bizalommal szakértőinkhez.

 

Több mint disztribúció – EBV Elektronik!

 

Gnyálin István

EBV Elektronik Kft.
1117 Budapest, Budafoki út 91–93.
Tel.: +36 30 470 34 96
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ebv.com