Skip to main content

NKK Switches – minőség és funkcionalitás

Megjelent: 2023. március 13.

TME lidRobusztus és megbízható megoldások az ipar és más területek számára

A kapcsolók elektromechanikus alkatrészek, amelyek az áramot az elektromos áramkör csatlakoztatásával és leválasztásával vezérlik. Még az érintőképernyők népszerűsége sem változtatta meg azt a tényt, hogy továbbra is ez a felhasználói interakciók legkedveltebb eszköze. Rendkívül fontos funkciót látnak el, ugyanakkor olyan egyszerű elemeknek tűnnek, hogy sok mérnök nem fordít kellő figyelmet a megfelelő alkatrész kiválasztására.

 

Valójában a piacon elérhető kapcsolótípusok és modellek sokasága elsöprő, érdemes ezért olyan termékeket keresni, ahol a minőség és a megbízhatóság vonzó árral párosul. Erre jó példaként szolgálnak az 1953 óta működő japán gyártó, az NKK Switches termékei, amelyek 1953 óta vannak a piacon, és a kapcsolók gyártásában innovációs vezető szerepet töltenek be. A vállalat termékei széles körben az iparág legjobbjainak számítanak, számos megoldás szabvánnyá vált, köztük a Sliding Twin Crossbar (STC) mechanizmus, amely nagy megbízhatóságot és stabil kapcsolóműködést biztosít.

 

NKK switches


A TME az NKK Switches több mint 100 modelljét kínálja, ideértve a karos, billenő, csúszó, forgó és miniatűr kapcsolókat. Az alábbiakban bemutatjuk a TME kínálatában szereplő három legnépszerűbb termékcsoportot.

 

NKK karos kapcsolók

A karos kapcsolók univerzális kapcsolók, amelyeket kiemelkedő tartósságuknak és könnyű használatuknak köszönhetően széles körben alkalmaznak az elektronikában és az ipari automatizálásban. A két- és háromállású NKK karos kapcsolók használhatók többek között mobileszközökben, az iparban, a közlekedésben és az orvostudományban, nagyon megterhelő környezeti körülmények között, ahol ugyanakkor a tartósság döntő fontosságú. A terméktípusok széles választéka ebben a csoportban megkönnyíti a tervezők munkáját, akiknek nem kell kompromisszumokat kötniük, hiszen kiválaszthatják az optimális kapcsolót a méretek, a csatlakozások, a kapcsolási módszerek alapján, és választhatnak a két- vagy három állású közül is.

 

NKK A12AB karos kapcsoló

1. ábra A12AB karos kapcsoló

 
Az elektronika, beleértve a kapcsolókat is, egyre kompaktabbá válik. Az A, B, D2, és G sorozatú kapcsolók kompakt megoldások, amelyeket az értékes NYÁK-hely megtakarítására terveztek. Ezek a szabadalmaztatott STC mechanizmuson alapuló elemek zárt házakba vannak elhelyezve, így alkalmasak áramköri lapra hullámforrasztással történő rögzítésre. Ezenkívül a B sorozat antisztatikus, szénnel impregnált kialakítással rendelkezik, amely megvédi az egységet az elektrosztatikus kisülés kockázatától. Az NKK Switches alkatrészeit magas mechanikai és elektromos tartósság jellemzi, amely akár egymillió ciklust is elérhet egyes G-sorozatú modelleknél. Az M és az S sorozatba IP68 besorolású vízálló kapcsolók tartoznak, amelyek a potenciális alkalmazások körét kiterjesztik a különösen igényes környezetekben működő eszközökre is.
Érdemes megjegyezni, hogy a kapcsolótípustól függetlenül az NKK kapcsolók számos érintkezési konfigurációban elérhetők, beleértve a leggyakoribbakat: egypólusú, egyáramkörös (SPST); egypólusú, kétáramkörös (SPDT); és kétpólus, kétáramkörös (DPDT).

 

NKK Switches nyomógombok

A nyomógombos kapcsolók általában az elektronika szinte minden piaci szegmensében megtalálhatók. Számítógépek, szórakoztató elektronika, háztartási nagy- és kisgépek a legnépszerűbb példák. Ezeket a kapcsolókat az áramkör megszakításához csak a nyomógomb megnyomásakor használják, de bistabil módban is működhetnek, ha az egymást követő aktiválások felváltva lekapcsolják és csatlakoztatják az áramkört. Típustól függően az NKK nyomógombos kapcsolók képesek 250 V (AC és DC) feszültségen és 5 A áramerősségen működni, 10 mΩ és 200 mΩ közötti ellenállással.

 

NKK AB15AH nyomógombos kapcsoló

2. ábra AB15AH nyomógombos kapcsoló

 
Az élettartam és a megbízhatóság mellett a felhasználhatósági szempont is nagy jelentőséggel bír. Az esztétika és az ergonómia kerül előtérbe, hiszen az ügyfelek nagyra értékelik a felhasználói kényelmet biztosító termékeket. Az NKK nyomógombos kapcsolók széles mérettartományban állnak rendelkezésre. A GB sorozat mikrokapcsolói – mindössze 0,25 g tömegüknek köszönhetően – tökéletesek hordozható készülékekhez. A másik oldalon találhatók az LB és LP sorozatok, azaz a nagyobb kapcsolók, amelyek a könnyű használat mellett magas mechanikai és elektromos tartósságot kínálnak. Bizonyos modelleknél a gyártó úgy döntött, hogy moduláris felépítést alkalmaz, így kiválaszthatja a kívánt funkciónak megfelelő gombot; így a megfelelő előlapok vagy háttérvilágítás kiválasztásával mindig elérhető a kívánt megjelenésű gomb.

 

NKK csúszókapcsolók

Az NKK Switches 2-, 3- és 4- állású miniatűr és ultra-miniatűr csúszókapcsolókat gyárt, amelyek a kapcsoló tetején vagy oldalán elhelyezett csúszkával biztosítják a felszerelés használatának kényelmét és a kapcsoló könnyű alkalmazkodását. A legtöbb ilyen típusú kapcsoló SPDT érintkezőkkel rendelkezik, azaz egypólusú, kétáramkörös, éppen ezért általában két áramforrás közötti váltásra használják őket. Ugyanilyen népszerű kategória a DPDT konfiguráció két külön áramkör egyidejű vezérlésére, amelyet például motorok és elektromos hajtások vezérléséhez használnak.

 

NKK AS22AP csúszókapcsoló

3. ábra AS22AP csúszókapcsoló

 
Ebben a kategóriában az NKK Switches vezetékekkel ellátott kapcsolókat kínál NYÁK-hoz és forrasztáshoz. A miniatürizálás fokozódása egyúttal kihívást is jelent a gyártók számára a minőség és a gyártás pontossága szempontjából. Az NKK Switches mechanikailag robusztus kialakítása, bevált gyártási folyamata és szigorú tesztelése garantálja megbízhatóságukat még nagy igénybevétel mellett is. Az MS sorozatot kiemelkedő tartósság jellemzi, 100 000 ciklusnyi mechanikus élettartamot biztosítva, így különösen igénybe vett alkalmazásokhoz is ajánlott. Érdemes megjegyezni, hogy a vállalat összes kapcsolójában használt tömítések kiváló ellenállást nyújtanak a kedvezőtlen környezeti feltételekkel szemben, mint amilyen például a nedvesség és a por. A kapcsolók, például az SM sorozat, széles hőmérsékleti tartományban működnek, -40 °C és 85 °C között.

 

NKK Switches Rocker kapcsolók

A kapcsoló SNAP-IN változata a megfelelő lyukba való benyomással illeszthető be.

 

NKK CWSA11AAN1H kapcsoló

4. ábra CWSA11AAN1H

 
A billenőkapcsolókat leggyakrabban tápáramkör lezárásáért vagy a készülék üzemmódjának megváltoztatásáért felelős alkatrészekként használják – ezért kiemelkedő áramparaméterekkel rendelkeznek. Az NKK Switches esetében bizonyos termékek maximum 30 A-es érintkezőkkel vannak szerelve (30 V DC és 250 V AC esetén). A kapcsolók 1, 2 és 3 stabil állású változatban kaphatók, nemcsak alapérintkező konfigurációkban, hanem DP3T és 3PST változatban is. A kapcsolók panelre szerelhetők, SNAP-IN horgonyokkal, vagy közvetlenül PCB-re forraszthatók (furatszerelt technológia, THT). Az alacsony érintkezési ellenállás (10 mΩ-tól) korlátozza az alkatrészek túlmelegedésének kockázatát – ennek ellenére üzemi hőmérsékletük eléri a -30...85 °C-ot. Ezenkívül hangsúlyozni kell, hogy a kapcsolók megvilágított változatban is kaphatók.

 

NKK Switches kódolókapcsolók

A kódolókapcsolókat gyakran használják az eszközök előre beállításához és konfigurálásához a telepítéskor. Egyesítik a kompakt (és alacsony profilú) méretet több érték megadásának lehetőségével – az NKK Switches termékek esetében: 10 vagy 16. Ezek a ter­mékek furatszerelt és felületre szerelhető változatban is elérhetőek (THT és SMT), ezért kis helyigényű áramkörökben használhatók. Mindemellett egyenes és könyökváltozatban is kaphatók (a gomb tengelye párhuzamos a PCB felületével). A gyártó összes kódoló­kapcsolójának területe 10 × 10 mm, magassága pedig 4 mm. Kiváló élettartam (min. 10 000 ciklus) és jó hőállóság jellemzi őket, -25 °C és 85 °C között. A beállítás megváltoztatásakor tapasztalható pontos, érezhető kattanásnak és az áttekinthető pozíciócímkéknek köszönhetően az NKK Switchek használata kényelmes és csökkenti a tévedés kockázatát.

 

NKK FR01FR16P S kapcsoló

5. ábra FR01FR16P-S

 
A 16-pozíciós kódolókapcsoló lehetővé teszi hexadecimális értékek bevitelét.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
https://www.tme.eu/hu/

 

#0c2e7d