Skip to main content

NIDays – 2016

Megjelent: 2016. október 07.

nidays2A National Intruments (NI) többezer fős NIWeek-rendezvényének „kistestvére” az a NIDays konferencia, ahol egy ország érdeklődő szakemberei megismerhetik a cég szakmai újdonságait előadások, bemutatók és kiállítás keretében. Szerkesztőségünk az idei NIDays-en is képviseltette magát.

 

 

Az egynapos NIDays konferenciát az idén is a jól bevált színhelyen, a budapesti Aquaworld Ramada hotelben rendezték meg, amely tágas teret enged az esemény nagyvonalú lebonyolításához – és még így is „telt házat” hozott a széleskörű érdeklődés.
A mérnökök és kutatók az élénk partneri ökoszisztémával és más gyártók szellemi termékeivel gazdagított NI-platform felhasználásával dolgoznak ki tesztelő-, mérő- és vezérlőalkalmazásokat. A nyitóelőadásokon a résztvevők az NI új termékeiről és a technológiai platform impozáns alkalmazásairól hallhatnak új információkat az anyagkutatás, a környezetszimuláció (HIL) és a járműradarok terén.
Az előadásoknak csak egy részét tartották az NI mérnökei, több prezentációt olyan gyakorlati alkalmazók mutattak be, akiknek munkája jól tükrözi az NI szakmai filozófiáját, és termékeik alkotó felhasználására mutatnak példát. Ilyen volt a neutronok repülési idejének mérésére, a tesztautomatizálás oktatására, a járművilágítási termékek tesztelésére, a belsőégésű motorok vezérlés-technikájára használható alkalmazások bemutatója. Az ipari környezet számára rendkívül fontos a nem tervezett leállások megelőzésére szolgáló gépállapot-monitorozás megvalósítása az NI CompactRIO-termékcsaládjával létrehozott, beágyazott rendszerekkel. Az NI „zászlóshajójának” is nevezhetnénk a LabVIEW-szoftvert, amelyet folyamatosan továbbfejleszt a cég az újabb szakterületeken való alkalmazhatóság érdekében – ezért is kísérhette komoly érdeklődés a bepillantást a szoftver aktuális továbbfejlesztési irányaiba. Az előadásokon kívül a termékekkel és módszerekkel való ismerkedés – már hagyományosan – gyakorlati szekciókban is megvalósult.
Az egész napos rendezvény tartalmát még vázlatosan visszaadni sem lehet a rendelkezésre álló keretek között. Szemelvényeinkkel csupán arra kívántuk felhívni a figyelmet, hogy a gyakorlati élet számtalan területén dolgozó mérnökök és kutatók számára jelenthet színvonalas megoldást az NI és LabVIEW-ökoszisztéma megismerése.

nidays2

Interjú

Alejandro Buritica RF-szakértővel, az NI vezetéknélküli tesztelési szakterületének vezető termékmenedzserével az 5G jelenéről és jövőjéről, az NI 5G-fejlesztésekben vállalt szerepéről beszélgettünk. Alejandro elöljáróban elmondta: az NI kiváló platformja, a LabVIEW és a PXI-hardver kombinációja akár az 5G legnehezebb mérési, tervezési és tesztelési problémáinak megoldásához is hozzájárulhat. Az 5G-prototípusfejlesztés vezető platformja lehetőséget ad a kutatóknak és mérnököknek, hogy gyorsabban eljussanak az elképzeléstől a működő prototípusig. A LabVIEW és a National Instruments hardver komponensei segítségével könnyen létrehozhatók a fizikai (PHY) réteget tesztelő hullámformák, jelentős csatornaszámú MIMO-elrendezések állíthatók össze, felderíthetők a mm-es hullámtartomány 5G számára használható lehetőségei. Ez a megoldás a jövő 5G rendszereinek magasabb rétegeiben jelentkező fejlesztői kihívások felderítésérében is segítséget nyújt.
Magyar Elektronika: Hogy áll e pillanatban az 5G kommunikációs szabvány előkészítése?
Alejandro Buritica: Az NI aktívan működik együtt az 5G-szabvány kidolgozásával foglalkozó vezető kutatókkal. Ezek a kutatók vizsgálják például a mmWave-kommunikációt, a sokcsatornás MIMO-rend-szereket és a PHY-réteg minél jobb használhatóságát. Ezzel egyidőben a gyártási tesztelés oldaláról az NI a piacot meghatározó félvezető gyártókkal együttműködve fejleszti a mm-hullámú mérések legújabb technológiáját.

NI 5G

ME: Mire koncentrál az NI ezekben az előkészületekben?
AB: Az NI az 5G tervezésének és tesztelésének számos aspektusában érdekelt. A LabVIEW Communications Application Framework alkalmazásspecifikus szoftver folyamatos fejlesztésén keresztül az NI segítséget nyújt a mérnököknek, hogy gyorsabban jussanak el a működö 5G termékekig. Az NI úttörő szerepet vállal a milliméter-hullámú műszerek fejlesztésében, például már bemutatta a szélessávú Vektorjel-generálásra és vektorjel-analizálásra szolgáló eszközeit, melyek az alapsávtól 6,5 GHz-ig terjedő frekvenciákon, valamint a 71-76 GHz közötti frekvencia tartományban működnek.
ME: Nem meglepő, hogy az NI már előkészületeket tesz a méréstechnika kidolgozására, de vajon vállal-e aktív szerepet magában a szabványosítási folyamatban is?
AB: Rendszeresen részt veszünk a 3GPP plenáris ülésein és a RAN találkozókon, és ajánlásokat nyújtunk be saját kutatási eredményeink alapján a 3GPP számára. Ezen kívül támogatjuk a saját és külsős kutatóinkat abban, hogy ötleteiket valós összeállításokban kipróbálhassák, és eredményeiket, felismeréseiket a szabvány kialakítását végző testület elé tárhassák. Ezzel a cégünk platformja által megszerzett gyakorlati ismeretek is beépülhetnek a későbbi szabványba.
ME: Hogy látja az NI a szabványosítási folyamat aktuális állását?
AB: Az NI mélyen érintett és jól tájékozott az 5G szabványosítási folyamatban – részben a velünk együttműködő kutatók révén, részben a szabványosítási testületen keresztül. Ez egyébként számunkra azzal az előnnyel is jár, hogy már előre kipróbálhatjuk PXI-platformunkat, és ezzel valóban jól működő eszközöket bocsáthatunk azoknak a mérnököknek a rendelkezésére, akik a tényleges 5G-teszteléseket folytatják.

 

Tóth Ferenc

 

Még több National Instruments