Skip to main content

Nereda® technológiával helyet és energiát takarít meg

Megjelent: 2020. november 11.

NeredaA Nereda® technológiát alkalmazó szennyvíztisztító telepek a Festo pneumatikáját alkalmazzák

A Royal HaskoningDHV által szabadalmaztatott Nereda®-eljárás olyan szennyvíztisztító telepeket kínál, amelyek 75%-kal kevesebb helyet foglalnak el, mint a hagyományos üzemek, az energiának mindössze 50%-át igénylik és szagmentesek, ugyanakkor kiváló tisztítási teljesítményt nyújtanak. A Festo pneumatikus automatizálási technológiája megbízható és pontos folyamatokat biztosít, míg a Festo szakemberei támogatást nyújtanak az üzem megtervezése során.

 

A Nereda® technológia a települési és ipari szennyvíz fenntartható és költséghatékony biológiai tisztításának új szabványa.
A Nereda® folyamatot teljesen egyedivé teszi az a tény, hogy a szennyvíz tisztítására használt baktériumokból nagy méretű, gyorsan ülepedő granulátumok képződnek. Minden biológiai kezelési folyamat egyidejűleg zajlik ezekben a szemcsékben. Az első ipari üzem 2005-ben kezdte meg működését, ezt 2009-ben követte az első városi üzem. 2020-ra világszerte több mint 80 Nereda®-üzem működött vagy volt tervezés alatt.

 

Festo1

1. ábra  Az aerob, szemcsés biomassza ülepedési sebessége a Nereda®-folyamatban harmincszor gyorsabb, mint a hagyományos növényeknél

 

Három szakasz egyetlen reaktorban

A Nereda® technológia alapját egy egyszerű, három szakaszból álló ciklikus folyamat képezi, amelyek egy vagy több Nereda® reaktorban valósulhatnak meg. Az egyes ciklusok különböző szakaszainak időtartama és folyamatparaméterei automatikusan módosulnak, még akkor is, ha a szennyvíz mennyisége, összetétele és hőmérséklete ingadozik. Az első szakaszban a tisztítatlan szennyvizet táplálják be. Eközben történik meg a kezelt víz kitáplálása és ülepítése is.
A második szakasz a levegőztetési fázis, amelynek során a szerves, nitrogén- és foszforvegyületek biológiai eltávolítása történik. A gyors ülepedési fázisban a biomasszát elválasztják a szennyvíztől, és a Nereda® üzem készen áll az új ciklusra.
A Nereda® technológia egyetlen tartályban valósítja meg az összes biológiai kezelési folyamatot. Ehhez a folyamatok pontos sorrendjére van szükség. A Nereda® eljárásban az ülepedési sebesség akár harmincszor is gyorsabb lehet, mint a hagyományos üzemek esetén. A folyamat lépései közül némelyek nagyon rövid, gyorsan záró folyamatszelepeket igényelnek – itt jönnek képbe a Festo pneumatikus automatizálási megoldásai.

 

Festo2

2. ábra  A három szakaszból álló technológia

 

Automatizálás és digitalizálás

A Festo támogatást nyújt a teljes pneumatikus rendszer tervezéséhez, valamint a telepítéséhez és az üzembe helyezéséhez is. A sűrítettlevegő-ellátáshoz a vállalat kulcsrakész megoldásokat szállít vezérlőszekrényekkel, kompresszorokkal, csövekkel és tartozékokkal, amelyeket világszerte egyetlen szállítótól be lehet szerezni. A sűrített levegő felügyelete biztosítja a hatékony és stabil folyamatokat.
A teljes rendszerre vonatkozó garancia karbantartási szerződés formájában nyújtja a szennyvíztisztító üzemeltetője számára a szükséges biztonságot. A digitalizálás, például a Festo Motion Terminal segítségével, hozzáadott értéket és átláthatóságot biztosít.
A Festo Motion Terminal VTEM a világ első olyan szeleprendszere, amelyet alkalmazások segítségével lehet vezérelni. A Motion alkalmazás számos funkció integrálását teszi lehetővé egyetlen szabványosított hardvereszközbe. A felhasználók egy gombnyomással könnyen módosíthatják ezeket a funkciókat. A beépített érzékelőknek köszönhetően a Motion Terminal önálló tanulásra és autonóm alkalmazkodásra is képes.

 

Festo3
3. ábra  Beépítésre kész vezérlőszekrény-megoldás

 

Motion alkalmazások és energiahatékonysági modul

A Nereda® eljáráson alapuló szennyvízkezelő üzemekben használatos megfelelő alkalmazások közé tartoznak az „ECO drive” (ECO hajtás) a sűrített levegővel való takarékoskodáshoz, a „Presetting of travel time” (menetidő előzetes beállítása) a nyitási/zárási idők megadásához és a „Leakage diagnostics” (szivárgásdiagnosztika) a meghibásodások észleléséhez.
Az „ECO drive” alkalmazás használatával a hajtómű a terheléshez szükséges minimális nyomással működik. Ezzel jelentős mennyiségű sűrített levegőt lehet megtakarítani, különösen nagy hajtóművek esetén.
A „Presetting of travel time” alkalmazással a munkalöketek időtartamát nem az áramlásszabályzó szelepek beállításai határozzák meg, hanem egyszerűen a másodpercben megadott időértékek. A „Leakage diagnostics” alkalmazással a diagnosztikai ciklusokban és a meghatározott küszöbértékek segítségével észlelni lehet a meghibásodásokat, és hogy azok melyik hajtóműnél jelentkeznek.
A digitalizált energiatakarékossági koncepció további moduljai az MSE6 energiahatékonysági modulok, amelyek egyetlen egységben egyesítik a nyomásszabályozót, a be- és kikapcsoló szelepet, az érzékelőket és a helyszíni buszkommunikációt. Ezek felügyelik a sűrítettlevegő-fogyasztást, automatikusan kikapcsolják a sűrített levegőt, miután a termelés egy bizonyos időre leállt, és megakadályozzák, hogy a rendszer nyomása egy adott készenléti nyomásszint alá essen. A Festo ezen szabadalmaztatott technológiájának köszönhetően az üzem kezelői évente több tonna széndioxidot és sok száz eurót takaríthatnak meg az üzemeltetési költségekben.

 

Festo4

4. ábra  Előre összeszerelt folyamatszelep-egységek

 

Vezérlőszekrények és folyamatszelepek

A Festo által kínált, beépítésre kész vezérlőszekrény-megoldások megvédik a decentralizált automatizálási alkatrészeket, például a VTSA szelepterminált a külső behatásoktól. A VTSA biztosítja a nagy térfogatáramú hajtóművek vezérléséhez szükséges nagy áramlási mennyiségeket, amíg a CPX elektromos terminál olyan beépített funkciókat kínál, mint a nyomásfelügyelet, valamint a digitális vagy analóg be- és kimenetek. A vezérlőszekrényben megtalálható még az MS sorozatú moduláris sűrítettlevegő-előkészítő egység is olyan konfigurációs lehetőségekkel, mint például a nyomásszabályozás és a külső beavatkozás elleni védelem.
Az előre összeszerelt folyamatszelep-egységek biztosítják a részegységek optimális egymáshoz illeszkedését, megkönnyítik a beszerelést és biztonságot nyújtanak a tervezésben, még az ügyfélspecifikus megoldások esetében is. A tökéletes méretű sűrített levegős hálózat alapvetően fontos az energiatakarékos üzemek számára. A Festo-nál a felhasználók mindent egyetlen forrásból szerezhetnek be, kezdve a kompresszortól és a levegő előkészítésétől (pl. szárító) egészen a csövek és csatlakozók széles választékáig – természetesen szakértői tanácsokkal együtt.

 

Festo Kft.
1037 Budapest, Csillaghegyi út 32-34.
Tel.: +36 1 436 51 00
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.festo.hu