Skip to main content

Nagynyomású tisztítási folyamatok ellenőrzése

Megjelent: 2022. április 07.

ifm lidÉlelmiszeripari területen a termékek feldolgozása mellett az egyes tisztítási folyamatok is nagy odafigyelést igényelnek, mivel ezen folyamatok is nagymértékben befolyásolják a végtermék minőségét. Az ifm korábbról már jól ismert mechatro­nikus mérési elvet alkalmazó legújabb áramlásérzékelője kimondottan nagynyomású tisztítási folyamatok ellenőrzésére, és azok dokumentálására lett kifejlesztve. Az érzékelő használatával a korábban nehezen felügyelhető tisztítási műveletek is jól áttekinthetővé válnak.

 

Mérési elv

A mechatronikus áramlásérzékelők a rugós dugattyúk elvén működnek. Az érzékelő a folyadék áramlását a szelepfészekben mozgó rugóval megtámasztott dugattyú elmozdulása alapján kalkulálja ki. Az elmozduló dugattyú pontos pozícióját egy mágneses térérzékelő határozza meg, és továbbítja analóg jel formájában a kiértékelő elektronika számára. A rugóellenállás arra kényszeríti a dugattyút, hogy az áramlás csökkenésével visszatérjen eredeti helyzetébe. Ez biztosítja az áramlásérzékelők helyzettől független beépítését, és megakadályozza a folyadékok visszaáramlását. A mérési elv további előnye, hogy nincs szükség be-, illetve kimenő csőszakaszok kialakítására, mivel a mérést sem a turbulencia sem a kialakuló légbuborékok nem befolyásolják. Ennek köszönhetően az érzékelő szinte bárhova beépíthető a csővezetékrendszerben.

 

Nagynyomású speciális változat

A mechatronikus érzékelők legújabb típusát kimondottan nagynyomású folyamatok precíz érzékelésére fejlesztette ki az ifm electronic. Elsősorban élelmiszeripari és higiéniás területeken kell nagy figyelmet fordítani a nagynyomású tisztítási folyamatokra, hogy azok a szigorú előírásokat betartva, megfelelő időközönként és hatékonysággal legyenek elvégezve. A mechatronikus mérési elv a rendkívül gyors reakcióidejének köszönhetően kimondottan jó választás ezen tisztítási, illetve nagynyomású alkalmazások dokumentálásakor. Még a rövid permetlöketek mennyisége is rögzíthetővé válik. A beépített hőmérséklet-érzékelőnek, az IO-Link kommunikációnak, valamint a számos diagnosztikai funkciónak köszönhetően további hardver- és karbantartási költség takarítható meg. A folyadékokra és olajokra használható mechatronikus érzékelőktől eltérően az SBZ224-es érzékelő közeggel érintkező részei rozsdamentes acélból készültek, így ellenáll a szokásosan alkalmazott tisztítószereknek (1. ábra).

 

1 Abra

1. ábra SBZ224 nagy­nyomá­sú mechatronikus áramlásérzékelő

 

 

Tisztítási folyamatok dokumentálása

Az IO-Link kommunikáció a mért értékeket minden konverzió nélkül, digitálisan továbbítja, így a nagynyomású tisztítórendszerek felügyeletének és a tisztítási folyamatok dokumentálásának egyszerű, gyors és kis hardverráfordítást igénylő megvalósítását teszi lehetővé.

 

2 Abra

 

2. ábra IO-Linkes alkalmazási példa

 


A felhasználó számára a tisztítási ciklusok során felhasznált folyadék mennyisége és hőmérséklete könnyen, akár távolról is ellenőrizhetővé válik. Az ifm termékpalettáján az ehhez szükséges összes hardver- és szoftverkomponens megtalálható (2. ábra).

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com