Skip to main content

Nagyfeszültségű ABB motorok, vízhűtéssel

Megjelent: 2020. július 06.

abb axw water cooled motor lidKevesebb karbantartási időráfordítás és nagy teljesítménysűrűség jellemző az ABB vízhűtéses, nagyfeszültségű motorjaira. Az új AXW 315 és 400 IEC vízhűtéses motorok átlagosan 40%-kal nagyobb teljesítményt adnak le, mint a hagyományos ventilátorhűtésű típusok. Mivel az állandó hűtés megnöveli a szigetelés és a csapágyak élettartamát, a motor futásideje is hosszabb lesz.

 

Az ABB AXW 315 és 400 IEC vízhűtéses motorjai kilogrammonként több wattnyi teljesítményt adnak le, mint a teljesen zárt, ventilátorhűtésű (Totally Enclosed, Fan-Cooled – TEFC) hagyományos motorok, tehát bár az előbbiek kisebbek és könnyebbek, mégis ugyanolyan erősek, mint az utóbbiak. Ezek a kisebb helyigényű, kompakt motorok ott is felszerelhetők, ahol kevés a rendelkezésre álló hely. Az AXW motorok számos iparág és ágazat – például a bányászat, a cementgyártás, a vízgazdálkodás, az energiaipar, valamint a cellulóz- és papíripar – területén is jól használhatók.
A hűtésnek ezt a jobb hőeloszlást és hőelvezetést biztosító új konfigurációját egy optimalizált vízköpenyes hűtőrendszer, valamint egy belső léghűtő kör alkotja. A csapágyak és a szigetelés élettartamának meghosszabbítása érdekében ez a kialakítás megakadályozza, hogy a motorban forró pontok jöjjenek létre, továbbá kiegyenlítettebbé teszi a motor belső terében uralkodó hőmérsékletet.

 

abb axw water cooled motor thermal image

Az AXW új hűtési konfigurációja kiegyenlítettebbé teszi a motor hőháztartását, megakadályozva, hogy forró pontok jöjjenek létre. A jobb hűtés csökkenti a szigetelőrendszerre ható hőterhelést, ami jelentősen hozzájárul a motor hosszabb élettartamához. A fő és a kiegészítő csatlakozódoboz több különböző pozícióban is felszerelhető, ami megkönnyíti a telepítést végző munkatársak és a karbantartók munkáját. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb pótalkatrészre van szükség, tehát költséghatékonyabb megoldás. A merev vázkialakítás fokozza a motor stabilitását, így az igen csekély rezgést kelt, és a legszigorúbb határérték-előírásoknak is megfelel.

 

„A vízhűtés igen hatékony módja annak, hogy a keletkező hőt külső ventilátor beiktatása nélkül vezessük el a motorból” – fejtette ki Charles Blankenship, az ABB Large AC Motor termékmenedzsere. „Az AXW azért jelent ideális választást a piszkos, poros munkakörnyezetben, mert a környezeti szennyeződések nincsenek hatással a motor hűtésére. A hiányzó ventilátor miatt kisebb a motor zajszintje, és nincs, ami port fújjon a munkavégzés helyéül szolgáló légtérbe.”

Forrás: az ABB sajtóközleménye