Skip to main content

Nagy teljesítményű és gazdaságos installációs koncepciók IO-Linkkel

Megjelent: 2021. június 21.

A kapcsolószekrény nélküli automatizálás legokosabb módja

Murrelektronik lidAz utóbbi években a termelési folyamatok komplexitása folyamatosan nőtt, mivel a modern gépekben és rendszerekben egyre több adatot rögzítenek és kapcsolnak össze. A legfontosabb ezért egy közös kommunikációs standard, hogy egyszerűsödjön a sokféle adat kezelése.

 

Az IO-Linkkel megteremthető az áttekinthetőség az érzékelők és működtetőegységek szintjétől egészen a felhőig. Ezzel csökkennek a költségek, nő a termelékenység, új lehetőségek nyílnak meg a szolgáltatások és a karbantartás területén, és csökken az üzembe helyezésre fordítandó idő. A Murrelektronik a terület szakértőjeként segít Önnek gyorsan megteremteni az adatátvitelhez az infrastruktúrát.
A kompakt, 8 IO-Link master-porttal felszerelt MVK Pro és IMPACT67 Pro IP67-es IO-rendszerek a Murrelektronik jól ismert IO-termékkínálatának legújabb tagjai. A terepen való telepítéskor használt L-kódolt M12 csatlakozókkal nagy áramerősség vezetése is megvalósítható. Választhat a PROFINET, Ethernet/IP és EtherCAT ipari Ethernet-protokollok közül.
Az IO-Linkkel kombinálva nagyon rugalmasan rögzíthetők a bemenő és a kimenő adatok közvetlenül a gépeken és a rendszerekben. Az IO-Link hubokkal és az IO-Link analóg átalakítókkal egyszerűen egy standard szenzorkábel segítségével csatlakoztathatja a digitális és analóg jeleket az IO-Link master-portra. Ezzel nemcsak a vezetékezéssel járó ráfordításokat csökkentheti, de egyszerűbb lesz a használatbavétel, a szerviz és a diagnosztika is.

 

MVK Pro és Impact67 Pro

Az IP67 védelmi kategóriás terepibusz-modulok a decentrális telepítési technika fontos építőelemei, és kiváltják a körülményes kábelezést igénylő és ezért drága sorkapocsdobozokat. Az MVK Pro és az IMPACT67 Pro, a Murrelektronik kompakt IO-Link master moduljai 8 multifunkcionális IO-Link master porttal, az IO-Link eszközök csatlakoztatásának legintelligensebb módját képviselik. (1. ábra)

 

Murrelektronik 1

1. ábra Murrelektronik MVK Pro és IMPACT67 Pro

 

 

Data Analytics – Energia- és valósidejű adatátvitel

Az új Pro modulok a folyamatadatok (I/O-k) mellett másodlagos bővített diagnosztikai adatokat (feszültség, áramerősség és hőmérsékletértékeket) is továbbítanak az adott portokhoz és a teljes modulhoz. Felismerhetők ezáltal a rendellenességek, és az adatelemzés segítségével fejleszthető a tulajdonképpeni folyamat. OPC UA-k segítségével ez standardizált módon és teljesen vezérlés nélkül történik.

 

A vezérléstől függetlenül alkalmazható az egész világon

Az új MVK Pro és IMPACT67 Pro IO-Link master-modulok támogatják a PROFINET, EtherNet/IP és EtherCAT vezető ipari terepibusz-protokollokat. Új széles funkcionális spektrumukkal az új master-modulok mindenütt sikeresen alkalmazhatók, ahol maximális teljesítményre és abszolút megbízhatóságra van szükség.

 

Minden idők legrugalmasabb portja –
A/B kategóriás IO-Link master-port

A Murrelektronik innovatív A/B IO-Link master-portjai igazi jolly jokerek: legyen szó IO-Linkről, DI, DO, DIO portokról vagy ezek mindegyikét tartalmazó kombimodulról – minden pinhez (2 és 4) szabadon hozzárendelhetők a funkciók. A tápfeszültség intelligens átkapcsolásával mindig a megfelelő tápfeszültséget használja: működtetőegységek betáplálása a DO-khoz és az érzékelők áramellátása a DI-khez. A nagy energiaigényű IO-Link eszközöket közvetlenül a modulról lehet ellátni árammal keresztbetáplálás nélkül – köszönhetően az akár 2 A kiegészítő áramellátásnak minden IO-Link porton.

 

Murrelektronik 2

2. ábra Murrelektronik MVP12 és MVP8 tipusú IO-Link-Hubok

 

 

Maximális teljesítmény a legkisebb helyen –
M12 Power (L-kódolt)

A masterekhez használt kompakt M12-Power (L-kódolt) kábelek különösen nagy áramterhelést is elbírnak (akár 16 A-t pinenként). Opcionális lehetőségként az áramellátási körök több modulon keresztül bővíthetők, ez leegyszerűsíti a telepítést, és csökkenti a kábelutak hosszúságát.

 

Egyszerű paraméterezés az IODD on Board technológiával

Az IODD on Board tökéletesen alkalmas az IO-Link eszközök bekötésére az installációs rendszerekbe. Az IODD-adatrekordokat közvetlenül az MVK Pro és IMPACT67 Pro kompakt terepibusz-modulok PROFINET (GSDML) konfigurációs fájljába integrálják. Az IO-Link eszközök ezzel központilag, egyszerűen és gyorsan paraméterezhetők a PLC-ben. Egy IO-Linkkel kompatibilis érzékelő- vagy működtetőegység csatlakoztatásakor a modulok kézi paraméterezés vagy speciális eszközök nélkül közvetlenül ezeket az eszközleíró fájlokat hívják meg. Az előnye: gyors integrálás, rövid üzembe helyezési idő és maximális rugalmasság.

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Práter utca 9.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu