Skip to main content

Nagy pontosságú mérés bármilyen anyagon vagy felületen

Megjelent: 2019. február 27.

keyence cl 3000 lidA Keyence CL-3000 sorozatú konfokális elmozdulásérzékelői bármilyen anyag vagy felület esetében képesek nagy pontosságú mérési feladatok elvégzésére. Az ultrakompakt koaxiális lézeres elmozdulásérzékelőket olyan ipari alkalmazásokban használják, mint a minőségjavítás, a hibás alkatrészek kiszállításának megelőzése, illetve a termelékenység növelése.

 

A CL-3000 széria tipikus alkalmazási területei többek között a fémlemezek vastagságának mérése, a lemezek tűrésének mérése, a napelemlapkák (wafer) síktartásának mérése, illetve a tömítő- és ragasztóanyagok vastagságának ellenőrzése. Az új Keyence konfokális elmozdulásérzékelők IP67 védettségi besorolásuknak köszönhetően por- és vízállók, ezért minden gyártási környezetben használhatók. A többszínű konfokális eljárás olyan teljesítményszintek elérését teszi lehetővé, amelyek a hagyományos rendszerekkel nem lehetségesek.
A többszínű fény olyan fényforrás felhasználásával jön létre, amely egyszerre bocsát ki piros és zöld fényt. A kibocsátott fény a tipikus fehér LED-ekhez képest stabilabb és a hullámhossz-tartományok széles skáláján a fényereje is nagyobb. Ez biztosítja, hogy a mérési tartomány minden pontján elegendő fénymennyiség álljon rendelkezésre, ezzel pedig nagyobb pontosság érhető el. A CL-3000 (speciális fejek nélkül is) nagy pontosságot biztosít bármilyen anyag esetében, beleértve az üveget, a wafert, a NyÁK-okat, a tömítő- és ragasztóanyagokat, a filmeket, a műanyagokat, valamint a megmunkált alkatrészeket. Az új sorozattal minden típusú – átlátszó, áttetsző, tükrözött, ívelt, ferde, lépcsőzetes, egyenetlen vagy durva – felület mérhető ±0,2 μm linearitás mellett.
A hagyományos lézeres érzékelőkkel ellentétben, a detektálás a célponttól számított nagy döntött szögben is elvégezhető. A Keyence CL-3000 sorozat a gyakorlatban stabilan méri a többszöri visszaverődést okozó, vagy fényelnyelő tárgyakat is. Ugyanaz a konfiguráció a gumitól a fényvisszaverő anyagokig képes a felületek stabil mérésére. A szenzor és a megerősített, robotikai alkalmazásoknak is megfelelő vezetékezés még durva ipari környezetben, például olajködben vagy porban is megbízható eredményt nyújt, védőfelszerelés nélkül. A kompakt érzékelőfejek – a piacon elérhető legkisebb, 8 mm átmérőjű verzióval együtt – szűk és korlátozott terekbe is telepíthetők.

 

keyence cl 3000

 

A kizárólag a fejen belüli lencsével kialakított szenzorok mérete a hagyományos rendszerek méretének mindössze 1/50 része, ami követi a gyártóberendezések miniatürizálására irányuló egyre növekvő igényt. A CL-3000 egységek körülbelül 50%-kal könnyebbek, mint a hagyományos lézeres elmozdulásérzékelők, ezáltal a robotkarok végére is könnyen szerelhetők. A kisebb súly csökkenti a robotkar megállásakor fellépő maradó rezgést. Egy hagyományos rendszer hőmérséklete 10 perc alatt mintegy 8 Celsius-fokkal növekszik, ami pozicionálási és szerelési hibákat okoz. A CL-3000 sorozatban nincs elektronikus alkatrész, csak lencse, ezáltal megszűnnek a hőtermelődésből, az elektromos zajból vagy az optikai tengelyek közötti eltérésekből eredő mérési hibák.
Fontos, hogy a Keyence CL-3000 sorozat esetében az érzékelőfej telepítése és a programbeállítás is leegyszerűsödik. A vastagságmérésre szolgáló állítható rögzítőelem, illetve a PC-szoftverhez tartozó optikai tengelyillesztési funkció pontos és gyors beállítást tesznek lehetővé. Az új széria öt különböző modellt tartalmaz (beleértve a ceruzaméretű kompakt egységet), amelyek az egyszerű profilméréstől az ultranagy pontosságú alkalmazásokig minden feladatban használhatók.

 

Forrás: a Keyence sajtóközleménye