Skip to main content

Műszerekkel támogatja a BMGE szakmai oktatási tevékenységét az ABB

Megjelent: 2018. június 26.

abb bmge adomanyozas lidHárom REF615 kompakt védelmi készülék és két AFS660 típusú switch formájában – összesen 2,5 millió forint értékben – adományozott műszaki eszközöket az ABB a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamos Energetika Tanszéke számára a szakmai oktatás támogatására.

 

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Villamos Energetikai Tanszékén belül kimagasló szintű – az ABB számára is fontos fókuszterület – a villamos energetika, villamosenergia-elosztás oktatása, kutatása.
Az életszerű, gyakorlati ismeretek átadása, és a társadalmi szerepvállalás egyaránt kiemelt jelentőséggel bírnak az ABB kultúrájában. A cég az elmúlt években számos alkalommal támogatott különböző oktatási intézményeket, például az Óbudai Egyetem számára műszaki eszközöket, a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium Generátor Alapítványa műszaki oktatásának támogatására 1 millió forintot ajánlott fel, valamint kisfeszültségű termékeket és szerelési anyagokat adományozott a kazincbarcikai Irinyi János Református Szakközépiskolának.
Az ABB Kft. által az egyetemnek adományozott REF615 a leggyakoribb középfeszültségű védelmi készülék a közmű- és ipari villamoshálózatok vezérlésére, mérésére, védelmére és felügyeletére. Az együttműködésnek köszönhetően a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói az iparágban használatos, korszerű eszközök használatán keresztül ismerkedhetnek meg a védelmi lehetőségek és technológiai informatikai hálózatuk működésével. Vendégelőadókként az ABB szakemberei immáron két éve vesznek részt az egyetem védelmi és irányítástechnikai képzésében. A legújabb védelmi készülékek használatbavételével az elméleti képzés mellett, a gyakorlati tudás elsajátítása is növeli a hallgatók munkaerő piaci versenyképességét, és segíti a digitalizációt készségszinten is használni tudó mérnökállomány növelését.

 

abb bmge adomanyozas

A három REF615 kompakt védelmi készüléket és két AFS660 típusú switch-et Dr. Kiss István tanszékvezető és Dr. Veszprémi Károly, az egyetem oktatási rektorhelyettese vette át Taira-Julia Lammitól, az ABB Kft. ügyvezetőjétől.

 

„A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem cégünk számára kiemelten fontos szakmai képzési intézmény, amellyel évek óta nagyon jó kapcsolatot tartunk fenn. A tárgyi eszközökön és oktatáson felül immáron harmadik éve hirdettük meg női hallgatók számára szóló mentorprogramunkat, amelyben az egyetem hallgatói minden évben sikeresen vesznek részt, és többen vállalatunknál kezdték el a karrierjüket” – mondta Taira-Julia Lammi, az ABB Kft. ügyvezetője.

„A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek mindig is kiemelten fontos az ipari vállalatokkal való jó kapcsolat, különösen, ha azok területük élvonalába tartoznak. Ez minden kétséget kizáróan igaz az ABB-re, hiszen ez a vállalat az energetikai terület egyik világszintű zászlóshajója. Ehhez jól illeszkedik a BME, amely ugyanezt a szerepet tölti be a magyarországi mérnökképzésben. Oktatásunk, kutatásunk akkor tud magas színvonalon működni, ha figyelembe vesszük a ipar igényeit, ha oktatásunkban a legmodernebb eszközöket használjuk. Ebben jelent nagy segítséget a mostani támogatás” – fejtette ki Dr. Veszprémi Károly, a BME oktatási rektorhelyettese.

 

 

ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
1134 Budapest, Kassák Lajos utca 19-25.
Tel.: +36 1 443 2100
www.abb.hu