Skip to main content

Moduláris vezérlőszekrény nélküli automatizálási rendszer

Megjelent: 2022. október 13.

Beckhoff lidMaximális hatékonyság gépépítők és vezérlőszekrény-gyártók, valamint a végfelhasználók számára

A Beckhoff rugalmas, kis helyigényre optimalizált, intelligens MX-rendszerével a hagyományos vezérlőszekrények teljes mértékben kiválthatók. Ez a gyártásautomatizálás számára teljesen új lehetőségeket teremt. A vezérlőszekrényeket kiváltó, akár decentralizált gépelrendezés kialakítására is alkalmas moduláris MX-rendszerrel megkönnyíthető a tervezés, az összeszerelés, a telepítés, valamint a karbantartás folyamata.

 

Az MX-rendszer alapötlete, hogy egységesíti az összes elektronikai és elektromechanikai alkatrész elektromos és mechanikai csatlakozását. Az ötlet megvalósítása kétféle interfésztípust eredményezett:

  • az adatkapcsolati interfészt, amely minden funkcionális egységet egy EtherCAT hálózatba fog össze, egyúttal mindegyiknek 24 V-os – szükség esetén 48 V-os – egyenfeszültséget biztosít;
  • egy második, kisfeszültségű tartományra tervezett, szintén egységesített interfészt is tartalmazó típust. Ezek osztják szét a hajtásrendszer számára a váltakozó hálózati feszültséget 530 V-ig terjedően, valamint az egyenfeszültségű táplálást 848 V-ig terjedően.

Ennek az egységesítésnek köszönhetően egy hagyományos vezérlőszekrény összes funkciója leképezhető egy hátlapra szerelt rendszerre. Az interfészekhez hasonlóan hátlapból is kétféle van, amelyek a fent leírt interfészekkel rendelkeznek, lényegükből következően csatlakozók formájában. A hátlapok masszív alumíniumházba vannak szerelve. A hátlap és a befoglaló ház együttese képezi az úgynevezett alappanelt, amelyhez különféle funkcionális modulok teljes választéka csatlakoztatható, úgymint ipari PC-k, a buszcsatolók, a be/kimeneti modulok, mozgásvezérlő- és reléegységek, továbbá rendszertápegységek. Ezeket egyszerűen lehet csatlakoztatni és csavarozni az alappanelbe. Ez utóbbi és a funkcionális modulok együttesen IP67 védelmi fokozatú, minimális helyigényre optimalizált, közvetlenül gépre szerelhető automatizálási rendszert alkotnak.

 

pr082022 Beckhoff MX System print

A hagyományos vezérlőszekrényekhez képest az MX-rendszerrel jelentősen javítható a hatékonyság a gép teljes élettartamára nézve (Beckhoff Automation)

 

 

A tervezés során megmutatkozó előnyök

Az alappanel és a funkcionális modulok olyan moduláris rendszerarchitektúrát eredményeznek, amellyel számos sokrétű automatizálási feladat megoldható. Rendkívül előnyös, hogy az MX-rendszer részegységei egy-egy komplett funkciót biztosítanak – például a kimenő vonalak védelmét. Ennek köszönhetően könnyebben megtervezhető egy projekt és jelentősen csökkenthető a rendszerelemek száma, ami többek között abban is megnyilvánul, hogy a kapcsolási rajzok oldalainak száma 80%-kal csökken. A telepített MX-rendszer kis helyigénye már a tervezés fázisában is további előnyöket eredményez: az egyes üzemrészlegek egyszerűbben összekoordinálhatók, mert az MX-rendszerhez általában nem kell betervezni speciális telepítési területeket és konzolokat. További fontos szempont, hogy az MX-rendszerrel meg lehet felelni a vezérlőszekrényekre vonatkozó szabványoknak, és – a hagyományos vezérlőszekrényekkel ellentétben – kompatibilis az IEC, UL és CSA normával, azaz világszerte szabványos megoldást nyújt.

 

Automatizálási rendszer összeállításánál nyújtott előnyök

Az alappanelbe dugaszolt és ahhoz csavarozott funkcionális modulok elve nemcsak forradalmasítja a vezérlőszekrények tervezését, hanem mai formájukban teljesen ki is váltja őket. Erre alapozva kiküszöbölhető a vezérlőszekrény mechanikai összeszerelése, elhagyható a rögzítőszerelvénye, valamint nincs szükség időigényes kézi kábelezésre sem. Ennek következményeként egy MX-rendszer mindössze egy órán belül összeállítható, amiben benne vannak a szükséges tesztek és ellenőrzések is. Egy hasonló vezérlőszekrény összeállításának teljes időigénye legalább 24 óra lenne. További előny, hogy az MX-rendszer segít áthidalni a szakképzett munkaerő hiányát is, mivel alkalmazásával egy adott feladat jelentősen gyorsabban elvégezhető, ráadásul kábelezési hibák sem lépnek fel többé. Logisztikai szempontból is egyértelmű előnyöket nyújt, ugyanis egy vezérlőszekrény kialakítása során a mechanikai munkalépések teljes kiküszöbölésével minden eddiginél kevesebb beépítési helyet igényel. Járulékos munkafolyamatokra – például külső vezérlőszekrény megtervezésére – gyakran nincs is szükség.

 

Gépek telepítésénél jelentkező előnyök

A hagyományos megoldásokhoz képest rendkívül kompakt kialakítású MX-rendszer mind megjelenésében, mind funkcionálisan a gép telepítési terébe integrálható, ami drasztikusan csökkenti a helyigényt. Az MX-rendszer láncolható, ezért nagyon könnyen kialakítható belőle egy moduláris gépelrendezés, emellett alkalmazásával jelentősen lerövidíthető az érzékelők és beavatkozó szervek kábelezése. Az előre szerelt kábelek segítségével lerövidíthető a telepítési idő, és egyúttal megelőzhetők a téves csatlakoztatások is. Mivel a modulokat csak be kell dugaszolni, a bekötésükhöz nincs szükség szakképzett villanyszerelőkre.

 

A gép végfelhasználói által tapasztalt előnyök

A szervizelés és a karbantartás terén egyértelmű előnyt jelent a végfelhasználó számára, hogy az MX-rendszer hálózatba kapcsolt EtherCAT-egységekből áll, tehát bármikor végezhető rajta átfogó rendszerdiagnosztika. A klasszikus állapotjelző fénydiódákon kívül mindegyik funkcionális modul rendelkezik egy „DataMatrix” formátumú egyedi sorozatszámmal is. Ez a kétdimenziós QR-kód leolvasható egy mobiltelefonos alkalmazással, amely az okostelefont összekapcsolja a vezérléssel az adott funkcionális modul diagnosztikai adatainak lekérdezéséhez. Az egységek üzem közben kihúzhatók és behelyezhetők, ami jelentősen megkönnyíti a cseréjüket. A gépgyártókhoz hasonlóan a gépkezelők számára is előnyös, hogy a számos különféle automatizálási technológiát lényegesen kevesebb alkatrésszel lefedő moduláris MX-rendszerhez lényegesen kevesebb szerelvényt kell raktáron tartalékolni. Egyszerű, moduláris alapelvének köszönhetően az MX-rendszer moduljai a gép életciklusát követően is könnyen újrafelhasználhatók.

 

www.beckhoff.com/mx-system

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Táblás utca 36-38 G épület 2. emelet
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.com