Skip to main content

Moduláris rendszer a kenésmentes mozgás szolgálatában

Megjelent: 2018. május 07.

PM1517 1 javJelenleg a robotika a termelékenység növelésének leghatékonyabb eszköze. A folyamatok automatizálása az ismétlődő feladatok pontosságát, állandó minőségét jelenti az autóipari összeszereléstől a gyógyszeriparig. Az igus Robolink®  megoldása alacsony költségű, könnyen összeszerelhető moduláris alternatívát kínál a költséges, testre szabott robotrendszerekhez képest a lean automatizálási rendszerek gyors fejlesztésében.

 

A hagyományos, előre konfigurált robotrendszer-megoldások telepítésük után azonnal üzemkész állapotba kerülnek, így rögtön a termelésbe illeszthetők. A gyártási folyamat átalakításakor azonban egyéni átkonfigurálási lehetőségeik korlátozottak. Ezzel szemben a moduláris felépítésű robotrendszerek legfőbb előnye az „alkalmazkodóképesség”. Mivel a szerkezet az adott alkalmazási területre „szabható”, az ilyen robotok konfigurálásakor csak azokat a strukturális komponenseket használják fel, amelyek a végzendő munkafolyamathoz szükségesek. A későbbi konfiguráció-változtatás sem okoz problémát, mivel szerkezeti komponenseik gyorsan átszerelhetők – az újabb munkafeladathoz szükséges egységek a rendszerhez adhatók, a már nem használatosak pedig elhagyhatók. Az ipari robotokat alkalmazó kis- és középvállalkozások esetében az előbb említett rugalmasság elérése, valamint a költséghatékonyság különösen fontos tényezők, mivel sokféle terméket gyártanak, azonban jellemzően csak kis sorozatokban. A moduláris felépítésű robotrendszerek kiválasztásának legfontosabb szempontja a költséghatékonyság, hiszen az áruk egy hagyományos robot árának csak egytizedét teszi ki.

PM1517 1 jav


Igus Robolink® moduláris robotrendszer

Az előbbiekben vázolt rugalmasságot és költséghatékonyságot egyesíti az igus Robolink® moduláris robotrendszere, mivel különböző hosszúságú és méretű csuklós karjai segítségével gyorsan és egyszerűen automatizálhatók a kézi munkafolyamatok. A rendszert mindössze három csukló alkotja, amelyeknek köszönhetően szinte bármilyen felépítésű szerkezet megtervezhető, legyen szó egyszerű, egydimenziós traverzáló rendszerről, vagy akár bonyolult, 6 DOF-robotkart alkalmazó megoldásokról. A kenésmentes csatlakozások száma 2 és 6 között mozog, a robot különféle szerszámokkal (pl. fogó, szívókorong, kamera stb.) is felszerelhető. A Robolink® robot-komponensek fontos jellemzője a modularitás. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók önálló szerelvényekből, különféle fogaskerekekből, motorokból és csatlakozóelemekből álló egységekből összeállíthatják saját rendszerüket vagy teljesen előszerelt csuklós karok beépítését is választhatják.

 

PM6617 1

 

Moduláris rendszerként a robotkar az adott munkafolyamatnak megfelelően, ezért gazdaságos módon konfigurálható, emellett pedig – amennyiben a felhasználó ezt választja – azonnali működésre kész rendszerek is rendelkezésre állnak. Az önkenéses tribo-polimerből készült alkatrészek felhasználása következtében a robotkar korrózióálló és gyakorlatilag karbantartásmentes. Az igus a Robolink® termékskálájával a kenésmentes és karbantartást nem igénylő műanyagokból álló, „koszhatékony” alkotóelemek kínálatát tűzte ki célul. A mozgást motorokon, közvetlen hajtáshullámokon, csigahajtóművön vagy kötél-/vezetékes meghajtókon keresztül vezérlik. A teljesen összeszerelt robotkarok az igus által ingyenesen a felhasználók rendelkezésére bocsátott konfigurációs alapú nyílt forráskódú szoftverek segítségével programozhatók és vezérelhetők. Kész, költséghatékony megoldásként az igus négy vagy öt szabadságfokú robotkart is kínál, két különböző méretben. „Ezekkel a megoldásokkal olyan iparági termékeket kínálunk a felhasználók számára, amelyeket saját laborunkban teszteltünk, és amelyeket akár 24 órás üzemelésre is használhatnak a saját termelési létesítményükben” – magyarázza Martin Raak, az igus termékmenedzsere. A robotok könnyen konfigurálhatók az interneten. Az új „robolink tervező” segítségével az ügyfelek egy intuitív CAD felületen lépésről lépésre haladva választhatják ki saját komponenseiket, így gyorsan és egyszerűen konfigurálhatják robotkarjukat az első tengelytől kezdve a szerszámig. „A kar hossza változtatható, így a robot az adott munkaterülethez igazítható” – magyarázza Martin Raak. – „A szoftver egy táblagépen is futtatható, amely többek között lehetővé teszi a forgó illesztések mozgásának vizuális szimulációját.” A konfiguráció befejezésével a felhasználó egy alkatrészlistát is kap, amivel közvetlenül az igus céghez fordulhat, hogy megrendelje saját Robolink® robotját. Az igus Robolink® csuklós karok előnyösen alkalmazhatók nedves környezetben vagy folyadékokban. A Robolink® sorozatú robotkarok nagyon kis tömegűek, főként könnyű anyagokból – műanyag és alumínium – készülnek, ezért kevésbé veszélyeztetik az embereket – nem úgy, mint az ipari robotok vagy más olcsóbb modellek. Az emberek sérülésének veszélye jelentősen csökken még olyan robotok mellett is, amelyeknek nincsenek megfelelő érzékelői vagy korlátai, ami jelentős előny ember-gép interakció során és további kedvező tényező a kiépítendő rendszer költségeit tekintve is. Egy Robolink® csuklós kar súlya mindössze 1,3 kg, ami szintén előnyös az energiahatékonyság szempontjából. A könnyű szerkezet eredményeként ugyanis energiát takarítanak meg, miközben egy hagyományos robot mozgásdinamikáját biztosítják.

 

igus® Hungária Kft.

1044 Budapest, Ipari Park utca 10.

Tel.: +36 1 306 6486

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 www.igus.hu

 

Még több igus®