Skip to main content

Mitsubishi Electric Automation Day 2016

Megjelent: 2016. november 30.

nyitokepA Mitsubishi már több éve folytatja azt a gyakorlatot, hogy partnereinek és a cég termékei iránt érdeklődőknek egész napos szemináriumon számol be a vállalat újdonságairól. 2016 újdonsága a kétnapos rendezvény; a találkozó második napján szervezett workshopok közben a résztvevők maguk is „belekóstolhattak” a Mitsubishi-automatizálás gyakorlatába.

 

Az idei Mitsubishi Automation Day házigazdája a Mitsubishi Electric hazai irodája és a Meltrade Automatika Kft. volt. Az EXPO Hotelbe szervezett szakszeminárium első napján tartott prezentációkat és szakmai bemutatókat szerkesztőségünk meghívott munkatársai is figyelemmel kísérhették.
A hallgatóságot Bognár Attila, a Meltrade Automatika Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte. A cég Magyarországon elsőként immár 15 éve foglalkozik a japán high-tech vállalat termékeinek forgalmazásával. Kizárólag Mitubishi-eszközök és rendszerek értékesítését végzik, és az a tény, hogy a Meltrade 10 munkatársának nagy része mérnök, jelzi, hogy nem egyszerű kereskedelmi ügyintézésről van szó: magas kompetenciával nyújtanak szakszerű, műszaki támogatást, és rendszerbe integrálva is értékesítik a Mitsubishi automatizálási megoldásait.
A Mitsubishi Electric cégről tartott összefoglalót Balán Péter, a cég hazai irodájának vezetője. A magyar iroda ebben az évben kezdte meg működését, és már 7 alkalmazott végzi a közvetlen képviseleti tevékenységet. A Mitsubishi automatizálási termékek magyarországi összes forgalma 2010 óta az ötszörösére emelkedett, a fejlődés (egy 2013-as „megingástól” eltekintve) egyenletes, és a 2016-os előrejelzések e tendencia folytatódását ígérik.

1abra

Az Automation Day már több éve látja vendégül a Mitsubishi automatikai termékeinek felhasználóit és azokat, akik érdeklődnek a megoldások használatba vétele iránt. Ez az év nemcsak a második napon szervezett workshopok miatt újdonság, hanem azért is, mert az első szemináriumot a nagy érdeklődésre tekintettel meg kellett ismételni.
A cég abban a tekintetben is különleges, hogy rendszereik minden lényeges elemét saját gyártásban állítják elő, ezért képesek pontosan összehangolt, maximális teljesítményt nyújtó megoldásokat kínálni felhasználóiknak. A gyártásautomatizálási kínálat „magva” a PLC-ket, a HMI-megoldásokat, a robotokat és az automatizálási célszoftvereket öleli fel. A hajtástechnika területén a frekvenciaváltók, a szervohajtások és a mozgásvezérlők tarthatnak számot az érdeklődésre, de a kisfeszültségű energiaelosztásban (megszakítók, kontaktorok, motorvédők és mérőműszerek), valamint a mechatronika (a CNC vezérlők és hajtásrendszerek) területén is átfogó megoldásokkal állnak a felhasználók rendelkezésére.

2abra

A cég a robottechnikában a világ vezető vállalatai közé tartozik. Számunkra sokatmondó adat, hogy 2001-től 2005-ig csupán szórványos robot-üzembehelyezések történtek hazánkban. Ettől fogva 2010-ig nagyjából évi 150…250 egység között stagnáltak az új beszerzések. 2010-ben azonban ez egyszerre ötszörösére emelkedett, és jelenleg is nagyjából ez határozza meg a robottechnika hazai térhódításának ütemét. Az idei Automation Day keretében bemutatott robot érdekessége az integrált biztonsági rendszere volt: a robotot megközelítve annak mozgása olyan biztonságos mértékre lassult, amely feleslegessé teszi a hagyományos, fizikai akadályokból épített robotcella megvalósítását. Egyes – itt nem bemutatott – típusok pedig a robotkar érintésére is megállnak.
Reménytelen vállalkozás lenne a szeminárium minden témáját akár csak vázlatosan is érinteni – ezért csak megemlítjük a cég szervomegoldásait, frekvenciaváltóit, ember–gép kapcsolati eszközeit. Ezeken kívül az érdeklődők a CC Link ipari automatizálási hálózati rendszerét is megismerhették. A nap közös vacsorával és szórakoztató programmal zárult, a következő napon pedig a szervorendszerek, a robotok és a HMI-eszközök programozását gyakorolhatták a résztvevők.

Tóth Ferenc

Még több Mitsubishi