Skip to main content

Mini-PLC alkalmazása a hűtési technológiában

Megjelent: 2020. június 09.

akYtecElég egyetlen gombnyomás, és máris hull a hó – a Metzger Kältetechnik hózuhanya valóra váltja minden gyermek álmát. A németországi Fekete-erdőben tevékenykedő cég jégkristályok mesterséges előállításával kapcsolatos termékeket gyárt és szállít a világ minden tájára.
Ezekben a gépekben az akYtec programozható reléje biztosítja a tökéletes működést.

 

Egy kis hóesés nyáron. Amikor kint a hőmérséklet +40 °C, az MSK SLX hózuhany jégkristályai gondoskodnak a beltéri hűtésről. A Freiburg melletti Steinach-ban működő Metzger Kälte-, Eis- und Schneetechnik GmbH 2007 óta értékesíti jég és „hideg” előállításához gyártott berendezéseit – légkondicionáló rendszereket, jeges vízmedencéket és hógépeket. Bertin Metzger ügyvezető igazgató és tulajdonos, valamint csapata havat szállít a Fekete-erdőből a Föld minden sarkába, Európától és Oroszországtól kezdve Kanadán át a Maldív-szigetekig.
„A víz varázslatossága mindig elbűvölt” – meséli a hűtéstechnikai szakértő. – „A víznek különleges tulajdonsága van, amely megkülönbözteti más folyadékoktól: 4 °C-on a legkisebb a térfogata és a legmagasabb a sűrűsége.” Metzger szenvedélye egy ponton szakmává változott, és fagypont feletti hőmérsékleten kezdett havat és jeget előállítani. A vállalat kezdetben jégkását készített pékségek és hentesek részére.
Az első gépek értékesítése nyomán új üzleti területek nyíltak meg, Metzger szabadalmaztatta a műhó előállításának módszerét, amely időközben a cég fő tevékenységi területévé vált.

 

akYtec 1

A PR200 programozható relé különféle változatokban kapható – egyen- és váltakozó feszültség, valamint digitális és analóg bemenetek és kimenetek különböző kombinációival, kép: akYtec GmbH

 

akYtec 2

A PR200 mini-PLC-hez maximálisan két PRM bővítőmodul csatlakoztatható, amelyek 16 további bemenettel és kimenettel bővíthetik az eszközt. Valamennyi modul DIN-sínekre szerelhető, kép: akYtec GmbH

 

Funkcionális és kompakt – akYtec automatika a Metzger készülékekben

Manapság számos MSK készülékben az akYtec GmbH PR200 programozható reléje biztosítja a jégkristályok előállításának tökéletes vezérlését. Ezt a mini-PLC-t a drágább PLC-vezérlés alternatívájaként használják, mivel sokféle csatlakozási lehetőséggel kombinálja a funkcionalitást és a kompakt méretet. „Itt van minden, amire szükségünk van a fedélzeten – mondja Metzger –, az analóg és digitális bemenetektől az RS485 interfészeken át a programozható memóriáig.”
A PR200 programozható relé átveszi a hó- és jégelőállítás teljes folyamatvezérlését. Lehetőséget nyújt különböző típusú bemenetek (0–10 V, 0–4000 Ohm és 4–20 mA) használatára. Érzékelők mérik a hűtőközeg nyomását -0,5 és +40 bar között, valamint a hőmérsékletet különböző tartományokban. A digitális bemenetekre úszós szintkapcsolók, Hall-effektus-érzékelők és nyomógombok csatlakoznak. A csatlakoztatott beavatkozószervek a kimeneteken keresztül biztosítják a megfelelő feltételeket a hókészítéshez, ezáltal a vízellátás koordinálását, a szelepek szabályozását, a motorok és a hűtőegységek működési teljesítményét, együttesen pedig az állandó hőmérséklet fenntartását. A PR200 programozható relé RS485 interfészen keresztül egy Modbus rendszerbe integrálható. Metzger készülékei esetében a gépek ezen interfészen keresztül érintőképernyőhöz csatlakoznak, amely megkönnyíti a különféle hóelőállító-gépek üzemeltetését és ellenőrzését.

 

akYtec 3

Olyan, mint a valódi hó: a vizet egy jéghideg hengerre permetezik, ahol lefagy, majd a hengerről lekapart, technikailag előállított hó finoman hull alá a gyógyfürdő vendégeire, kép: Metzger MSK

 

akYtec MSK Therme Goirle

A technikailag előállított hópelyhek végül a hollandiai Thermen Goirle-ban található gyógyfürdő látogatói felett csapódnak le, kép: Thermen Goirle

 

Nincs szükség porszemcsékre

A Metzger Kältetechnik vállalatnál a mesterséges hókészítés higiénikus úton, kémiai vagy bakteriológiai adalékanyagok használata nélkül történik. Természetes körülmények között a hópehely kialakításához porrészecskékre van szükség. A kristályok hozzákapcsolódnak a porszemcséhez, és az az idő múlásával hópehellyé növekszik. A hagyományos mesterséges hóelőállítás célja a természetes folyamat utánozása. A hóágyúk általában 0 °C, vagy ennél alacsonyabb hőmérsékletet igényelnek a magképzéshez, azaz a vízből jégbe történő átmenethez. Ezt azután sűrített levegővel megfagyasztják és ventilátor vagy hasonló eszköz segítségével szétporlasztják. Egyes esetekben fehérje formulákat használnak úgynevezett hóképzőként a víz magképződésének elősegítésére, és ezáltal a mesterséges hó készítésének fokozására.
Metzger azonban hógépeivel és hózuhanymegoldásával úgy éri el a hópelyhesítést, hogy a vizet egy jéghideg forgó hengerre juttatja, ahol az lefagy. „Az itt keletkezett jégréteget egy késpenge formájú alkatrésszel kaparjuk le, hasonlóan, mint amikor az autó szélvédőjéről lekaparjuk a ráfagyott jeget” – magyarázza Metzger. – „Ily módon a legkisebb kristályokra tudunk szert tenni, amelyek összegyűjthetők, és hasonlítanak a természetes hóhoz. Komoly előny, hogy a hókészítésnek ezen módja független a külső hőmérséklettől, és nem igényel vegyi anyagokat. Természetesen optimalizáljuk a hűtési potenciált, és ezáltal a hó lassabban olvad.”

 

akYtec 5

A Metzger MSK termékei különösen a wellness területén népszerűek – például a szaunázást követő lehűlés elősegítésénél, kép: Metzger MSK

 

Úttörő innováció a hózuhanyok területén

Az akYtec PR200 programozható reléit Metzger 2016 óta építi be berendezéseibe, amelyeket széles körben használnak hűtéstechnikai termékekben különböző rendezvények, téli sportok, kutatás, ipar, és mindenekelőtt a wellness és gyógyfürdők területén. Hózuhany technológiájával Metzger úttörő, innovatív, kompakt és szolgáltatásbarát termékeket kínál. Az akYtec mini-PLC-re épülő termékeivel kapcsolatban különösen az Egyesült Arab Emírségek az az ország, amelyet Metzger nagyra értékel: „A támogatás kiváló, a szállítási határidők rövidek.”
A Metzgert kompakt méreteivel meggyőző PR200 programozása az akYtec ingyenesen elérhető ALP szoftverének segítségével történik. A vezérlőkörök funkcióblokk nyelven (IEC 61131-3) hozhatók létre. A program PR200-ba történő átviteléhez egy mini USB-port áll rendelkezésre.
Metzger számára döntő jelentőségű, hogy az eszköz széles hőmérsékleti tartományban kiváló funkcionalitással rendelkezik, mivel a PR200 messze meghaladja a vele szemben támasztott követelményeket, és megbízhatóan működik –20 °C és +55 °C hőmérsékleteken is. A PR200 mini-PLC a mechanikai rezgések ellen is védett.
A készülék tizenkét bemenete és tíz kimenete további modulokkal bővíthető.

 

akYtec 7

A hógép vezérlőszekrényén belül az akYtec PR200 mini-PLC szabályozza a hótermelés folyamatait, kép: akYtec GmbH

 

akYtec 6

A Metzger MSK úttörőnek számít a hógépekhez és hózuhanyokhoz kapcsolódó innovációk területén, kép: Metzger MSK

 

A műhó olyan téma, amely mindig új arcát mutatja Metzger számára. A hószakértő soha nem ismert fáradságot az új igények felismerésében. „Mindig új termékekre van igény” – jegyzi meg Bertin Metzger. A cég által fejlesztett és gyártott berendezések legújabb csúcspontja – a különösen a szaunák világában népszerű – Ice Bucket Challenge stílusú jegesvizes zuhany, amely három-négy fokos hideg vizet adagol egyetlen gombnyomásra.

 

Szerző: Michael Ostápysko – támogatómérnök, akYtec GmbH

 

ABACUS PLUS Automatizálási Kft.
2100 Gödöllő, Remsey J. krt. 9.
Tel.: +36 30 411 0239
E- mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.abacuskft.hu
www.akytec.de