Skip to main content

Minden évben újat, mindig a legújabbat

Megjelent: 2017. március 13.

ea 001Sikerrel zárult a XI. Pollack Expo a Pécsi Tudományegyetem szervezésében


Új évtizedbe lépett a Pollack Expo: ez év februárjában már a tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a technikai újdonságokat felvonultató szakkiállítást és konferenciát. A tavalyi – tizedik – jubileum után ebben az évben a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650 éves évfordulójához kapcsolódtak a rendezvény programjai.

Furcsa paradoxon lehet a legfrissebb innovációkkal ünnepelni egy több mint félévezredes eseményt, de joggal mondhatjuk, hogy az 1367-ben alapított első magyar egyetem a maga korában valóban újdonságnak, tudományos fellegvárnak számított. Ezért sem idegen az évforduló szellemétől, ha a Pollack Expo a jelenkor újdonságait bemutató kiállítással és a hagyományos építőipari, gépész, villamos és környezetvédelmi szekcióelőadásokkal tisztelgett az egyetem 650 esztendős történelme előtt, amelynek jelentőségét számos kísérőrendezvény is hangsúlyozta.
A mai kor technológiai innovációit két nemzetközi konferencia, a „Science in Practic 2017” és a „Hatékony vízellátás nemzetközi workshop” mutatta be. Mindkét programrészben hazai és külföldi meghívottak adtak átfogó képet szakterületükről. Az előbbi a villamosmérnöki területhez tartozó kutatások, az utóbbi a vízgazdálkodás és hatékony vízfelhasználás kiemelkedő szerepét vizsgálta. A Pollack Expón ünnepelte fennállásának 20 éves jubileumát a Baranya Megyei Mérnöki Kamara is. Ebből az alkalomból Építési Fórumot szerveztek a tervezők és az építési műszaki ellenőrök részére az építőipar jogszabályi változásairól.

ea 001

Az a tény, hogy a Pollack Expót – az országban egyedülálló módon – egy egyetemi kar szervezi, jól látszik a programrészekben megjelenő, az egyetemi hallgatókra fókuszáló programelemekből. Különösen figyelemre méltó ezek közül a „Hallgatói Szekció”, ahol a Tudományos Diákköri Konferencián sikerrel szerepelt, és díjazásban részesült hallgatók kaptak lehetőséget arra, hogy tudományos előadásukat széles körben bemutassák. A szakmájuk iránt – már a pályakezdésük előtt – elkötelezett mérnökjelöltek nem csupán hallgatótársaikra tettek jó benyomást, hanem az előadásokon megjelenő cégképviselőkre is.
Akik az elméleti ismeretek helyett inkább a gyakorlatban megjelenő újdonságokra voltak kíváncsiak, azok ezúttal drónt röptethettek a „Drón workshop” keretében, és szimulátorokon próbálhatták ki ügyességüket. Nagy érdeklődés kísérte a Magyarországi Robotépítők Egyesülete „HUNGAROBOTOK”-kal történő megjelenését is. Az egyesület szakmai kereteket és fejlődési lehetőséget kínál az egyéni robotkészítők részére. Bemutatták az úgynevezett „Rescue”, azaz vészhelyzeti robotokat is.
A Pollack Expo a szakmai újdonságok bemutatása mellett komoly hangsúlyt helyez a szakmai barátságok, a hétköznapokban csak „kapcsolati tőkének” nevezett partnerség ápolására. A magas színvonalú kiállítói fogadás ismét lehetőséget teremtett erre. Az egyetem alapításához kapcsolódva ebben az évben a kiállítás „nulladik” napi borkóstolója a Pécsi Püspökség helyszínén zajlott. Az ide jelentkező kiállítók nem csupán a püspöki borokkal ismerkedhettek meg, hanem felejthetetlen élményekkel gazdagodhattak a Pécsi Dómban meghallgatott orgonahangverseny által, és a Püspöki Palota Titkos átjárójának megtekintésekor is.

ki 106
Az idei Pollack Expo sikere a garancia arra, hogy a sorozat jövőre is folytatódik. Ma még nem tudhatjuk, hogy a 2018. március 1-2-án ismét látogatható szakkiállításnak és konferenciának mik lesznek a nóvumai. Az viszont bizonyos, hogy lelkes szervezőkből, új trendeket bemutató cégekből, érdekes szakmai előadásokból, a választott mesterségük újdonságai iránt érdeklődő – azokhoz a maga erejével is hozzájáruló – hallgatókból és emlékezetes baráti találkozásokból jövőre sem lesz hiány.

Kvasznicza Zoltán dr., dékánhelyettesPécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar

Még több Pollack Expo