Skip to main content

Amilyen későn csak lehet, amilyen korán szükséges

Megjelent: 2019. március 27.

lid murrelektronikA prediktív karbantartási intézkedések a Murrelektronik alkatrészeknek köszönhetően gyakran már az első elkerült üzemkieséskor megtérülnek

A gépek és berendezések gazdaságossága szempontjából lényeges tényező, hogy az alkatrészek teljesítőképességét lehetőleg a maximális élettartam határáig kihasználjuk. A Murrelektronik ezért a tápellátó egységeknél nagy hangsúlyt fektet arra, hogy optimális időben történjen a csere, „amilyen későn csak lehet, amilyen korán szükséges”.

 

Aki a „legvégsőkig” használ egy alkatrészt, a nem várt gépkieséseket kockáztatja. Igaz, abban biztos lehet, hogy maximálisan kihasználta az alkatrészt.
A termelés újraindításához szükséges időbeni és pénzbeli ráfordítás miatt azonban nem fog tudni ennek felhőtlenül örülni. A deffenzív megközelítés lényege, hogy a berendezés alkatrészeit idejében, egy olyan időpontban cseréljük ki, ameddig abszolút biztonsággal működnek. Ez jól tervezhető, a hátránya azonban, hogy erőforrásokat pazarlunk el.
Az „állapotfüggő karbantartási” stratégia célja, hogy a két említett stratégia között a középutat nyújtsa. Úgy használja ki az élettartamot, hogy ne okozzon nem tervezett gépleállást – elérve ezzel az alkatrészek felhasználásának leggazdaságosabb módját.
A gyakorlatból egy példa erre az IP67 védelmi besorolású Emparro67 Hybrid kapcsolótápegység ipari terepen történő felhasználása. A készülék a legszélesebb körű diagnosztikai adatokat biztosítja, amelyeket egyszerűen ki lehet olvasni egy IO-link interfészen keresztül: felügyeli az áramerősséget, a feszültséget, a túlterhelést, a hőmérsékletet, a rövidzárlatokat, valamint az indítások számát. Ezekre alapozva prognosztizálja a hátralevő élettartamot.
Az Emparro® 3~ 40A kapcsolótápegység ugyanígy folyamatosan felügyeli a legfőbb adatokat, mint a hőmérséklet, az indítások száma, a kihasználtság és az alkatrészek élettartama. Határérték túllépése esetén a készülék egy jelző érintkezőn keresztül figyelmeztet, így a következő szerviz esetére be lehet tervezni a cserét.
További érdekes megoldás az Emparro ACCUcontrol szünetmentes tápegység, ami biztosítja a folyamatos áramellátást (ezzel már önmagában is megelőző karbantartási célokat szolgál). Különösen érzékeny gép- és berendezésinstallációkba integrálják, ahol gondoskodik a gépek és folyamatok működésének fenntartásáról áramkimaradás esetén is.

 

01murrelektronik

Emparro ACCUcontrol


A modul felügyeli a csatlakoztatott zselés akkumulátorok működését, valamint hátralevő élettartamát és koordinálja a strukturált utántöltést, ha a töltési kapacitás egy bizonyos érték alá esik. Ez egy hőmérséklet-vezérelt töltési folyamat az akkumulátor maximális élettartamának elérése érdekében. További lehetőségként az információk kiolvashatók egy jelző érzékelőn vagy USB-interfészen keresztül.
Amíg az eddig felsorolt modulokban a megelőző diagnosztikai funkció az önkontrollt szolgálta, addig a Mico Pro intelligens áramfelügyeleti rendszer a gép- és berendezésinstalláció fogyasztóit figyeli. A Mico Pro az egyes csatornákat felügyeli, és egy világító LED (valamint egy kimeneten keresztül adott jel) segítségével jelzi, ha az adott csatornára meghatározott terhelés 90 százalék fölé megy. Így be lehet avatkozni a folyamatokba, mielőtt a biztosíték kioldása miatt leállna a gép. Az alkalmazásból klasszikus példák erre a „rejtett folyamatok”, például amikor üzem közben a motorok vagy szelepek áramfelvétele megnövekszik.
A Murrelektronik nagy hangsúlyt fektet termékeinél az „állapotfüggő karbantartás” lehetőségére, mert ez támogatja a 100 százalékos folyamatbiztonságra irányuló trendet. A kiesések csökkennek vagy gyorsan elháríthatók. Sok esetben már az első olyan alkalommal megtérülnek a megelőző karbantartásra fordított pénzeszközök, amikor sikerül elkerülni egy leállást.

 

02murrelektronik

Mico Pro


Azok a vállalatok, akik korán felismerik ennek a szemléletmódnak a fontosságát, növelik versenyképességüket, illetve továbbadják azt vevőik számára is. Pontosan azok a vállalatok nyitottak az ilyen innovációkra, akiknél az üzemszünet magas költségeket, vagy rosszabb esetben akár veszélyt okoz. Ezzel a problémával szembeni érzékenység a jövőben tovább erősödik azáltal, hogy a gépgyártó cégek egyre inkább nem csak gépeket és berendezéseket értékesítenek, hanem bizonyos finanszírozási modelleken keresztül azok rendelkezésre állását is.

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Közép u. 16.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu

 

Még több Murrelektronik