Skip to main content

Microchip Technology: driftmentes műveletierősítő-család

Megjelent: 2012. augusztus 08.

Az analóg jelkondicionálás ma már nagyon sok komplex, kevert jelű alkatrészben jelen van, ezért jelentősen csökken az áramkör tervezőkre háruló analóg előfeldolgozás tervezési feladatok mennyisége, és ezzel nem kis mértékben az olcsó, „átlagos képességű” műveleti erősítők piaca is.

Amikor azonban az analóg elektronikát a digitális környezettől – például a jel/zaj viszony növelése miatt – elválasztva kell kezelni, ismét szükségessé válik az elemi analóg funkciók integrált megvalósítása, ám ilyen esetekben mindig a legmagasabb követelményekkel. Ezzel az igénnyel hozta piacra a Microchip az MCP6V11 és MCP6V13 műveleti erősítőit. Ezek egyetlen 1,6 V-os tápfeszültségről működtethetők 7,5 μA-es nyugalmi fogyasztással (amely a szakmában, hasonló sávszélességnél jelenleg a legkisebb), és ezzel egyebek közt igen alkalmasak az ipari és orvostechnikai analóg jelkondicionálási feladatok megoldására.

 

12 7-8.Microchip-Technology

Az elektromedikai alkalmazás azért különösen jelentős, mert a világ népessége átlagéletkorának növekedésével egyre többen szorulnak rá olyan hordozható készülékek használatára, amellyel otthonukban, orvosi közreműködés nélkül tudják ellenőrizni valamely kritikus biológiai paraméterüket. Ebben az alkalmazásban különösen jól kihasználhatók a kis fogyasztás és az alacsony tápfeszültség előnyei. Az iparban pedig a szenzorok és technológiai mérőműszerek építésénél jelentenek előnyt a kis méretek és a kiemelkedő, analóg minőségi paraméterek, a 8 μV-os maximális ofszetből adódó hosszúidejű és hőmérséklet-stabilitás. Az MCP6V11 80 kHZ, az MCP6V31 pedig 300 kHz erősítés-sáv- szélességgel rendelkezik, és még a gyorsabb típus nyugalmi árama sem több 300 μA-nél.

www.microchip.com