Skip to main content

Microchip: BodyCom – biztonságos kommunikáció az emberi testen át

Megjelent: 2013. május 24.

Az Embedded World konferencián jelentette be a Microchip azt az innovációt, amely az emberi testet használja kommunikációs médiumként. A vezetékmentes kommunikációtól eltérően ehhez alacsonyabb energiaszint szükséges, és a kétirányú autentikáció is fokozza a biztonságot. Mivel RF-antennát nem igényel, az áramkör kialakítása egyszerűbb és olcsóbb is lehet. A cég az eljárás fejlesztési infrastruktúráját, a BodyCom Development Framework V1.0-t ingyenesen letölthető szoftverkönyvtárak formájában tette elérhetővé a több mint 900 típust számláló PIC mikrovezérlő-családjához.

A BodyCom-kommunikációban a hardver és az emberi test között kapacitív csatolás hozza létre a fizikai kapcsolatot. Ez eléggé „személyes” ahhoz, hogy kiküszöbölje a KeeLoq- vagy az AES-alapú autentikáció „gyenge pontját”, a „beékelődéses támadás” (relay attack) lehetőségét, amely pél­dául a kulcs nélküli gépkocsinyitó- és indítórendszereket teszi sebezhetővé. A legbiztonságosabb, rövid hatótávolságú technológiákhoz elemes táplálásra van szükség, ugyanakkor szinte mindig árkorlátokba ütközik a fejlesztő. A BodyCom-technológia jelentősen növeli az elem élettartamát azáltal, hogy nem kell intenzív mágneses tereket előállítania. A tervezés is egyszerűbb, mert nem kell kényes antennatervezési feladatokba bonyolódni, és a szabványos 125 kHz-es és 8 MHz-es analóg frontendekhez nincs szükség kvarcoszcillátorra.
A cég nagy szerepet szán a megoldásnak a személyhez kötött hozzáférési jogok (belépés és használat), az orvostechnika és a fogyasztási eszközök területén.

www.microchip.com