Skip to main content

Megújult LI kapacitív szintérzékelő

Megjelent: 2020. november 26.

ifmA szerszámgépek és megmunkáló szerszámok hosszú élettartama, valamint a megmunkált felületek minősége csak megfelelő hűtő-kenőanyag-ellátás mellett biztosítható, ezért nélkülözhetetlen a tároló tartályok folyadékszintjének állandó felügyelete.

 

 

 

Nyitott tartályok esetén a folyadékszint-érzékelésen belül nagyon fontos a tartályok túltöltésének a felügyelete, ezzel elkerülve a folyadék kifolyását és esetleges talajba jutását. Az ifm electronic LI kapacitív szintérzékelő szenzorcsaládjának legújabb tagjai kimondottan ilyen alkalmazásoknál használhatók, most már IO-Link kommunikációval kiegészítve.

 

A kapacitív szintérzékelő működése és előnyei

A kapacitív szintérzékelők a különböző anyagok jelenlétét a bennük lévő oszcillátor amplitúdójának megváltozása alapján érzékelik. Az érzékelő aktív elektródája és a földpotenciál között létrejövő elektromos mezőbe kerülő tárgyak az oszcillátor elhangolásával megváltoztatják a rezgés amplitúdóját, majd egy precíz elektronika kiértékeli és átalakítja a vezérlés számára feldolgozható kapcsoló jellé. A kapacitív érzékelők legfőbb előnye, hogy nem tartalmaznak semmilyen mozgó alkatrészt, ezért nincs kopásból vagy beragadásból eredő meghibásodás. A szinte teljesen karbantartásmentes működésnek köszönhetően jelentősen lerövidülnek a karbantartási idők és költségek, valamint növekednek a gépek rendelkezésre állási idői.

 

ifm 1

1. ábra  LI513x kapacitív szintérzékelő

 

LI513x kapacitív szintérzékelő

Az új LI kapacitív szintérzékelői (1. ábra) olajok és vízbázisú közegek határállapotának megbízható és karbantartásmentes felügyeletét (2. ábra) teszik lehetővé mozgó alkatrészek nélkül. A szenzor ezenkívül hőmérséklet-ellenőrzési funkcióval is rendelkezik, amely a második kimenet segítségével szintén felhasználható folyamatszabályozásra. A két kimenet különböző közegek szintjének figyelésére is felhasználható. Az induktív betanítógomb magas védettséget tesz lehetővé, ebből adódóan az érzékelő hideg, illetve meleg vízbe való merítésnek is ellenáll. Az IO-Link kommunikációnak köszönhetően a kapcsolókimenetek állapota mellett a szintérzékeléshez tartozó százalékos viszonyszám (0% levegő és 100% víz) és hőmérséklet is kiolvasható digitális formában.
A család négy különböző méretű tagból áll:

  • LI5131 – Szondarúdhossz: 132 mm

  • LI5132 – Szondarúdhossz: 273 mm

  • LI5133 – Szondarúdhossz: 481 mm

  • LI5134 – Szondarúdhossz: 737 mm

 

ifm 2

2. ábra  Hűtő-kenőanyagok határállapotának felügyelete

 

Plug and Play

Az új LI513x érzékelők vizes bázisú alkalmazásra vannak gyárilag előre beállítva, ennek köszönhetően az érzékelők programozás nélkül azonnal használhatók vizes közegek határállapot-felügyeletére. Amennyiben az alkalmazás más beállítást igényel, az könnyen megtehető az érzékelőn található induktív betanítógomb vagy IO-Link segítségével.

 

ifm 3

3. ábra  Tartályban túlcsordulás-felügyelet

 

Felhasználási területek

Az új LI érzékelők használhatók tartályok határállapotának és túlcsordulásának a felügyeletére. Alkalmasak még kármentőedényeknél vagy különböző földalatti létesítményeknél a különböző folyadékok, illetve talajvíz megjelenésének ellenőrzésére.


ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

még több ifm