Skip to main content

Megjelent a világ első Zóna 1/21-ben használható HF RFID feje

Megjelent: 2021. július 02.

Turck lidA Turck jött ki a világ első olyan HF RFID fejével, amelyet közvetlenül az ATEX 1/21-es zónákban használhatunk. Az új RFID fejjel a robbanásvédett területekre is kiterjesztik az Ipar 4.0-s portfóliót, ezzel is jelezvén a Turck elkötelezettségét a folyamatipar számára nyújtott teljes körű IIoT megoldások iránt.

 

Az olvasó/író fejet a rendkívül kompakt méretei teszik különlegessé az 1/21-es zónában használható azonosítási megoldások között, amely révén szűk hellyel rendelkező alkalmazásokba is telepíthető.
A TN-R42/TC-Ex interfészoldalról nézve úgy működik, mint egy szabványos, biztonságos zónában használatos olvasó/író fej. Az olvasó/író fej egyszerűen, akár 50 méteres kábellel is csatlakoztatható a Turck BL20-as vagy TBEN RFID-interfészeihez, amelyek szükség esetén Zóna 2/22-ben is használhatóak. A Turck multiprotokoll technológiája három Ethernet-protokollon keresztül teszi lehetővé az adatküldést a vezérlőrendszerek felé, így ugyanaz a rendszer Profineten, EtherNet/IP-n és Modbus TCP-n is kommunikálhat.

 

Turck


Ezekkel a megoldásokkal nagyobb gyártási biztonságot és a termékek teljes körű nyomonkövethetőségét garantálhatják a végponttól végpontig terjedő, átfogó RFID-használatnak köszönhetően.
Az alkalmazási lehetőségek közül kiemelkedik a csőcsatlakozások, könyökök megfelelő csatlakoztatásának ellenőrzése a robbanásveszélyes vegy- és gyógyszeripari környezetben. A helytelenül csatlakoztatott, rossz helyre bekötött, esetleg nem jól záró, csöpögő csőcsatlakozások komoly veszéllyel járhatnak a berendezés-, az emberi élet-, egészség- és vagyonbiztonságra, valamint komoly kihatásuk lehet a termék minőségére. Például, ha nem megfelelő tartályba töltenek maró vagy lúgos folyadékot, az a berendezés komoly károsodásával és robbanásveszéllyel is járhat. Azért, hogy elkerülhető legyen a csővezetékek nem megfelelő csatlakoztatása, a Turck teljes körű érintésmentes azonosítási megoldást kínál már Zóna 1/21-ben is. Az alkalmazás során minden csatlakoztatható csővezetékre RFID azonosító kerül, és a csatlakozási ponton elhelyezett RFID olvasó fejek adatot küldenek a vezérlésnek a csatlakoztatott média típusáról. A vezérlés csak akkor nyitja a csővezeték szelepét vagy indítja a szivattyút, ha a csővezeték a megfelelő csatlakozóba lett bekötve. A technológia lehetővé teszi, hogy nyomon kövessük, melyik csatlakozóra mikor és milyen csővezeték került bekötésre.
Kis helyigényének és vékony kivitelének köszönhetően a TN-R42/TC-Ex ideális megoldást nyújt erre az alkalmazásra, ily módon biztosítva a berendezések üzemképességét és a termékminőséget. Olyan alkalmazásokhoz, ahol fontos az adatbiztonság és a hozzáférés kezelése, akár jelszó funkcióval ellátott HF-RFID-címkék is elérhetők. A vegy- és gyógyszeripar számára olyan üveg tag-eket is kínálnak, amelyek – a műanyag címkékkel ellentétben – a vegyi anyagoknak is ellenállnak. A csőcsatlakozás-ellenőrzési alkalmazásnál egyes címkéket akár közvetlenül fém felületekre vagy fém alkatrészekbe is rögzítenek, amíg van olyan alkalmazás is, ahol lánccal rögzítik az RFID címkét az azonosítandó csőre vagy csatlakozóra.

 

Turck Hungary Kft.
1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 26-28.
Tel.: +36 1 770 80 20, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.turck.hu