Skip to main content

Megalakult a Würth Elektronik Hungary Kft.

Megjelent: 2017. április 05.

wurth1Interjú Levachich Attila ügyvezetővel


A Würth Elektronik termékei már eddig is jelen voltak a magyar piacon, de ez év kezdetétől egy fontos lépéssel közelebb kerültek a magyar felhasználókhoz: a korábbi kereskedelmi képviselet önálló leányvállalatként működik tovább. A változásról Levachich Attila ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.


Magyar Elektronika (ME): Mi is történt pontosan itt újévkor?

Levachich Attila (LA): 2017 január 1. mérföldkő cégünk, a Würth Elektronik Hungary Kft. életében. A korábbi képviseleti iroda ezen a napon hivatalosan is önálló kereskedelmi képviseletté, a Würth Elektronik leánycégévé lépett elő. Ezzel a magyar piac szabályai szerint működő vállalkozássá alakultunk, ami jelentősen megkönnyíti a hozzáférést partereinknek anyavállalatunk, a Würth Elektronik termékeihez. Jelenleg 12 fős csapattal dolgozunk budapesti irodánkban. Hiszünk a közvetlen párbeszédben, ezért öt mérnök-üzletkötőt alkalmazunk, akiknek feladata a partnereink műszaki-kereskedelmi kérdéseinek kezelése. A folyamatos logisztikai és kereskedelmi háttértámogatásról hatfős belső értékesítő csapat gondoskodik, akiknek legfőbb feladata a visszatérő rendelések és akut logisztikai problémák kezelése.


ME: Egy leányvállalat arculata az anyacégen kívül a helyi leányvállalat munkatársainak szemléletén is múlik. Mit tekint a magyar kft „küldetésének”?

LA: Anyavállalatunk szellemiségével összhangban olyan vevőközpontú iroda létrehozása volt a célunk, ahol az ember áll a középpontban. Szeretünk a partnereinkkel együtt gondolkodni, a problémájukat megérteni és amennyire csak lehet átérezni, hogy aztán csapatban keressük a legjobb megoldást.

ME: Milyen vállalati környezetben működik az újdonsült magyar leánycég?

LA: A Würth Elektronik annak a nagymúltú német Würth Group cégcsoportnak a tagja, melyet az ikonikus – és a vállalat életében ma is aktívan résztvevő – Dr. Prof. Reinhold Würth úr alapított. Mára a Würth Elektronik, Európa egyik vezető passzívalkatrész-gyártójává nőtte ki magát: 555 millió EUR éves forgalommal, 40 országban 6500 alkalmazottal és világszerte 16 gyártóbázissal.

wurth2

Levachich Attila


ME: Milyen típusú termékekből áll a cég kínálata?

LA: Termékkínálatunk kezdetben elsősorban az EMC védelemre alkalmas ferritekből, tekercsekből állt. Azonban egyre bővülő választékunkban ma már megtalálhatóak a különféle transzformátorok, védődiódák, kondenzátorok, nyomógombok, csatlakozók, NyÁK-szerelési kellékek, valamint olyan aktív elemek, mint a tápegységmodulok és ledek. Egy cégcsoport a termékválaszték-bővítési terveit legegyszerűbben az adott termékkörben otthonosan mozgó, „kész” vállalatok akvizíciójával tudja megvalósítani. Ezt a módszert követte a Würth Elektronik, például alapos előkészítés után megvásárolta a WE Stelvio-Kontek, a Bechtle és az Amber Wireless vállalatokat, mivel olyan innovatív technológiákban látjuk a továbblépés lehetőségeit, mint a mobileszközök vezeték nélküli töltése (wireless charging) és a „hulladékenergia” hasznosítása (energy harvesting).


ME: Mit tart a vállalatcsoport – és ezen belül a magyar leányvállalat – erősségeinek?

LA: Röviden az angol jelmondatunkkal tudnám kifejezni: „More than you expect”. Bővebben ez azt jelenti: hogy cégünk arculatát a termékeinken kívül a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásaink minősége határozza meg a 80-as évek óta követett gyakorlatunk szerint. Először is raktári készletről, gyorsan szállítunk. A fejlesztéseket ingyenes mintákkal támogatjuk. A „kisszériás” és egyedi termékgyártók igényeinek megfelelően a csomagolási egység alatti igényeket is kiszolgáljuk. Neves IC-gyártókkal működünk együtt, ezért már számtalan referenciatervben szerepelnek alkatrészeink. A legnagyobb múltú „vezető témánk”, az EMC területén ingyenes szakmai napokat szervezünk neves laborok és IC gyártók bevonásával. Szakkönyveinkkel, alkalmazási példáinkkal és alkatrészkönyvtárunkkal is segítjük a fejlesztő partnereink munkáját. Egy „nyalánkságra” külön is érdemes pár szót vesztegetni. Van egy speciális termékünk, az „alkatrész szortiment”. Ez egy – a vásárló igényei szerint összeállított – mintakészlet, ami – ellentétben a szükség esetén rendelt mérnöki mintákkal – mindig kéznyújtásnyira van a laborasztalon. De a legszebb mégis az ebben, hogy ha valamelyik alkatrész kifogy a készletből, cégünk ingyenesen utántölti.

wurth1

A munkatársak "kollektív műalkotásai"


ME: A leányvállalat új, de a Würth Elektronik hazai jelenléte már régebbi keletű. Mit „örökölt” az új cég a korábbi nem hivatalos képviselet eredményeiből?

LA: Cégalapításunkat megelőzően a Würth Elektronik névjegyét már sok partnerünk asztalára letettük. Ők tudják, hogy hozzánk bármikor fordulhatnak szakmai segítségért, hiszen megkereséseiket mindig megértő kollégák fogadják, akik gyors és hatékony ügyintézéssel segítik a problémamegoldást. 2006-óta több hazai szakmai kiállításon is részt vettünk, valamint fél tucat EMC szakmai napot tartottunk.


ME: És milyen új lehetőségeket nyit ezen kívül a szervezeti forma megváltozása?

LA: Új cégünk lehetővé teszi, hogy jobban figyelembe vegyük a magyar elektronikai piac sajátosságait. A kis-közepes vállalkozások és a nagy multinacionális vállalatok kiszolgálását jellegükhöz, igényeikhez igazíthatjuk, hiszen ezek erősen eltérnek egy kis mérnökiroda és egy nagysorozatú bérgyártás esetén. Úgy véljük, hogy különösen a mostohán kezelt EMC-problémák terén a cégünk közvetlen gazdasági eredményességén is túlmutató szerepünk van, ezért a jövő mérnökgenerációjának képzését az egyetemekkel kialakult és kialakítandó együttműködések keretében szeretnénk elősegíteni. Bízunk abban is, hogy egyre több sikeres mikro- és kisvállalkozás indul el a közepes- vagy nagyvállalattá fejlődéshez vezető úton. Amint mondtam, a cégünk az egyfős vagy családi „garázscégtől” a legnagyobb bérgyártókig terjedő spektrumot is kiszolgálja. Ez lehetővé teszi, hogy a vállalkozásokat megbízható partnerként a teljes fejlődésükben is végig tudjuk kísérni. A nagyvállalatok eddig is sikerrel bővítették kapacitásaikat, és bármennyire erős a távol-keleti árnyomás vagy a meglévő kelet-európai (román, ukrán, bolgár) gyártókapacitás, hisszük, hogy a bővítések idehaza is tovább folytatódnak. A hazai leánycég mögött ott áll világszerte ismert és elismert termékportfóliójával – és nem utolsósorban tőkeerejével és hatékony infrastruktúrájával – a német anyavállalat, ezért vagyunk képesek arra, hogy a hazai piacon jelenlevő legnagyobbaknak is megbízható beszállítói lehessünk.

wurth3

Bemutatóalkalmazások teszik szemléletessé a Würth megoldásait


ME: Hogy ítéli meg a piaci hátteret, és abban cégük szerepét?

LA: Nem vitás, az elektronikai ipar nagyon dinamikus és világszinten is meghatározó piaccá nőtte ki magát. Nagy „játszótéren” a lehetőségek is nagyok, ami optimizmusra ad okot. A verseny azonban nagyon kiélezett: nem véletlenül olvashatunk újabb és újabb felvásárlásokról, összeolvadásokról. Nincs esélye tehát az olyan cégnek, amely egyedül a nagy piac nagy lehetőségeire alapoz. A Würth Elektronik Hungary Kft. és csapata azonban – úgy vélem – felkészült a kihívásokra. Köztudott – és magam is ezen a véleményen vagyok – hogy ma már nélkülözhetetlenek a döntéstámogató és mobil IT eszközök, a tervezési és a kereskedelmi munkát támogató szoftverek, de üzletet ember köt emberrel, és a jó üzlet alapja a felek kölcsönös tisztelete, bizalma és persze kölcsönös anyagi előnye. És ha az emberi kapcsolatot a partner is fontosnak látja, látogasson el hozzánk. Egy kávé mellett lerakhatjuk az alapokat.

Tóth Ferenc