Skip to main content

Mechanikus és elektromos berendezések karbantartása a testo 872 hőkamerával

Megjelent: 2020. március 04.

testoAz iparban a megelőző karbantartás fontos szerepet játszik az üzemelési költségek és a folyamatok optimalizálása során. A problémák mielőbbi felderítése, kivizsgálása és javítása elengedhetetlen a be nem tervezett kényszerleállások elkerülése érdekében. Hagyományos módszerekkel a felderítés és a vizsgálat azonban nemcsak időigényes, de gyakran a gyártás leállítását is megkövetelheti.

 

 

Bár az időnkénti leállások elkerülhetetlenek, nem gazdaságos minden apró hiba miatt leállítani a termelést, üzemelést.
A testo 872 hőkamera segítségével a berendezések, elektromos alkatrészek meghibásodásai még a kezdeti szakaszokban, rövid időn belül felismerhetők, ami nagyban segíti a javítások lehető leghatékonyabb megtervezését és kivitelezését.

 

testo 1

1. ábra  Az infrafelbontás jelentősége a hőképek készítése során

 

testo 2
2. ábra  Emissziós értékek megváltoztatása a kijelölt felületen a testo IRSoft elemzőszoftverben

 

Miért termográfia?

A meghibásodások nagy része fokozott hőtermeléssel jár, aminek oka lehet az alkatrészek kopása, egymáson való súrlódása vagy csúszása, valamint oka lehet a nem megfelelő beállítással is, például fogaskerekek esetén. Ez nemcsak a mechanikus berendezésekre, hanem az elektromos rendszerekre is igaz. A vezetékek, kötések túlmelegedését okozhatja a nem megfelelő bekötés, a kötések lazulása, vagy a túl magas áram és feszültség. Egy hőképen ezek a meghibásodások már idejekorán észrevehetők, ezért javításuk tervezhető a meghibásodás súlyosságának figyelembevételével. A nagy felbontású hőképeken jól felismerhető az elöregedés, kopás, vagy a kenés hiánya okozta súrlódás, és az ebből következő hőtermelés. Egy hőkamerával pillanatok alatt ellenőrizhetők a kapcsolószekrények, vezetékek, kötések és biztosítékok is, de ugyanilyen gyorsan képet kaphatunk például a fröccsöntött termékek hűlési folyamatáról is.

 

testo 3

3. ábra  Gyártott huzal hőmérsékletének ellenőrzése

 

testo 4

4. ábra  Gyártott üvegek hűlési folyamatának nyomon követése

 

testo 5
5. ábra  Ipari kompresszorok vizsgálata


Legyen szó megelőző, állapotfüggő vagy egyéb karbantartási módszerekről, a használt hőkamera műszaki adataira és funkcióira különös figyelmet kell fordítani. A két legfontosabb paraméter az infrafelbontás és a termikus érzékenység. Ezek meghatározzák az elkészült hőkép élességét és a legkisebb megjelenített hőmérséklet-különbséget. A mai hőkamerák már mátrixdetektoros mikrobolométereket használnak, ami azt jelenti, hogy a műszer minden pixele egy hőmérsékletértéknek felel meg. Minél nagyobb a pixelszám, a kép annál részletesebb: egységnyi felületről nagyobb pixelszám esetén több hőmérsékletérték olvasható le. Ez legfőképp a kis méretű tárgyaknál kiemelkedő fontosságú, mivel csak megfelelő felbontás mellett kaphatunk kellően megbízható hőképet. A termikus érzékenység a két érték közötti legkisebb különbséget jelzi. Minél kisebb a termikus érzékenység, annál kisebb hőmérséklet-különbségek láthatók a hőképen.

 

testo 6

6. ábra  Kapcsolószekrények vizsgálata

 

A testo 872 hőkamera – ideális választás a megelőző karbantartáshoz

A testo 872 hőkamera kiemelkedő teljesítménye révén minden követelménynek megfelel, így ideális megelőző karbantartásra és akár minőségbiztosításra is. A 320 × 240 pixeles infrafelbontás a Testo szabadalmaztatott SuperResolution technológiájával 640 ×  480 pixelre növelhető, így a hőképen még az apró részletek is megbízhatóan láthatók. A 60 mK termikus érzékenység a legkisebb hőmérséklet-különbségeket is láthatóvá teszi. A testo 872 hőkamera azonban a műszaki tulajdonságai mellett különböző funkciókkal is támogatja a szakembereket nemcsak a mérés, hanem a kiértékelés és a dokumentáció területén is.

 

testo 7

7. ábra  Nem megfelelően beállított fogaskerék


A műszerbe épített Skála- és e-Asszisztens segítséget nyújt a kijelzés és az emissziós tényező beállítása során. Mivel a különböző felületek más és más emissziós tényezőkkel rendelkeznek, a helytelen beállítás befolyásolja a mérési eredményeket. A nem megfelelő skálázás a hőkép értelmezését, kiértékelését nehezíti meg. A testo 872 hőkamera azonban még a termográfiával ismerkedők számára is egyszerűvé teszi mindkét beállítást.
A beépített digitális fényképezőgéppel a hőképek mellé valós képek is menthetők, az okostelefonokra és táblagépekre díjmentesen letölthető testo Thermography applikáció pedig második kijelzőként, vagy akár vezérlőegységként is szolgál. A testo 872 WiFi kapcsolaton keresztül kommunikál az alkalmazással, ezenfelül képes Bluetooth kapcsolat létesítésére is egy testo 770-3 lakatfogóval vagy egy testo 605i hőmérséklet- és páratartalom-érzékelővel. A lakatfogó és az érzékelő által mért paramétereket a hőkamera képes kijelezni és a hőképhez menteni, ezáltal még részletesebb vizsgálatok végezhetők el.

 

testo 8
8. ábra  Túlterhelt kötés


Az elkészült képek elemzésében, dokumentációjában és archiválásában a testo IRSoft elemzőszoftver nyújt segítséget. Az IRSoft egy széleskörűen használható, átláthatóan felépített és felhasználóbarát magyar nyelvű PC szoftver, amely a hőképek átfogó számítógépes elemzését teszi lehetővé. Például különböző anyagok eltérő emissziós tényezői képterületenként, de akár egyedi képpontokként is korrigálhatók. A kritikus hőmérsékletek megjelenítéséhez, a szoftver segítségével kiemelhetők a határérték-átlépések bármilyen irányban, az egy meghatározott hőmérséklet-tartományban lévő képpontokkal együtt. Ezenkívül mennyiségi korlát nélkül adható meg mérési pont, a meleg / hideg pontok meghatározása is lehetséges, valamint a hőképhez szöveges megjegyzések is adhatók.

 

testo 9

9. ábra  Valós kép és hőkép átfedése


A testo 872 hőkamera a fent említetteken felül számos olyan funkcióval és lehetőséggel rendelkezik, amely hatékonyan támogatja a szakembereket a mindennapi munkájuk során. A magyarországi ügyfélszolgálat, szervizközpont és akkreditált kalibrálólaboratórium minden lépésben támogatja a felhasználót, legyen szó oktatásról, kalibrálásról vagy szervizelésről.

 

Testo (Magyarország) Kereskedelmi Kft.
1139 Budapest, Röppentyű u. 53.
Tel.: +36 1 237 1747
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.testo.hu