Skip to main content

Mean Well DC tápegységek

Megjelent: 2021. október 11.

Tme lid 2Ipari és fogyasztói berendezésekhez tervezett
termékek

Számos ipari és háztartási készülék működéséhez egyenáram szükséges.
Ezeknek az eszközöknek ugyanakkor szinte mindegyike az elektromos hálózatról
táplálkozik, amelyben – nyilvánvalóan – váltakozó áram van. Sőt, a földrajzi elhelyezkedéstől függően különböző feszültségekkel rendelkeznek a világ különböző tájain.

 

A legtöbb elektromos eszköz alapvető összetevője az egyenáramú tápegység, amelynek feladata meghatározott jellemzőkkel rendelkező stabil feszültség ellátása elektromos áramkörökben és elektronikus rendszerekben. Természetesen, hasonló feladatot hajthat végre egyenirányítóval összekapcsolt transzformátor vagy akár egy egyszerű elektronikus áramkör is, például transzformátor nélküli tápegység, amelyet általában a LED-es fénycsövekben használnak. Ezeknek a megoldásoknak azonban számos hátránya létezik, például alacsony áramhatékonyság, az áramhálózat zavaraira való érzékenység, a tápellátás és a felhasználó védelmét szolgáló biztosítékok hiánya. Ezenfelül a háztartási gépek, vagy akár az ipari gépek meghibásodását gyakran az áramellátó rendszerek okozzák, amelyek túlmelegedés, az alkatrészek kopása vagy szennyeződése következtében meghibásodnak, esetenként a meghajtott alkatrészeket károsítják. Egy eszköz tervezésénél a tápegység minőségének, tartósságának és funkcionalitásának kiemelt fontosságúnak kell lennie.

 

A Mean Well márka és kiválasztott termékei

A TME számos áramforrást kínál, különböző paraméterekkel és alkalmazási területekre. Az alábbiakban az egyik legnagyobb globális beszállító, a Mean Well kiválasztott termékeit mutatjuk be. A márka teljes skálája rendkívül széles. Az itt leírt megoldások közé tartoznak a közepes és nagy teljesítményű egyenáramú tápegységek (720 W-tól 10 000 W-ig), amelyeket elsősorban ipari rendszerek számára terveztek, de jól alkalmazkodtak számos fogyasztói alkalmazáshoz (háztartási gépek, elektromos járművek töltői stb.). Reméljük, hogy ezek az információk segítenek ügyfeleinknek megválaszolni egy alapvető, ugyanakkor kihívást jelentő kérdést: hogyan válasszuk ki a megfelelő DC tápegységet?

 

Mean Well DC tápegységsorozat

Az itt bemutatott tápegységek beépítésre tervezett kapcsolóüzemű eszközök, amelyek fémházborítást kaptak a jó mechanikai ellenállás, az EMI- (elektromágneses interferencia) és az ESD- (elektrosztatikus kisülés) védelem, valamint a hőeloszlás érdekében. Minden modell egyetlen kimenettel rendelkezik, és a névleges paramétereket teljes terhelés mellett fenntartja. A tápegységek egyéb jellemzői az adott sorozattól és modelltől függenek.

 

CSP-3000 sorozat

CSP-3000-120 típusú kapcsolóüzemű tápegység
A sorozat tápegységei 120–400 V DC előállítására képesek (típustól függően), amelyet 20–100% tartományban lehet programozni. Kétféle beállítási mód áll rendelkezésre: beépített potenciométerrel, vagy egy bizonyos bemenetre táplált vezérlőfeszültséggel. A tápegység hűtését egy ventilátor segíti, amelynek sebessége a hőviszonyoktól függ – az egység széles hőmérsékleti tartományban, 70 °C-ig működhet (az itt leírt összes termék alkalmas 60 °C tolerálására). Az egység áramköre aktív EMI szűrőket, túlfeszültség-levezetőket és számos védelmet tartalmaz, beleértve a rövidzárlatot, a túlterhelést és a hőmérséklet-védelmet.

 01 abra TME

Tme tablazat 01

 

DPU-3200 sorozat

Kompakt tápegységek a bemeneti feszültség széles tartományával és 3200 W kimeneti teljesítménnyel. Alacsony profil és jó hatékonyság jellemzi őket. Ezek a termékek megfelelnek az IEC 62368-1 szabvány követelményeinek, amelyek az adatkommunikációs rendszerek, az irodai és audio / videoberendezések áramforrásaira vonatkoznak. A listán szereplő számos eszközhöz hasonlóan ezek is távolról be- és kikapcsolhatók, sorba köthetők, és jelet továbbíthatnak – jelezve a helyes működést (vagy meghibásodást). Itt a kimeneti feszültség beállítási tartománya a névleges érték 50%-ától 125%-áig terjed.

 02 abra TME

DPU-3200-24 típusú kapcsolóüzemű tápegység

 

Tme tablazat 02

 

DRP-3200 sorozat

DRP-3200-24 típusú kapcsolóüzemű tápegység

A sorozat olyan egységeket tartalmaz, amelyeket 19 hüvelykes állványokba történő szerelésre terveztek. Köszönhetően a soros összekapcsolás lehetőségének (úgynevezett átkötés) akár 12 800 W (egy polc, 4 tápegység) és maximum 25 600 W (két polc) teljesítményt képesek leadni – mindezt nagyon kevés helyigénnyel.
A termékeket egy PMBus-kompatibilis kommunikációs modullal látják el, a távoli feszültség- és árambeállításhoz, a bekapcsoláshoz, valamint az aktuális működési paraméterek lekéréséhez.

 

03 abra TME

 Tme tablazat 03

 

RSP-1000 és RSP-3000 sorozatok

A sorozat nevében szereplő szám jelzi a tápegység hozzávetőleges maximális kimenő teljesítményét. Az RST jelöléssel ellátott összes modellt hasonló funkciók jellemzik, beleértve a túláram- és a túlfeszültség-védelmet vagy a kimeneti feszültség vezérlését. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a beállításhoz használt potenciométer a ház hátsó részén található aljzathoz csatlakoztatott, így a vezérlőszekrényen kívül helyezhető el, pl. a kezelő számára elérhető kezelőpanelen. Egy másik gyakorlati jellemző (bár nem egyedi a Mean Well termékek között) az automatikus feszültségesés-kompenzáció a kimeneti vezetéken. Az RSP termékek nagyon jó MTBF (meghibásodások közötti átlagos idő) számot érnek el, akár 313 000 órát, ami bizonyítja kiváló megbízhatóságukat.

 

04 abra TME

RSP-1000-12 típusú kapcsolóüzemű tápegység

 

Tme tablazat 04

 

RST-5000 és RST-10000 sorozatok

RST-10000-24 típusú kapcsolóüzemű tápegység

A Mean Well választék egyik legerősebb típusa, amely képes (párhuzamosan csatlakoztatva) 20 kW kimenő teljesítmény leadására. Egyetlen tápegységként maximális 105 és 400 A közötti áramot biztosít 4,8 és 48 V közötti feszültségen, ami azt jelenti, hogy számos ipari alkalmazást támogathatnak és még ennél többet is – ide tartoznak a háztömbök, távközlési központok (az egységek megfelelően tanúsítvánnyal rendelkeznek) vagy gépparkok és gyártási létesítmények. Az RST sorozat háromfázisú tápegységet igényel.

 

05 abra TME

Tme tablazat 05

 

UHP-1000 és UHP-1500 sorozatok

Az UHP sorozat termékeit kompakt kialakításuk (41 mm-es profil), csendes működésük (konvekciós hűtés, ventilátor nélküli), magas hőtűrés és a háztartási készülékekhez való alkalmasság jellemzi. A számos nemzetközi tanúsítványnak köszönhetően (Ul, EN, TUV) telepíthetők fogyasztói háztartási és elektronikus készülékekbe. Ezek a modellek feszültség-, és áramszabályozást is biztosítanak.

 

 

06 abra TME

UHP-1000-12 típusú kapcsolóüzemű tápegység

 

Tme tablazat 06

 

Funkciók áttekintése

Tekintettel arra, hogy az itt leírt Mean Well tápegységek számos funkcióval rendelkeznek, az alábbiakban bemutatjuk ezek rövid leírását. A sorozatok között kisebb különbségek vannak (riasztások száma, párhuzamos csatlakozási lehetőségek stb.) – azonban minden termék hasonló képességekkel rendelkezik.

 

PFC

A PFC vagy a teljesítménytényező-korrekció, a meddőteljesítmény-fogyasztás csökkentésének módszere. Ez lehetővé teszi a veszteségek és az áramfogyasztás minimalizálását. A Mean Well tápegységekben jelen lévő aktív PFC-rendszerek alkalmazkodnak a környezeti változókhoz (hálózati teljesítményjellemzők, a fogyasztói eszköz áramfogyasztása), ezáltal energiát takarítanak meg, és korlátozzák a rendszerben előforduló interferenciákat.

 

Kimeneti feszültég programozása

A kimeneti feszültség beállításának lehetősége több okból is fontos. Kiszélesíti az áramellátás alkalmazási körét, lehetővé teszi annak alkalmazkodását az adott projekt egyedi követelményeihez, valamint megkönnyíti az áramforrás kiválasztását olyan eszközök számára, amelyek szokatlan elektromos potenciált igényelnek. A kimeneti feszültség szabályozását úgy érjük el, hogy egy vezérlőfeszültséget adunk egy adott csatlakozóra. Ez a funkció a PSU telepítése során egyaránt hasznos (a pontos kalibrálás lehetőségét kínálja), és lehetővé teszi a beállítás megváltoztatását a gép/eszköz mindennapi működése során – beállítási igény jelentkezhet pl. a gyártási folyamatok során.

 

Kimeneti feszültség kompenzációja

Természetesen minden jó minőségű egyenáramú tápegység kimeneti feszültségstabilizáló rendszerrel rendelkezik. A Mean Well termékek extra funkcióval rendelkeznek: a kimeneti vezetéken fellépő feszültségesések kompenzálása (ezek jelentősek lehetnek, különösen gépparki körülmények között). Ezen funkció használatához a tápegység mérőbemenetét egy további kábelpárral kell a fogyasztói eszközhöz csatlakoztatni.

 

Riasztási jel

A Mean Well tápegységek jelzik az esetleges hiba előfordulását azáltal, hogy egy meghatározott állapotjelet táplálnak a megfelelő érintkezőkre vagy a relé csatlakozására. Modelltől függően a riasztást a következők váltják ki: a kimeneti feszültség egy bizonyos érték alá történő csökkenése (pl. az RSP sorozat névleges értékének 65%-a), tápellátási probléma, ventilátor leállása, túlmelegedés.

 

Távoli lekapcsolás

A Mean Well termékek távolról is kikapcsolhatók – ez a funkció minden itt leírt termékben megtalálható. Az egység kikapcsolása a hálózattól független áramkörön keresztül megkönnyíti a telepítést, megvédi a felhasználókat/üzemeltetőket, és meghosszabbítja a tápegység élettartamát.

 

Párhuzamos csatlakozás

Egyes rendszerekben, különösen az ipari rendszerekben, az áramigény meghaladja egyetlen tápegység kapacitását. Az is előfordul, hogy a növekedés esetén pl. szerverterem bővítése, a PSU-k kimeneti teljesítményének növelése lehet szükséges. Éppen ezért a Mean Well termékeket párhuzamos csatlakozásra tervezték a jobb áramparaméterek elérése érdekében. A leírt modellek többsége több azonos tápegységgel is együttműködhet. Csatlakoztatásukhoz csak kábeleket kell használni (nincsenek külső alkatrészek). Ilyen konfigurációban az egységek vezérlőjeleket is megosztanak,
pl. távkapcsolás.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/43762/A-Mean-Well-DC-tapegysegeinek-attekintese/