Skip to main content

Maximális üzemidejű berendezések

Megjelent: 2020. november 11.

TMEA termelékenység és hatékonyság javulását célzó manuális munkafolyamatok automatizálása ma már mindennapos tevékenységnek számít. Ha azonban a berendezés mégis váratlanul meghibásodik, akkor az automatizálásból származó haszon gyorsan eltűnhet az állásidő költségei miatt. Az alábbi írásban a TME értékes tippeket kíván közreadni, amelyek hozzájárulnak a berendezések maximális üzemidejének biztosításához.

 

Karbantartási stratégia

Egy gyártósor üzemidejének maximalizálásakor a legfontosabb szempontok egyike, hogy megfelelő karbantartási stratégiát állítsanak fel. A mérnökök általában kétféle megközelítést alkalmaznak: reaktív, illetve preventív módszert. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és korlátai, amelyeket figyelembe kell venni a stratégia kiválasztásának eldöntésekor.
A reaktív karbantartás során a gépeket csak az üzemzavar bekövetkezésének időpontjában javítják, ez esetben az egyes alkatrészek cseréjére csak azután kerül sor, amikor azok már nem működnek. Ez a típusú karbantartás tűnhet a legolcsóbbnak, ám előre nem tudható, mikor következik be a meghibásodás. Egy nagyüzemen belül, nagy a valószínűsége annak, hogy egy berendezés valamelyik alkatrésze egy adott pillanatban valamilyen karbantartási tevékenységet igényel. Az ilyen eseményekkel összefüggő, nem tervezett üzemszünet miatt a gépsor termelékenysége és áteresztő képessége nagymértékben lecsökkenhet, ami rendkívül sokba is kerülhet. A helyzet még tovább romlik, ha a szükséges cserealkatrész nem áll rendelkezésre. Ilyen esetben az üzemszünet meghosszabbodhat, és még nagyobb költségeket, sőt – dominóeffektust kiváltva – súlyos késéseket generálhat a következő gyártási szakaszokban.
A megelőző karbantartás – a reaktív karbantartással ellentétben – egy előre tervezett megközelítési mód. Magában foglalja a berendezés rendszeres ellenőrzéseit, amelyek közben még a költséges károsodások bekövetkezése előtt meg lehet határozni az alkatrészek közeledő elhasználódásának időpontját. Ez a stratégia lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy megfelelő megelőzéssel megtervezhessék a karbantartást, és gondoskodhassanak a tartalék alkatrészek rendelkezésre állásáról. A gépek átlagos élettartamán alapuló, előretervezett rutinszerű karbantartással csökkennek a váratlan javítások költségei, és meghosszabbodik az üzem kulcsfontosságú berendezéseinek üzemeltetési időtartama. A reaktív karbantartással ellentétben a megelőző jellegű megközelítés javítja a hatékonyságot, ugyanakkor az előrehozott alkatrészcserék miatt költségeket is generál.
Az ipari dolgok internetét (IIoT) és az Ipar 4.0 gyakorlatát hasznosító korszerű automatikai technológiákkal megvalósítható – az intelligens karbantartásnak is nevezett – prognosztikus karbantartási rendszer (1. ábra). Ez a megközelítés a kritikus komponenseken és rendszereken lokalizált szenzorok működésén alapul, amelyek permanens módon monitorozzák a berendezések állapotát. A prognosztikus stratégia bevezetésének köszönhetően a mérnökök valós időben tudják nyomon követni minden egyes gép teljesítményét és prognosztizálni, hogy mikor és hol kell a szükséges karbantartásokat elvégezni. Meghosszabbodik továbbá a gépek életciklusa és hatékony üzemeltethetőségének időtartama, ami egyben lehetőséget biztosít a mérnökök számára ahhoz, hogy hatékonyabban gazdálkodhassanak a karbantartó csoportokkal és a tartalék alkatrészekkel, valamint ezáltal takarékoskodhassanak a költségekkel.

 

TME 2

1. ábra  Az Ipar 4.0 koncepció megoldásai nagyobb tudásanyagot biztosítanak, aminek köszönhetően intelligens, prognosztikus karbantartási rendszereket lehet bevezetni az állásidők minimalizálása érdekében

 

Tartalék áramforrások

A szünetmentes tápegységek formájaként ismert (UPS) tartalék áramforrások megléte nélkülözhetetlen az ipari üzemekben különösen akkor, ha a tápfeszültség-ellátás feltételei bizonytalanok. A hirtelen bekövetkező áramellátási szünetek, a hálózati feszültség csökkenései és kiesései váratlan üzemszüneteket okozhatnak. A UPS tápegységek – pl. az Eaton cég által gyártott termékek – segítenek megvédeni a kritikus alkalmazásokhoz használt rendszereket az adatok elvesztésétől vagy sérülésétől. Elterjedten használják az érzékeny automatikai és vezérlési komponensek, munkaállomások, a technológiai folyamatokat irányító központok, illetve az ipari adatkonvertálók tápenergia-ellátásához. Lehetővé teszik a gépsorok és berendezések biztonságos leállítását úgy, hogy közben megvédik a kulcsfontosságú adatokat a váratlan tápellátási üzemzavarokkal szemben, és garantálják azt a tápellátási időtartamot, ami szükséges az adatok tartalék kópiájának biztonságos online létrehozásához.

 

Megbízható berendezések kiválasztása

Nem meglepő, hogy a berendezések általános megbízhatósága kulcsfontosságú jelentőséggel bír az üzemelési idő maximalizálásában. Egy kereskedelmi forgalomban általánosan kapható, ám az adott üzemi feladatra, illetve a körülményeknek nem megfelelő berendezést választani nem tanácsos. Az IIoT egyre elterjedtebbé válásával ajánlott egy strapabíró komputert választani, amely képes nagy mennyiségű adat kezelésére, és ellenálló az extrém környezeti hatásokkal szemben.
Például a HARTING ipari komputerét (2. ábra) IP67-es védettségi osztály jellemzi, ami por és nedvesség bejutásával szemben tökéletes védelemre utal. Ethernet-porttal, 32 GB flash memóriával és gyárilag előre telepített, különböző operációs rendszerekkel és hasznos alkalmazásokkal együtt szállítják.

 

TME 1

2. ábra  A HARTING ipari komputer nagy adatmennyiség feldolgozására képes, és ellenálló a kellemetlen környezeti hatásokkal szemben

 

Megfelelő szerszámok

A jól végzett karbantartáson kívül az állásidő minimalizálásához megfelelő szerszámokra is szükség van. Vegyünk csak egy szokásos csavarhúzót, ami helyett felszerelhetjük magunkat egy elektromos kéziszerszámmal, amivel a szakemberek gyorsabban és pontosabban tudják elvégezni a munkát. Ha karbantartási szerszámkészletben rendelkezünk az összes szükséges szerszámmal, mérőeszközökkel és szükséges tartozékokkal, akkor értékes időt takaríthatunk meg (3. ábra).

 

 

TME 3

3. ábra  A készletnek tartalmaznia kell az alapvető karbantartási szerszámokat, amelyekkel minimalizálható az állásidő


Cserealkatrészek

A cserealkatrészek rendelkezésre állása kulcsfontosságú ahhoz, hogy biztosítani lehessen az alkatrészek gyors és szakszerű cseréjét. Erre szolgál többek között a TME által használt alkalmazás-programozási interfész (API). Ez egy könnyen használható és navigálható megrendelésleadási rendszer, amivel a mérnökök optimalizálni tudják az egész folyamatot. A felhasználóbarát eszköz itt azt jelenti, hogy kevesebb időt kell tölteni a gépjavításhoz szükséges alkatrészek kiválasztásával, aminek köszönhetően gyorsan visszaállíthatják az automatizált gépsor normál üzemmenetét.
A TME hivatalos termékforgalmazója számos élenjáró márkának, ilyenek például többek között: az Eaton, a Panasonic, a HARTING és az Omron. Az API egy számos nyelven elérhető digitális katalógus, amely sokezer elektronikai alkatrész adatait tartalmazza. A raktári készletek aktualizálása valós időben történik, aminek köszönhetően pontosan tudható, hogy mennyi alkatrész áll azonnali rendelkezésre. Az egyes termékek árai egyedi kedvezményeket is tartalmazhatnak.

 

Összegzés

A karbantartás kulcsfontosságú a korszerű automatizált gyártósorok versenyképességének megőrzése, valamint a leghatékonyabb működés és a kívánt profittermelés elérésének céljából. A jól működő beszállítói hálózattal rendelkező termékforgalmazók – vagyis az olyanok, mint a TME – garantálják a szükséges alkatrészek és működéshez szükséges anyagok magas szintű rendelkezésre állását és gyors helyszínre szállítását. A kulcsfontosságú komponensek alkalmazás-programozási interfészen (API) keresztül történő közvetlen megrendelésének lehetősége még tovább növeli a hatékonyságot, és csökkenti az állásidőt. Ezek az előnyök még nagyobbak lehetnek, ha az adott szervezet prognosztikus karbantartási rendszert vezet be. Az állásidőt minimalizáló hatékony folyamat felgyorsítja a költséges beruházások megtérülését.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.tme.hu