Skip to main content

Maximális rendelkezésre állás a Cube67-tel

Megjelent: 2020. szeptember 09.

Murrelektronik 1A szám lenyűgöző: A Zecchetti szállító és raklapozó berendezései egy óra alatt több mint 60 000 műanyag palackot mozgatnak meg. Ehhez a gépeknek megbízhatóan kell működniük, éjjel-nappal. A berendezések teljes mértékű rendelkezésre állásához az olasz vállalat ezért a Murrelektronik Cube67-terepibusz-rendszerét választotta. A Cube67-diagnosztikai átjáró beépítése tökéletes áttekinthetőséget és gyors hibafelderítést tesz lehetővé. A Cube67-rendszerben IO-link szenzorok alkalmazásával a Zecchetti berendezései a legkisebb részletekig a berendezések üzemeltetőinek követelményeihez igazíthatók.

 

A Zecchettiről

Mi mozgat meg kereken 1000 műanyag palackot percenként, több mint 100 méter hosszú, és Olaszországban gyártják? A jó válasz: a Zecchetti anyagmozgató gépe. A vállalat székhelye az észak-olasz Emilia-Romagna tartomány Montecchio Emilia nevű városkájában van. A Parma város körül elterülő vidék nemcsak több száz éves kastélyairól, az első osztályú parmezán sajtról és a pompás sonkákról híres. Olaszország „Packaging Valley”-jeként is emlegetik.
A Zecchetti 1960 óta gyárt kulcsrakész automata rendszereket üres üvegek szállításához és válogatásához, valamint üres üveg és műanyag palackok palettázásához, és mindezt nem csak szabványos termékekhez... Magassarkú cipő vagy hal alakú palackokat is szállít, összerak, továbbít és palettáz. „Az ilyen rendkívüli alkalmazások természetesen újra és újra izgalmas kihívások elé állítanak bennünket” – mondja Luca Facchini, a Zecchetti technikusa. A vállalat ezenkívül automata raktárberendezéseket is gyárt kis méretű munkadarabokhoz, göngyölegekhez és raklapokhoz.

 

Murrelektronik 1


Az alapötlet

A Zecchetti berendezéseinek nagy sebességgel kell menniük – és a legtöbb esetben éjjel-nappal –, mivel a berendezés üzemeltetője akkor tud gazdaságosan termelni. Ahhoz, hogy ezeknek az elvárásoknak meg tudjanak felelni, és a lehető legjobb megoldásokat tudják szállítani, a Zecchetti mérnökei folyamatosan dolgoznak az innovációkon és új technológiákon. Ebben a folyamatban nagy jelentősége volt a Murrelektronik Cube67-moduláris terepibusz-IO-rendszere alkalmazásának. A rendszer ugyanis kiválóan alkalmas arra, hogy a gépben elszórtan található szenzorokat és aktorokat hatékonyan bekapcsolja egy decentrális installációs koncepcióba. Ezenkívül a modulok gyakorlatilag végtelen választékával hihetetlen mértékű rugalmasságot nyújt, ezáltal minden alkalmazáshoz a megfelelő megoldást lehet összeállítani, és közben figyelembe vehetők a gazdaságossági szempontok is. Az IO-link eszközök rendszerbe kapcsolása is egyszerű. Ezenkívül a Cube67-diagnosztikai átjáróval egy olyan modul áll rendelkezésre, ami az anyagmozgató gépek minden folyamatába teljes körű betekintést tesz lehetővé, ezzel segít elkerülni az állásidőket.

 

Murrelektronik 2

 

A konkrét megvalósítás

A Zecchetti gépkoncepciója modulárisan épül fel. Az egyes komponenseket nagy méretű berendezésekké építik össze. A Cube67 használatával könnyen megvalósítható a szállítás és az üzembe helyezés a vevőnél. Az installációs megoldás előkészíthető, és a helyszínen a felépítéskor egyszerűen csak „össze kell dugni”. Mivel az installációs koncepció áttekinthető, az üzembe helyezést végző jól el tud igazodni rajta. Ha ezt az eljárást összehasonlítjuk az egy eres kábelezéssel és a rengeteg sorkapoccsal, hatalmas időnyereség érhető el. Nem kell számolni a kábelezési hibák veszélyével sem. A Cube67-modulok kompakt és robusztus formatervezésűek. Egy gép teljes életciklusán túl is megbízhatóan működnek, és hosszú távon előnyös ár-érték arányt biztosítanak. Ezzel a megoldással az IO-link eszközök integrálása is nagyon egyszerű. Csomópontonként akár 128 IO-link eszköz csatlakoztatható, akár 20 méteres vezetékekkel. Ez nagyon fontos a Zecchetti számára, mivel berendezéseik impozáns méretűek, ahogy azt a szállítástechnológiából ismerjük.
A Zecchetti döntéshozói a Murrelektronik Cube67 webes szervere mellett tették le a voksukat. A segítségével az IO-link eszközöket generikus készülékekként lehet integrálni további szoftver és interfészproblémák nélkül. „A kezelése magától értetődő, és munkatársainknak nincs szüksége további szoftverképzésekre” – mondja Guido Corradi, a Zecchetti technikusa. A teljes rendszer gyorsan konfigurálható és programozható. Az integrált backup funkció elmenti a beállításokat, amelyek a következő gépnél újra feltölthetők, a munkát ennek köszönhetően csak egyszer kell elvégezni.
A Zecchetti ügyfeleinek 60 százaléka PROFINET-tel dolgozik, amíg 40 százalékuk az EtherNet/IP-alapú megoldást választja.
A Cube67 rendszernél a buszcsomópontot ennek a vevői kérésnek megfelelően alakítják ki, és ez képezi a csatolófelületet a fölé rendelt rendszerhez. Az alatta megvalósított IO-koncepción nem kell változtatni. Ez lehetővé teszi az installáció széles körű szabványosítását, függetlenül a buszrendszertől. „A Cube67 alkalmazásával a Zecchetti egyszerűsíti az összeszerelést és növeli a gépek termelékenységét, ami a vevői oldalon jelentkező nagy keresletet tekintve fontos versenytényező” – mondta Daniele Bizzarri, a Murrelektronik régióvezetője.

 

Murrelektronik 3


Az üveg- és PET-palack-mozgató berendezések felhasználói által a Zecchetti felé támasztott egyik gyakorlati elvárás a gépek állandó rendelkezésre állása. A leállásokat kritikusan értékelik, mivel ezalatt értékes nyersanyagokat „pazarolnak el”. Különösen érzékelhető ez azoknál a berendezéseknél, amelyeken üvegpalackokkal dolgoznak. Ezeken a területeken 24/7 rendelkezésre állás szükséges, mert a termelés hőkezelő oldala (Hot End) a magas energiaigény miatt soha nem áll le. A Zecchetti gépek használatbavételének és tesztelési fázisainak kényszerűen a lehető legrövidebb idő alatt meg kell történniük. A gépleállások veszélyének megelőzésére a Zecchetti Cube67-diagnosztikai átjárót épít be a berendezések installációs koncepcióiba. Ez lehetővé teszi a széles körű diagnosztikát és ezzel maximális átláthatóságot biztosít további programozási ráfordítás nélkül. Keresőtől és operációs rendszertől független áttekintést kínál a rendszer összes adatáról.
A Zecchetti technikusai az üzembe helyezéshez a Cube67-diagnosztikai átjárót használják, hogy korán felismerhessék az esetlegesen fellépő hibákat. Ennek köszönhetően még azelőtt el tudják hárítani őket, mielőtt kárt okoznának. A modul a karbantartásnál is nagy segítséget nyújt a berendezés problémás folyamatainak azonosításában.

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Közép u. 16.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu

 

még több Murrelektronik