Skip to main content

Maxim Integrated: négycsatornás analóg kimenet referenciaterve

Megjelent: 2014. augusztus 07.

Maxim-analogoutAz ipari automatizálás számos területén visszaszorulóban van az analóg jeltovábbítás, de a nagy létesítmények hosszú életciklusa miatt a korábban tömegesen alkalmazott analóg átvitel még sok éven át aktív technológia marad. De ha az ipari kommunikációból ki is kerülnének előbb-utóbb az analóg távadók, az ipari perifériák – és köztük leginkább a végrehajtó készülékek is sokáig igény tartanak még az analóg jelek precíz előállítására.

Ezt a feladatot oldja meg a Maxim Integrated MAXREFDES24# referenciaterve, amely PLC-k és más ipari vezérlők számára teszi lehetővé négy nagy pontosságú (< ±0,1 %) analóg kimenet megvalósítását. A nagy hatásfokú, kis zajszintű tápegység is magán az „Alameda” kódnevű panelen kapott helyet. Az analóg kimenetek a leggyakoribb áram- és feszültségjel-átviteli specifikációk (±10V, ±20 mA, 0…10 V vagy 4…20 mA) szerint beállíthatók. Automatikus hibafigyelés érzékeli a leggyakoribb hibák előfordulását (szakadt vagy zárlatos vezeték, a tápfeszültség névleges érték alá csökkenése – „brown out” – és a túlmelegedés), amely jelentős előny az automatizált diagnosztikával felszerelt alkalmazásokban.
A referenciaterv ala­posan tesztelt elvi kapcsolási, valamint elrendezési rajzot, továbbá azonnal felhasználható, de saját elképzelések szerint tovább is fejleszthető firmware-megoldást is tartalmaz. Az alkatrészjegyzék közel egyharmadával kevesebb alkatrészt tartalmaz a versenytárs típusokénál. Kész tápegységével is hozzájárul a gyorsabb végtermék-fejlesztéshez, és az automatikus öndiagnosztika jól illeszkedik a PLC-vezérlésekhez.

www.maxim-ic.com