Skip to main content

Már nem fikció a mesterséges intelligencia alkalmazása az otthonokban

Megjelent: 2019. május 24.

chameleon smart home lidAz önvezető autók után reflektorfénybe kerülnek az „öntanuló” otthonok. Egy okosmegoldásokat kidolgozó magyar startup, a Chameleon Smart Home a világon elsőként a mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtési szabályozóval jelent meg a piacon. Az ilyen és ehhez hasonló otthoni „okoseszközök” alkalmazásán alapuló okosotthonok piaca világszerte robbanásszerű fejlődés előtt áll, ami Magyarországon is új távlatokat nyithat az ingatlanfejlesztőknek, a szolgáltatások körét pedig egy teljesen új foglalkozással, a smart home-szerelővel bővítheti.

 

A smart home egy komplex számítógépes rendszer, amely hatékonyan, a felhasználó saját igényei szerint működteti otthona fűtési és hűtési rendszerét, a világítást, az árnyékolástechnikát, a biztonsági rendszereket, a kerti eszközöket, az audiovizuális eszközöket és számos más technikai eszközt. Az okosmegoldásokat egy magyar startup, a Chameleon Smart Home fejlesztéseinek köszönhetően ma már nem csak az új lakást vásárló felhasználók élvezhetik, mivel a rendszer használt lakásokba, lakótelepekre, társasházakba történő utólagos telepítésére is lehetőség van. A cég több világújdonsága áttörést hozott az okosotthonok piacán: mivel valamennyi gyártó termékével kompatibilis, utólag is beszerelhető megoldás, és a terméket nem csak lakásokra, de nagyobb lakásrendszerekhez is kínálják, ezzel a világon elsőként jöhettek létre okosotthonokkal kommunikáló „okostársasházak” és „okoslakóparkok”. A cég ugyancsak világelsőként, a mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtési szabályozóval is piacra lép.

 

chameleon smart home vilgelsknt fejlesztett mestersges intelligencin alapul ntanul ftsi szablyozt a magyar startup

Világelsőként fejlesztett mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtési szabályozót a magyar startup

 

Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home tulajdonosa elmondta: a legújabb fejlesztésük egy mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtési algoritmus, amelynek a piacra dobásához a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán nyertek 50 millió forintot. A világújdonságnak számító modell segít kiegyenlíteni a lakásban a hőmérsékletet (számos paraméter figyelembevételével), amivel növelhető a komfort, a rezsiszámla pedig csökkenthető. A saját fejlesztésű mesterséges intelligencia képes arra, hogy hőmérsékleti adatok gyűjtését követően „megtanulja” az épület energetikai viszonyait, és meghatározza az optimális időpontokat a fűtés/hűtés ki- és bekapcsolására. A piacon elérhető egyéb, hasonló funkciókkal rendelkező termékekhez képest ennek a megoldásnak előnye, hogy a hőmérsékleti adatokon kívül az okosotthontól származó egyéb információkat – otthon vannak-e, nyitva van-e az ablak, le van-e húzva a redőny, külső hőmérsékleti adatok, időjárás előrejelzésből származó adatok, stb. – is képes figyelembe venni, így az adatok feldolgozásával egyre pontosabb és hatékonyabb fűtési és hűtési rendszert kap a felhasználó. Beüzemelés után pár hét elteltével már kellően „felokosodik” a vezérlés és eléri az ideális működési szintet, a megfelelő hőérzet biztosításával. A rendszer fűtés és hűtés esetén is működik, öntanuló, így annak beállításaival, menedzselésével nem kell foglalkozni.
További újdonság, hogy a technológia a Microsoft Azure felhőalapú szolgáltatása segítségével minden átalakítás nélkül elérhető azoknál a rendszereknél, amelyek csatlakoznak a platformhoz. A Chameleon Smart Home egy nyitott szolgáltatás formájában nyújtja majd az öntanuló fűtésvezérlést, így a megoldás nemcsak a saját okosotthon rendszereiben lesz elérhető. Magasabb komfortérzetet ad, mivel a hőmérsékletet a kívánt értéken tartja és az intelligens vezérlés révén csökken az energiafogyasztás, így hozzájárul a környezet védelméhez is. Jelenleg hasonlóan összetett, öntanuló megoldás nincs forgalomban, a felhőalapú vezérlési algoritmus világújdonságnak számít. A Chameleon Smart Home ősztől a fűtési szezon beindulásával, teszt jelleggel ingyenesen elérhetővé teszi rendszerét valamennyi olyan lakásban és házban, amelynél az NGBS (Magyarország egyik legjelentősebb felület fűtés-hűtés tervezésével, gyártásával és kivitelezésével foglakozó cége) végezte a telepítést. Megfelelő gépészeti háttér esetén több ezer háztartásba kerülhet be a technológia egyetlen gombnyomással, minden plusz beépítési költség nélkül – hangsúlyozta Szarvas Péter.

 

chameleon smart home az j technolgia energit pnzt takart meg

Az új technológia energiát, pénzt takarít meg

 

A márkafüggetlen alkalmazást kidolgozó Chameleon fejlesztése nem csak a magyar piacon kerül bevezetésre, ahol több tízezer építkezés van folyamatban, de sikeresen mutatkozott be külföldön, sőt a tömeggyártást is elindították Kínában. A cég idén nyit az irodai és a szállodai piac felé, elkezdik az első okosiroda és -szálloda felszerelését. Az NGBS-sel közösen egy új termékcsaládot is kidolgoztak 6 000 társasházi lakás felszerelésére, valódi okosotthon szolgáltatással, amiből 100 lakást bekábeleztek. Szarvas Péter nem véletlenül emelte ki a valódi okosotthon szolgáltatás kifejezést, hiszen ezen a területen még sok a félreértés. Ma egy okosizzóval ellátott lakásra is gyakran használják az okos jelzőt, pedig egy okosotthon ennél sokkal többet jelent.
A Chameleon olyan egyszerű felületet hozott létre, ahol előre megírt modulokból lehet összerakni egy ház funkcióit csatlakozva továbbra is más rendszerekhez, ami korlátlan bővíthetőséget jelent, és nem kell órákat tölteni a programozással. A Chameleon Smart Home rendszer a világon elsőként képez hidat a ház eszközei és más gyártók smart home rendszerei, az érzékelők, és a beavatkozók között. Nevéhez hűen képes arra, hogy kapcsolódjon a legtöbb nagy gyártó rendszeréhez és elsimítja a gyártók közötti kommunikációs problémákat.
Egyszerűségének köszönhetően a rendszerrel be tudják hozni azokat a szakembereket is az okosotthon-piacra, akik eddig például csak villanyt szereltek. A szolgáltatásuk itt is egyedi, hiszen a szerelők az átjárhatóság miatt több piaci rendszert is megismerhetnek egy időben.
A cég tulajdonosa, Szarvas Péter szerint a magyar szakemberek és a magyar vállalkozások ezen a területen meghatározó szereplői lehetnek a piacnak, az innovatív megoldásoknak, ezért az okosmegoldások területén a képzésben is aktívan vesz részt a startup. Rendszeres oktatásokon mutatják be a villanyszerelőknek és a szakembereknek a rendszert, vezetik be őket egy szakmába. Indítottak egy gyakornoki programot is az Óbudai Egyetemmel, hogy a fiatal munkaerőt be tudják vonzani az új területre.
A rendszert a beruházók a villanyszereléssel együtt egyszerűen tudják telepíteni. A fejlesztők előre bekábelezik a házat, konnektorok, kapcsolók mögé húzzák be a jelkábeleket, amelyek a legtöbb itthon kapható smart home-rendszer stabil és biztonságos alapjai lehetnek. Ez a megoldás azok számára is megfelelő, akik nem szeretnének most beruházni egy okosotthonra, de szeretnék megtartani a lehetőséget annak a jövőben történő kiépítésére. Egy ilyen előkészítés lakásonként akár 500 Ft/m2 áron elérhető.
A Chameleon Smart Home első bemutatólakása is építés alatt áll: a Zuglóban felépítésre kerülő, ötlakásos társasház teljes egészében okos lesz, az egyik tetőtéri okosotthon pedig kipróbálható lesz az érdeklődők számára. A cég kézzelfoghatóvá akarja tenni az okosotthonokat, így akár egy hétvégére is kibérelhető a lakás, ahol egyszerre akár több okosotthon rendszer is kipróbálható – mondta Szarvas Péter.

 

chameleon smart home okoslakst hamarosan brki kiprblhatja

A Chameleon Smart Home okoslakását hamarosan bárki kipróbálhatja

 

A cég további hazai terjeszkedését a januárban kapott 75 millió forint kockázatitőke-befektetés biztosítja. A Chameleon Smart Home jelenleg második körös befektetőt keres a nemzetközi terjeszkedés elősegítése érdekében – az ebben a körben bevonni kívánt összeg legalább 400 millió forint. A cég jelentős növekedéssel számol, hiszen a hazai okosotthon-piac mérete becslések szerint megháromszorozódik a következő három évben, miközben a hazai smart home penetráció a jelenlegi 4%-ról közel 13%-ra emelkedik 2021-re. Európában a smart home beruházások összértéke évente átlagosan 39%-kal emelkedett az elmúlt időszakban, míg 2020-ra az európai piac mérete várhatóan meghaladja a 23 milliárd eurót. A cég tervei között szerepel, hogy két éven belül piacra lépnek az Egyesült Államokban, amely globális szinten jelenleg a legnagyobb smart home piac, 24 milliárd euró, azaz közel 8 000 milliárd forint értékkel. A magyar startup idén 250-300 millió forint árbevételt remél, a tavalyi közel 50 millió forint után.

 

Forrás: a Chameleon Smart Home sajtóközleménye